Sluit [X]   
 

Bureau Stellingcommandant in 1916: "Ter beschikking gesteld voor militairen bijstand worden de Bataljons, die...

Donateur worden?

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 7-5-2024

Sector Ouderkerk

Kazematten Weesp

tevens

Tankval in de Aetsveldse Polder

De hoofdverdedigingslijn van de Stelling heeft in de Vechtstreek aanvankelijk over Weesp en Muiden gelopen. Door de aanleg van het Fort bij Muiderberg zou de hoofdverdedigingslijn meer naar het oosten kunnen lopen en verbeteringen aan de vesting Weesp en Muiden overbodig worden. In 1915 is het tracé Uitermeer - Muiderberg ingericht als Veldstelling Hakkelaarsbrug - Uitermeer en hoofdverdedigingslijn geworden.
Om meerdere verdedigingslijnen achter elkaar te hebben zijn, toen dit deel van de Stelling tot het Oostfront van de Vesting Holland behoorde, meerdere groepen kazematten bij de accessen gebouwd.
Aan de Rijksweg 1 (nu A1) werden de Kazematten Hakkelaarsbrug en de Kazematten Muiden gebouwd. En aan de Provinciale weg Amsterdam - Hilversum (nu N236) de Kazematten Uitermeer en Kazematten Weesp.

Locaties:

 

Luchtfoto

Een kazemat van staal en beton (type G?) lag, volgens een ooggetuige, op het talud van de autobrug van de provinciale weg over het Amsterdam-Rijn Kanaal, ten zuidwesten van de Vesting Weesp. Na 1953 gesloopt.

Luchtfoto

Een kazemat (type G) lag aan de Aetsveldse Weg, ten zuiden van de Vesting Weesp, achter de tankval in de Aetsveldse polder.

Luchtfoto

Een kazemat (type G) ligt in het Bastion Draaierschans, onderdeel van de Vesting Weesp, op de westoever van de Vecht.

Luchtfoto

Een kazemat (type G) ligt in het Bastion Nieuw-Achtkant, onderdeel van de Vesting Weesp, op de oostoever van de Vecht.

Luchtfoto

Een kazemat (type G) lag naast de spoorbrug over de Vecht, ten noordoosten van de Vesting Weesp, op de westoever van de Vecht.

Doel:

Afsluiten van de accessen gevormd door het Amsterdam-Rijn Kanaal, de Aetsveldse Weg, de Provinciale weg Amsterdam- Hilversum, de Vecht en haar oevers en de spoorweg Amsterdam - Amersfoort?

Bezetting:

3 manschappen per G-kazemat, 12 manschappen per groepsschuilplaats
Zie Soldaat Samplonius.

Bewapening:

-

Historie:

Zie Historische kalender.

Omschrijving:

Weesp lag voor twee accessen in de toenmalige Vesting Holland in de tweede linie, namelijk van de Veldstelling Uitermeer en uit de omgeving van Nederhorst den Berg en Nigtevecht via de Aetsveldse Weg en het Amsterdam-Rijn Kanaal.
Om een verdediging in de diepte te voeren werden bij Weesp relatief veel kazematten gebouwd.

De resten van twee G-kazematten zijn met zekerheid ondergronds nog aanwezig. Een kazemat van onbekend model heeft bij de brug over het Amsterdam-Rijn Kanaal gestaan maar is in de jaren 1950 gesloopt. Evenals twee andere kazematten bij de Aetsveldseweg en de spoorbrug.
Mogelijk was er nog één kazemat gebouwd op Bastion Rozeboom.

Rond 1939-1940 zijn vier groepsschuilplaatsen in de vestingwal gebouwd. Een in Bastion Nieuw-Achtkant, een in Bastion Rozeboom en twee in Bastion Draaierschans (W3z en de ondergewerkte en onvoltooide W68z).
Ook bij de G-kazematten aan de Aetsveldse Weg en de spoorbrug was zeer waarschijnlijk een groepsschuilplaats aanwezig.
Tussen de Aetsveldse Weg en het Merwedekanaal werden in februari 1940 zeven groepsnesten (met groepsschuilplaatsen?) maar onduidelijk is of ze ook voltooid zijn.

De meeste accessen voerden door de Aetsveldse Polder die pas bij een vijandelijk doorbraak in de omgeving van Fort Uitermeer geïnundeerd zou worden. Het inunderen zou echter vijf etmalen in beslag nemen en daarom werd besloten tot de aanleg van een natte gracht als tankval of anti-tankgracht. De aanleg was in november 1939 al gestart en de kosten zou ongeveer 21.000 gulden bedragen.
Deze tankval, een brede sloot, loopt vanaf een bestaande westelijke wetering bij het Amsterdam-Rijn Kanaal (nu bij zwembad Blijwater) via de Aetsveldse weg, oostelijke wetering en de Provinciale Weg naar de Utrechtseweg op de Vechtdijk. De tankval bestaat nog en volgt vrijwel het oorspronkelijke tracé, door een later gebouwde woonwijk.
Zie ook de tankval van de Kazematten Hakkelaarsbrug.

Op de plaatsen waar een weg of dijk de tankval doorsneed waren vechtwagenhindernissen geplaatst. De kosten hiervan bedroeg circa 10.000 gulden.
Er zijn in totaal vijf vechtwagen-hindernissen aangelegd. Deze werden door de G-kazematten en groepsnesten verdedigd. Twee ervan zijn nog aanwezig en (met moeite) zichtbaar: in de Aetsveldseweg en de 's-Gravelandse Weg.
De niet meer bestaande versperring in de provinciale weg bestond uit een betonnen fundering van 2,5 m breed, 0,4 m dik en even langs als de breedte van de weg met bermen. De vergunning uit oktober 1939 omvatte ook "de noodige houten loodsjes".

Omgeving:

De originele situatie rond de kazematten is sterk gewijzigd door de bouw van achtereenvolgens wijk Zuid en wijk Aetsveld.

Eigenaar:

Gemeente Weesp

Gebruiker:

-

Gebruik:

-

Monument status:

Geen

G Oost Graven

Het uitgraven van een deel van de toegangswand van de G-kazemat in het Bastion Nieuw-Achtkant.
(Foto: © René Ros, 2003)

G Oost Beton

Het enige wat van de G-kazemat in het Bastion Nieuw-Achtkant te zien is.
(Foto: © René Ros, 2003)

VWH Graveland

Schuilplaats Draaierschans

VWH Graveland

Schuilplaats W68z

De restanten van twee vechtwagenhindernissen: in de 's–Gravelandseweg (boven) en de Aetsveldseweg (onder).
(Foto's: © René Ros, 2000)
De twee groepsschuilplaatsen in het Bastion Draaierschans: de voltooide (boven) en de ingang van het exemplaar zonder dak (onder).
(Foto's: © René Ros, 1998)
Batterij De Roskam Kazematten Uitermeer

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Reizend restaurant SterkWater strijkt neer langs de Hollandse Waterlinies. In de grootste, oudste en prachtigste forten genieten haar gasten van een bijzondere avond uit, met een heerlijk 5-gangen diner en meeslepende verhalen. (Advertentie)
 
 
 
FMTraining - Trainingen en cursussen voor gebruikers en ontwikkelaars van FileMaker (Advertentie)