|
InleidingBeste lezer, Een voorspoedig 2018 gewenst! Dit jubileumnummer heeft deze keer geen korte dienstberichten maar wel een aantal interessante artikelen. De website Stelling van Amsterdam viert vandaag haar 19de verjaardag. Dank aan iedereen die het Documentatiecentrum en haar website een warm hart toedraagt en op enige wijze heeft bijgedragen. Lees deze nieuwsbrief op: https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/2018/nieuwsbrief-455/ De volgende nieuwsbrief zal waarschijnlijk op 7 februari verschijnen. Bijdragen graag ruim van tevoren toezenden. Veel leesplezier! Tip: houd de cursor boven elke afbeelding om een beschrijving te zien.
|
KerstborrelTekst: René Ros. Op vrijdag 22 december jl. hield het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam haar eerste kerstborrel in Fort bij Vijfhuizen. We kunnen terugkijken op een geslaagd evenement en voor de niet-aanwezigen volgt hieronder een beknopte versie van de toespraak van René Ros.
Gelukkig zijn er samenwerkingen waar met respect voor elkaars kennis wordt gewerkt. Zo zijn bijvoorbeeld de contacten met Liniebreed Ondernemen, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Nederlands Instituut voor Militaire Historie niet talrijk - en dat hoeft ook helemaal niet - maar wel goed. Fort bij Uithoorn en Uiteraard Uitermeer bieden mij al meerdere jaren op uiterst plezierige wijze onderdak voor het goederendepot en de bibliotheek. Forteiland Pampus heeft al drie jaar onze luchtfoto’s tentoongesteld en gaat daar de komende jaren mee door. Prettige samenwerkingen in het afgelopen jaar waren met Landschap Noordholland voor het bezoekerscentrum in Fort bij Krommeniedijk, met MOVE Amsterdam voor de vaarexcursies naar de Kustbatterij bij Durgerdam, met V6 voor hun burgerparticipatie-project in De Ronde Venen en CRASH 40-45 voor de tentoonstelling in Fort bij Aalsmeer. Dank dat jullie hebben bewezen dat historische kennis zinvol is! Ook heel veel dank aan de vele individuen die geholpen hebben. Met vele kleine donaties die samen een groot verschil maken. Met kleine en grote stukken informatie. Met hulp naar het zoeken van graven dat veel leuker blijkt te zijn dan het wellicht klinkt.
Na een mislukte poging overweeg ik om wederom een stichting op te richten waarmee arbeid en kennis beter verdeeld en geregeld kan worden. Een aantal personen kunnen in de loop van volgend jaar om een gesprek gevraagd worden. Ik hoop dat er betere tijden aanbreken en deze kerstborrel daar de aftrap van mag zijn. Zodat we samen plezier kunnen hebben met onze bijdrage aan de maatschappij. Om te laten zien dat geschiedenis niet abstract en saai is en dat het over onze voorouders gaat, die we niet mogen vergeten en verloochenen. De 138.000 bezoeken aan de website dit jaar bewijst dat er bij het publiek belangstelling is. Tenslotte wens ik jullie fijne feestdagen en alvast een voorspoedig 2018!
|
Dit jaar een eeuw geleden...Tekst: René Ros. Dit jaar een eeuw geleden...
... werd begonnen met de bouw van het Magazijn voor Bijzondere Opkomst, ... probeerde anarchistengroep S.A.J.O.-klub het Sectorpark Sloten, afd. Munitie op te blazen, ... noteerde de Stellingcommandant 46 zaken in zijn dagboek waaronder "Door den Stellingcommandant wordt [...] aan [Departement van Oorlog] verzocht, bij het [Departement van Landbouw, Nyverheid en Handel] te bewerken, dat geen vee uit de Stelling zal worden gevorderd (voorzover zulks eenigszins mogelijk is) voor de fabricage van eenheidsworst", ... en werd op 11 november de wapenstilstand van kracht waarmee de Eerste Wereldoorlog feitelijk eindigde! Het gehele jaar zijn deze en nog veel meer historische gebeurtenissen te vinden in de Historische Kalender. Ze worden dagelijks automatisch gepubliceerd op onze Twitter en FaceBook kanalen.
|
Statistiek 2017Tekst: René Ros. In heel 2017 werden er ruim 138.000 bezoeken aan de website Stelling van Amsterdam gebracht. Dat is ongeveer 10.000 meer dan in 2016. In totaal zijn er ruim 1,4 miljoen bezoeken aan de website gebracht sinds de eerste publicatie in 1999. De website is 211 MB (+2) groot en bestaat uit 1.136 webpagina's (+2) inclusief nieuwsbrieven. Er zijn negen pagina's verwijderd.
Het Windows besturingssysteem werd door 65% (+0) van de bezoeken gebruikt, macOS 9,9% (-1,6), Linux 10,3% (+0) en iOS 9,2% (+0,4). Het aantal nieuwsbrieven was met 11 stuks vier lager dan het jaar ervoor, waarvan één thema-nieuwsbrief. Het aantal abonnees is het afgelopen jaar gedaald naar 811 (-14). Maar de verschuiving naar sociale media is voortgezet: 581 (+77) volgers op Twitter, 322 (+5) Facebook'ers en 41 (+0) op LinkedIn. Tevens zijn er via de website 101 (-6) vragen ontvangen waarvan 18 zijn doorgestuurd naar derden. Er zijn 27 (+13) activiteiten georganiseerd of actief aan bijgedragen.
|
Hét plein van Purmerend toen & nuTekst: René Ros Vooral als je er niet op bedacht bent, kan een kleine ontdekking erg leuk zijn. Als je iets te enthousiast in een archiefzaal reageert op een lang gezocht papier, dan krijg je begripvolle en glimlachende blikken. Maar op een plein in Purmerend liep iedereen gewoon door. Tijdens een bezoek aan de binnenstad van Purmerend kwam de historische Kaasmarkt met haar gebouwen me erg bekend voor. In een herinneringsalbum uit 1916 staat een foto van een groep militairen waarvan we weten dat die in Purmerend is gemaakt. Via de telefoon de bewuste foto's in de collectie-database opgezocht en het vermoeden bleek te kloppen en geen twijfel mogelijk. Ook een volgende foto van officieren op een trap bleek op de Kaasmarkt gemaakt te zijn, op de trap van het oude stadhuis.
Het bijschrift van een van de foto's noemt de commandant Groep Purmerend majoor Goffin van der Star. Dit was een mooie gelegenheid om te kijken of er informatie over hem gevonden kon worden. Vermoedelijk gaat het om de beroepsmilitair Carel Pieter Goffin van der Star (1861-1935) en van hem is een korte biografie aan de website toegevoegd. Hij was begraven op Begraafplaats Nieuw Eykenduin te Den Haag maar het graf is niet meer aanwezig. Voor een andere groepsfoto was ik tijdens een presentatie getipt om eens in het weeshuis van Purmerend te kijken. De stoute schoenen aangetrokken, aangebeld en de situatie uitgelegd. Ik mocht gerust even in de regentenkamer met wandschilderingen kijken. Maar op de foto is een waterweg met een theehuisje te zien terwijl in de regentenkamer alleen scheepsgezichten aanwezig zijn. Ach ja, één ontdekking per dag is ook wel genoeg... Groepscommandant Goffin van der Star
|
Lezingen winter 2018Tekst: René Ros.
In een multimediale presentatie maakt hij de vrijwel onzichtbare Stelling van Amsterdam zichtbaar. Zowel inhoudelijk als qua uitvoering zijn de reacties altijd erg positief. De webpagina geeft het publiek en de potentiële organisatoren ook informatie over de inhoud van de lezingen. Er is ook een diepgaande lezing voor gidsen op de forten beschikbaar als aanvulling op de al aanwezige kennis. Weet u een vereniging die lezingen organiseert, wijs ze dan gerust op deze lezingen! Lezingen Stelling van Amsterdam
|
De slag op PampusTekst: René Ros.
De directeur van de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) trapte af over de nieuwe herdenkingsmunt in de serie van Nederlands Werelderfgoed. Een ambtenaar van het Ministerie van Financiën vond het leuk om uit het kantoor weg te zijn en een tastbaar resultaat te zien. De ontwerper* verklaarde dat hij een rond fort op een ronde munt wilde.
Op de terugtocht kregen alle deelnemers de zilveren versie van de 5 euro munt in een houten kistje met speciale opdruk cadeau. Een zijde van de munt bevat de afbeelding van de Koning met een wapenschild. Op de andere zijde zijn met passen en meten de namen van de forten in drie ringen langs de rand geplaatst. Daarbinnen is een afbeelding van het Fort aan de Ossenmarkt (Weesp) geplaatst dat voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) is gebouwd. Een meer typisch fort was blijkbaar een te grote uitdaging of is hiervoor gekozen als voorschot op de samenvoeging met de NHW tot één werelderfgoed-site?
Op de website van het KNM zijn diverse varianten van de munt te koop en vindt u meer informatie. Op eBay worden de munten ook al aangeboden, inclusief het cadeau van deze eerste slag. Herdenkingsmunt Stelling van Amsterdam Vijfje * werkzaam bij de Rijksacademie voor Beeldende Kunst, gevestigd in de voormalige Kavalleriekazerne in Amsterdam.
|
Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.
|