Sluit [X]   
 

Fort aan Het Nieuwe Meer in 1887: classificatie als vestingwerk van de eerste klasse voor de Kringenwet

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 27-4-2024

Donateur worden?

Sector Sloten

Positie aan de Liede

LuchtfotoLocatie:

De Positie aan de Liede ligt aan de westzijde van de Verenigde Binnenpolder en bestaat uit de forten Fort bij Penningsveer, Fort bij de Liebrug en Fort aan de Liede.
De beperkte inundatiemogelijkheden, de grillige structuur van het gebied en de toegangswegen vereisten een sterke verdediging met forten op korte afstand van elkaar in dit deel van de Stelling.

Doel:

Afsluiting en verdediging van de accessen gevormd door de spoorweg Haarlem - Amsterdam en de evenwijdig daaraan lopende Amsterdamse Trekvaart en straatweg.

Bezetting:

-

Bewapening:

-

Historie:

Zie Historische kalender.

Omschrijving:

Een liniewal met drie forten en enkele aardwerken en een nevenbatterij. Tevens enkele scherfvrije onderkomens op de Lagedijk langs de Binnen Liede. De grindweg aan de keelzijde van de liniewal tussen Fort bij de Liebrug en Fort aan de Liede is nog aanwezig (nu K.M. Rooselaantje). Er waren in 1910 minimaal drie rijen wilgen aanwezig over het hele tracé van Spaarndam tot het Fort aan de Liede.

Van het onbekend aantal gebouwde scherfvrije onderkomens aan de Lagedijk, tussen de Spaarndammerdijk en het Fort bij Penningsveer, is er slechts één nog aanwezig als een replica.
Ook tussen dat fort en de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder moeten dergelijke schuilplaatsen zijn geweest. Voor het Fort aan de Liede is zelfs sprake van een voorstelling met dergelijke schuilplaatsen.
De nevenbatterij is doorgraven en grotendeels bedekt met grond.

Omgeving:

De originele situatie rond de positie is behouden. Een deel van de liniewal tussen Fort bij de Liebrug en Fort aan de Liede is verdwenen.

Eigenaar:

-

Gebruiker:

-

Gebruik:

-

Monument status:

Provinciaal Monument Noord-Holland

Weg

De keelzijde van het nog resterende deel van de liniewal. Links de wal en langs de weg staat nog een deel van de oorspronkelijke boombeplanting.
(Foto: © René Ros, 1999)

Front

De frontzijd van de wal met de gracht.
(Foto: © René Ros, 1999)

Nevenbatterij

Inlaatsluis

Nevenbatterij met bank

Schuilplaats

De nevenbatterij is vrijwel geheel onder de aarde verdwenen en wordt ook nog eens verborgen door de begroeiïng (boven). Het meest rechtse magazijn van de nevenbatterij is nu een betonvloertje voor een tuinbank (onder).
(Foto's: © René Ros, 1999)
De inlaatsluis om water uit de Ringvaart van de Haarlemmermeer op het voorterrein te brengen (boven). De replica van het scherfvrije onderkomen aan de Lagedijk (onder).
(Foto: © René Ros, 1999/2008)
Fort aan de Liede Sectorpark Halfweg Fort bij Penningsveer

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Fort Resort Beemster herbergt een van de meest luxueuze wellnessresorts met hotel van Nederland. In de karakteristieke sfeer van het fort beleeft u wellness zoals u nog nooit heeft ervaren. (Advertentie)
 
 
 
Het Kenniscentrum Waterlinies (KCW) verzamelt, onderzoekt, borgt en verspreidt kennis over de Hollandse Waterlinies: de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. (Advertentie)