Sluit [X]   
 

Soldaat van Kampen in 1936: geboren te Bennebroek, Noord-Holland

© 1999-2023, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 1-12-2023

Sector Sloten

Kazematten Slotertocht

(Kazematten in den Haarlemmermeer)

LuchtfotoLocatie:

De mitrailleurkazemat Slotertocht Noord ligt in de Geniedijk Haarlemmermeer ten noordwesten van de Rijksweg 4 (Den Haag - Amsterdam; nu Snelweg A4).

Luchtfoto

De kanonkazemat Slotertocht Midden ligt in de Geniedijk Haarlemmermeer ten noordwesten van de Rijksweg 4 (Den Haag - Amsterdam; nu Snelweg A4).

Luchtfoto

De mitrailleurkazemat Slotertocht Zuid ligt in de Geniedijk Haarlemmermeer ten zuidoosten van de Rijksweg 4 (Den Haag - Amsterdam; nu Snelweg A4).

Doel:

Afsluiten van de acces gevormd door de Rijksweg 4.

Bezetting:

5 of 6 manschappen per V.I.S. kazemat; kanon-kazemat: 1e of 5e Regiment Veldartillerie (<1928), 9e of 10e Regiment Veldartillerie (>1928)

Bewapening:

Zie omschrijving.

Historie:

Zie Historische kalender.

Omschrijving:

Drie betonnen kazematten, type V.I.S., werden aan weerszijden van Rijksweg 4 aangelegd (volgens het Rijkswegenplan uit 1926) om deze toegang tot de toenmalige Vesting Holland af te sluiten. De kosten werden door Rijkswaterstaat gedragen.

De kanonkazemat is pas in 1937 gebouwd ter compensatie van het viaduct van de rijksweg over de Bennebroekerweg. Het kanon was een 6 cm Hefkoepel kanon dat uit een van de forten van de Stelling kwam.

In 1937 is ook een type II (zwaarste type) vechtwagenhindernis met 446 stalen balken van 120 kg per stuk in de rijksweg aangebracht. De balken werden achter de geniedijk in twee loodsen van gegalvaniseerd ijzer opgeslagen.

In de periode 1932-1936 zijn binnen de voormalige Stelling (in de toenmalige Vesting Holland) soortgelijke V.I.S.-kazematten gebouwd op deze locaties:

Dezelfde betonnen kazematten, naar ontwerp uit 1928, werden op al deze locaties gebruikt. Elke kazemat bestond uit een ruimte met het kanon of mitrailleur en een afwachtingsruimte met periscoop.

Omgeving:

De originele situatie rond de kazematten is behouden: de Geniedijk en de infrastructuur met uitzondering van de verbreding van de Rijksweg.

Eigenaar:

Gemeente Haarlemmermeer?

Gebruiker:

-

Gebruik:

-

Monument status:

Provinciaal Monument (als onderdeel Geniedijk)

Kazemat Zuid

De keelzijde van de mitrailleurkazemat Slotertocht Zuid. Het jaartal in het beton boven de ingang is '1934'.
(Foto: © René Ros, 2002)

Snelweg

De huidige Snelweg A4 kruist, nabij Schiphol en Hoofddorp, de Geniedijk. Op de voorgrond zijn de werkzaamheden aan de afrit naar de nieuwe snelweg A5 en een deel van de Damsluis Slotertocht te zien.
(Foto: © René Ros, 2002)

Midden Frontzijde

Noord Keel

Midden Snelweg

Magazijn

De kanonkazemat Slotertocht Midden heeft het schietgat (boven) nogsteeds op de Rijksweg gericht (onder).
(Foto's: © René Ros, 2002)
De keelzijde van mitrailleurkazemat Slotertocht Noord (boven). De frontzijde van mitrailleurkazemat Slotertocht Zuid opgenomen in de Geniedijk (onder).
(Foto's: © René Ros, 2002/2005)
Batterij aan de AalsmeerderwegGeniedijk Haarlemmermeer Batterij aan de SloterwegGeniedijk Haarlemmermeer

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Reizend restaurant SterkWater strijkt neer langs de Hollandse Waterlinies. In de grootste, oudste en prachtigste forten genieten haar gasten van een bijzondere avond uit, met een heerlijk 5-gangen diner en meeslepende verhalen. (Advertentie)
 
 
 
Het Kenniscentrum Waterlinies (KCW) verzamelt, onderzoekt, borgt en verspreidt kennis over de Hollandse Waterlinies: de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. (Advertentie)