Sluit [X]   
 

Korporaal Haije in 1977: overleden

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 29-1-2024

Donateur worden?

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam

Nieuwsbrief 330

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam
11de jaargang, nummer 330, 23 september 2009

Een nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam van Stichting Mega.
https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Inleiding

Beste lezer,

Wederom vijf artikelen voor de wekelijkse nieuwsbrieven die tijdens de Stellingmaand verschijnen. In oktober hoopt uw redacteur weer terug te kunnen naar een tweewekelijkse nieuwsbrief.
Het eerste artikel is een vacature voor een bijzondere, eenmalige klus. Ten tweede nog een paar woorden over wat er het komende, laatste weekeind van de Stellingmaand is te doen. Tevens start middels een aankondiging, het aanmelden voor een bijzondere excursie naar het zuiden van het land, die door exclusieve vooraankondigingen al voor 34% is volgeboekt.
Verder dank aan de abonnees die de verjaardag uwer redacteur hadden genoteerd en per e-mail felicitaties zonden, waaronder "wens de Stelling nog jaren een gezonde, enthousiaste en productieve René toe". Google gaf een leuk presentje middels een nog uitgebreidere vermelding bovenaan de zoekresultaten.

OPROEP: Wil je als bezoeker of organisator de andere lezers laten weten wat je tijdens de Stellingmaand hebt beleefd? Stuur dan, kort na de betreffende belevenis, gerust een kort verslag van maximaal 400 woorden voor deze nieuwsbrief. Indien gewenst krijg je hulp bij het schrijven van de tekst.

Bekijk de gehele nieuwsbrief met afbeeldingen en links op: https://www.stelling-amsterdam.nl/laatstenieuwsbrief/
Overig kort nieuws verschijnt op het Stelling Forum: https://forum.stelling-amsterdam.nl/nieuw/

De volgende nieuwsbrief zal waarschijnlijk op 30 september verschijnen.

Met vriendelijke groet,
René Ros

 

Vacature

In verband met historisch onderzoek hebben een tweetal interviews plaatsgevonden met iemand die als politieke delinquent in een fort gevangen heeft gezeten. En wel, eufemistisch gezegd, in de weinig gereguleerde periode direct na de bevrijding in mei 1945.

Een heel bijzonder gesprek dat een zorgvuldige behandeling verdiend. Daartoe behoort ook het volledig uitwerken van de geluidsopnamen van de interviews. Het eerste interview van vier uur is door uw onderzoeker uitgewerkt. Uw onderzoeker is nu op zoek naar een ervarener typist(e) die, voor een nader overeen te komen tegenprestatie, het tweede deel van circa vier uur zou willen uitwerken. Reacties zijn uitermate welkom en kunnen gericht worden aan de redactie van deze nieuwsbrief.

Bewaringskampen Politieke delinquenten: https://www.stelling-amsterdam.nl/stelling/extra/kampen/

 

Stellingmaand Bezoektips

Komend weekeind zijn er bijna net zoveel forten open als tijdens het drukke weekeind van Open Monumentendag. Ten noorden van het Noordzeekanaal zijn een aantal alleen op zondag open, zoals Fort bij Edam, Fort bij Marken-Binnen en Fort aan Den Ham. Fort bij Spijkerboor, met een legerkampement, is beide dagen open.
Ten zuiden van het Noordzeekanaal ligt het zwaartepunt juist op zaterdag. De forten bij Spaarndam zijn open en ook rond Muiden is er veel te zien en te doen.

Aanstaande zaterdag zijn alle drie forten in de Geniedijk Haarlemmermeer open dus ideaal om een keer de hele Geniedijk langs te gaan. Als Stichting Mega geven we je graag een rondleiding in het Fort bij Hoofddorp: de enige dag in het jaar dat dit mogelijk is! De caponnière is niet toegankelijk maar er zijn foto's van te zien. Wel kan je zelf schieten op een van de schietbanen in het fort en de gevarieerde tentoonstelling is de moeite waard. De kantine van de schietvereniging is ook open voor alle passerende fietsers en wandelaars!

Stellingmaand 2009: http://www.stellingmaand.nl/
Nieuws over Stellingmaand 2009 op Stelling Forum: https://forum.stelling-amsterdam.nl/viewtopic.php?f=1&t=614
Fort bij Hoofddorp in de Stellingmaand: http://www.stellingmaand.nl/fortbijhoofddorp/

 

Samen op stap naar Vught

Tekst: Eddy de Haes (Stichting Mega Werkgroep Evenementen).
Foto's: René Ros (Stichting Mega) en Nationaal Monument Kamp Vught.

Voor degenen die via de nieuwsbrief of op andere wijze betrokken zijn bij de activiteiten van Stichting Mega zullen we dit jaar op zaterdag 21 november een contactdag organiseren. Daarbij wordt de gelegenheid geboden om in een wat andere maar even interessante omgeving dan de ons bekende forten met elkaar kennis te maken en van gedachten te wisselen.
Deze contactdag zal starten in het Geniemuseum Vught dat deze dag speciaal voor onze stichting is opengesteld. Daarbij word je in de gelegenheid gesteld de collectie te bezichtigen en tevens een bunker uit de Koude Oorlog te bezoeken.

Daarna zal de lunch worden verzorgd in het restaurant van het Nationaal Museum Kamp Vught. Het middagprogramma zal bestaan uit een bezoek aan het museum Kamp Vught en een van lunetten. Daarbij kan gebruik gemaakt worden van een gids die over de historie de nodige informatie kan geven.

Het voorlopig programma ziet er als volgt uit:

10.00-10.30 Aankomst deelnemers
10.30-10.40 Welkomstwoord
10.40-11.00 Inleiding Geniemuseum door conservator Hans Sonnemans
11.10-12.30 Bezoeken collectie en bunker
12.30-12.45 Wandeling naar Kamp Vught
12.45-13.45 Lunch in het museum
13.45-14.45 Rondleiding museum Kamp Vught
14.45-15.00 Koffiepauze 
15.00-16.00 Rondleiding lunetten  
16.00-16.15 Afsluiting in restaurant

In verband met de beperkte capaciteit is het gewenst voor 1 november in te schrijven zodat met het aantal deelnemers rekening kan worden gehouden. De kosten voor deelname, inclusief koffie bij ontvangst, entreekosten en de lunch, bedragen slechts € 17,50. Vooralsnog moet elke deelnemer voor eigen transport naar Vught zorgen, tenzij er veel belangstelling van personen in de regio Amsterdam blijkt.
Je moet je via onze website aanmelden waarna je informatie ontvangt om de betaling te voldoen.

Aanmelden MEGA Contactdag: http://www.stichting-mega.nl/aanmelden/
Geniemuseum: http://www.geniemuseum.nl/
Nationaal Monument Kamp Vught: http://www.nmkampvught.nl/
Reageren op Stelling Forum: https://forum.stelling-amsterdam.nl/viewtopic.php?f=5&t=650

 

Streekpad

Op vrijdag 18 september jl. was het schitterend mooi wandelweer en dat kwam goed uit. In 2007 was een overeenkomst ondertekend om te komen tot een lange afstand wandelpad langs de gehele Stelling, zoveel mogelijk zonder verharding. Zodoende liepen ook een paar 'ouwe stompen' van de provincie voor de opening van het nieuwe streekpad op het Fort bij Veldhuis rond.

Programma-manager Nanette van Goor heette iedereen welkom. Waarna Vladimir Mars inzicht gaf in wat er komt kijken bij het maken van een wandelroute, onder andere toestemming van de eigenaren voor elke meter en elk routebordje. Onder leiding van Vladimir Mars wandelden de ongeveer 40 aanwezigen een rondje van 2.970 meter over de St. Aagtendijk (zie foto rechts). Waarvan de helft over een deel van het streekpad want het enige echte rondje is 135 kilometer en dat is iets te veel voor de korte beentjes van gedeputeerde Kruisinga.

Terug bij het Fort bij Veldhuis werd het gezelschap opgewacht door de troubadour met gitaar die enkele snel geïmproviseerde ballades over de Stelling zong. Gedeputeerde Kruisinga sprak een dankwoordje, en wederom met name de vrijwilligers. Maar dat wordt al bijna gewoon en vraagt om meer actieve ondersteuning.
Directeur Recreatie Noord-Holland Jan Hylkema sprak de wens uit dat ook de gemeente Amsterdam actief met 'haar' Stelling gaat meedoen. En directeur Stichting Wandelplatform-LAW Anja van Kooten-Niekerk sprak over de goede samenwerking en de inzet van de medewerkers. De drie sprekers onthulden hierna een gedenksteen met hun schoenafdrukken (zie foto hieronder). Tenslotte konden de kelen gesmeerd worden met een goeie borrel onder het genot van een gezellige babbel.

Na afloop het bij het streekpad behorende boekje meegekregen: fraai vormgegeven en met pakkende, enthousiaste teksten. Over de routeomschrijving, voor beide richtingen, kan uw redacteur geen oordeel vellen.
Wel leert de ervaring dat een tekst waarvan een auteur denkt dat deze helder en duidelijk is, door een minder deskundige verkeerd wordt geïnterpreteerd. En des te gedetaileerder, des te groter de kans op vergissingen. Dat geldt ook voor dit wandelboekje; uw redacteur heeft een 40-tal opmerkingen. Van een onjuiste route en geen enkel woord over de mobilisatie 1914-1919 tot typfoutjes. De mooiste typfout is de grappige of schunnige 'Positie aan de Lieve'.

Nieuwsbericht op Wandelnet: http://www.wandelnet.nl/nieuws/algemeen/stelling-van-amsterdam-officieel-geopend|
Streekpad 9 Stelling van Amsterdam: http://www.wandelnet.nl/node/4997
Stelling Boeken met Streekpad 9: https://www.stelling-amsterdam.nl/algemeen/boeken/
Fort bij Veldhuis: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/veldhuis/
St. Aagtendijk: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/st-aagtendijk-linie/
Positie aan de Liede: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/liede-positie/

 

Inspectietocht Zuidfront

Uw verslaggever heeft met David Ross, webmaster van Forten en Vestingen Brabant, op zaterdag 19 september een 'inspectiebezoek' aan zeven forten gebracht. Vanwege bekendheid met terrein en beheerders hebben we ook een paar forten bezocht die niet opengesteld waren. Bovendien heeft David als trouwe deelnemer aan de dagexcursies al veel forten bezocht en hij ging vooral voor de veranderingen. Daarom begonnen met een wandeling langs de zonschitterende gracht van Fort bij Abcoude. Ook hier zijn de meidoornhagen mooi rood door de bessen. Daarna even langs op Fort aan de Winkel, de fundering van de luchtwachttoren bekeken en even sfeerproeven op de camping.

Fort in de Botshol was officieel open maar het was er niet druk. Mede door het mooie weer en het uitzicht over de permanente inundatie is het een genoegen op het fort te wandelen (zie foto rechts). Helaas vindt eigenaar Natuurmonumenten op website, informatiebord en in de folder het geen echt fort, alleen maar omdat er geen bomvrij gebouw op staat. "Overigens is Fort Botshol alleen in naam een fort. Het daadwerkelijke verdedigingswerk is op deze plek nooit gebouwd" staat er onterecht over dit fort (def. Zelfstandig, gesloten en naar alle zijden verdedigbaar werk). De folder heeft wel meer zaken mis, zelfs het aantal maanden dat de Stelling een beleg moest kunnen doorstaan. En helaas wordt niets geschreven over het verblijf van de soldaten in de mobilisatie 1914-1919, wat een bijzonder verhaal is voor een fort zonder bomvrij gebouw...

Het veenriviertje Waver volgend naar Fort Waver-Amstel, langs de verplaatste bergloods van Fort in de Botshol, even een rondje lopen op Fort bij Uithoorn. Daarna naar Fort aan de Drecht, net zo open/gesloten en bedrijvig als altijd. De pantserkazemat is ook voor ons onbereikbaar maar in de galerie gekeken naar de kunstzinnige ontijzeringsinrichting.
Na een korte picknick op de damsluis bij De Kwakel (waar zijn de zitbankjes voor vermoeide wandelaars?), langs de gerestaureerde inundatiesluis bij Fort bij Kudelstaart naar het Fort bij Aalsmeer alwaar het ook rustig was. Daarna de snelweg A5 gebruikt om, langs het vm. Militaire Vliegkamp Schiphol, een stuk van de Stelling af te snijden naar Fort benoorden Spaarndam. Gezellig gekletst, onder andere over de Kozakken, en het fort rond gelopen waarbij we de sfeervolle waxinelichtjes mochten uitblazen. De dag was voorbij en ook op dit fort was het erg rustig geweest, terwijl er een wandeling vanwege de opening van het Streekpad was georganiseerd.

En wederom bleek dat uw verslaggever niet onopvallend een fort kan bezoeken. Bij De Kwakel werd hij zelfs luid toegezwaaid door een passerende wielrenner...

Forten en Vestingen Brabant: http://www.forten-brabant.nl/
Fort bij Abcoude: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/abcoude/
Fort aan de Winkel: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/winkel/
Fort in de Botshol: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/botshol/
Botshol op website Natuurmonumenten: http://www.natuurmonumenten.nl/content/botshol-0
Mythe 5: Fort in de Botshol is geen fort: https://forum.stelling-amsterdam.nl/viewtopic.php?f=17&t=653
Fort bij Uithoorn: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/uithoorn/
Fort aan de Drecht: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/drecht/
Fort bij Aalsmeer: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/aalsmeer/
Fort benoorden Spaarndam: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/spaarndam-noord/

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Wij hebben ons best gedaan om alle rechthebbenden op deze website / nieuwsbrief te achterhalen. Eenieder die meent dat zijn/haar materiaal zonder voorafgaande toestemming hier is gebruikt, verzoeken wij om zich tot ons te wenden. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

 

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Het Kenniscentrum Waterlinies (KCW) verzamelt, onderzoekt, borgt en verspreidt kennis over de Hollandse Waterlinies: de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. (Advertentie)
 
 
 
Het Kenniscentrum Waterlinies (KCW) verzamelt, onderzoekt, borgt en verspreidt kennis over de Hollandse Waterlinies: de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. (Advertentie)