Sluit [X]   
 

Milicien-Korporaal Bander in 1895: geboren te Amsterdam, Noord-Holland

Donateur worden?

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 7-6-2024

Sector Ouderkerk

Kazematten Muiden

De hoofdverdedigingslijn van de Stelling heeft in de Vechtstreek aanvankelijk over Weesp en Muiden gelopen. Door de aanleg van het Fort bij Muiderberg zou de hoofdverdedigingslijn meer naar het oosten kunnen lopen en verbeteringen aan de vesting Weesp en Muiden overbodig worden. In 1915 is het tracé Uitermeer - Muiderberg ingericht als Veldstelling Hakkelaarsbrug - Uitermeer en hoofdverdedigingslijn geworden.
Om meerdere verdedigingslijnen achter elkaar te hebben zijn, toen dit deel van de Stelling tot het Oostfront van de Vesting Holland behoorde, meerdere groepen kazematten bij de accessen gebouwd.
Aan de Rijksweg 1 (nu A1) werden de Kazematten Hakkelaarsbrug en de Kazematten Muiden gebouwd. En aan de Provinciale weg Amsterdam - Hilversum (nu N236) de Kazematten Uitermeer en Kazematten Weesp.

LuchtfotoLocatie:

De mitrailleurkazemat Type G met groepsschuilplaats liggen in de frontwal van het Muizenfort.

Luchtfoto

De kazemat Muiden Oost ligt ten oosten van Muiden aan de oude Rijksweg 1 (Naarden - Amsterdam; nu Rijksstraatweg).

Luchtfoto

De kazemat Muiden Midden lag ten zuiden van Muiden op de oostoever van de Vecht.

Luchtfoto

De mitrailleurkazemat Type G met groepsschuilplaats nabij de kazemat Muiden Midden ligt ten zuiden van Muiden op de oostoever van de Vecht.

Luchtfoto

De kazemat Muiden West ligt ten zuidwesten van Muiden op de westoever van de Vecht.

Luchtfoto

De mitrailleurkazemat Type G met groepsschuilplaats liggen ten zuiden van kazemat Muiden West, ook op de westoever van de Vecht.

Doel:

Afsluiten van de acces gevormd door de Rijksweg 1.

Bezetting:

5 of 6 manschappen per V.I.S. kazemat, 3 manschappen per G-kazemat; kanon-kazemat: 1e of 5e Regiment Veldartillerie (<1928), 9e of 10e Regiment Veldartillerie (>1928)

Bewapening:

Zie omschrijving.

Historie:

Zie Historische kalender.

Omschrijving:

Drie betonnen kazematten, type V.I.S., werden aan weerszijden van Rijksweg 1 aangelegd om deze toegang tot de toenmalige Vesting Holland af te sluiten. De kosten werden door Rijkswaterstaat gedragen.

De kanonkazemat Muiden Oost en de mitrailleurkazemat Muiden West bevinden zich respectievelijk ten oosten van Muiden aan de Naardertrekvaart en ten zuiden van Muiden aan de Vecht. Het kanon was een 6 cm Hefkoepel of 6 cm Kazemat kanon (vanaf 1936 een 5 cm no. 2) dat uit een van de forten van de Stelling kwam.
Aan de frontzijde van de mitrailleurkazemat Muiden West staan de twee kleine betonnen grenspalen D2 en D4.
Rond 1939-1940 werd bij Muiden West een mitrailleurkazemat Type G en een groepsschuilplaats Type P (M1) gebouwd (zie ook Veldstelling Uitermeer).

De mitrailleurkazemat Muiden Midden is inmiddels gesloopt. Een heuvel bij de zuidelijke afrit Muiden-Oost bevatte een groepsschuilplaats, een exemplaar dat oorspronkelijk ten zuiden van het uitwateringskanaal stond.
Bij de sloop van het oude tracé van snelweg A1 is deze groepsschuilplaats in november 2016 weer helemaal vrij gemaakt. Tegelijk is ook, enkele meters zuidoostelijk van de groepsschuilplaats, een mitrailleurkazemat Type G zichtbaar geworden.

In de frontwal van het Muizenfort is ook een groepsschuilplaats en een mitrailleurkazemat Type G aanwezig.

Er zijn ook vier vechtwagenhindernissen aangelegd waarvan er nog drie aanwezig zijn. Achter de hindernis op de Zeedijk was een schuilplaats aanwezig.

In de periode 1932-1936 zijn binnen de voormalige Stelling (in de toenmalige Vesting Holland) soortgelijke V.I.S.-kazematten gebouwd op deze locaties:

Dezelfde betonnen kazematten, naar ontwerp uit 1928, werden op al deze locaties gebruikt. Elke kazemat bestaat uit een ruimte met het kanon of mitrailleur en een afwachtingsruimte met periscoop.

Omgeving:

De originele situatie rond de kazematten is behouden met uitzondering van de uitbreiding van de rijksweg.

Eigenaar:

-

Gebruiker:

-

Gebruik:

-

Monument status:

Rijksmonument (uitgezonderd de Type G en Type P kazematten nabij Muiden West)

West

De keelzijde van de mitrailleurkazemat Muiden West.
(Foto: © René Ros, 2004)

Oost

Tot de windhoos in 2005 lag de kanonkazemat Muiden Oost verscholen in de bossages.
(Foto: © René Ros, 1999)

G-kazemat West

vechtwagenhindernis

De gietstalen koepel van de rond 1939-1940 gebouwde mitrailleurkazemat Type G is eruit geblazen. Deze kazemat en de groepsschuilplaats erachter staan bij de mitrailleurkazemat Muiden West.
(Foto: © René Ros, 2000)
Op de Zeedijk, ter hoogte van de kazemat Muiden Oost is deze vrijwel intakte vechtwagenhindernis uit de mobilisatie 1939/1940 te vinden.
(Foto: © René Ros, ca. 2003)
Fort bij Muiderberg Kazematten Hakkelaarsbrug

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam' is een gratis interactief e-book over de Stelling. (Advertentie)
 
 
 
Reizend restaurant SterkWater strijkt neer langs de Hollandse Waterlinies. In de grootste, oudste en prachtigste forten genieten haar gasten van een bijzondere avond uit, met een heerlijk 5-gangen diner en meeslepende verhalen. (Advertentie)