Sluit [X]   
 

Fortwachter Oushoorn in 1910: detachering bij Oost Indisch Leger voor 3 jaar

Donateur worden?

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 7-6-2024

Mensen

Koningin Wilhelmina

Naam voluit:

Wilhelmina Helena Pauline Maria van Oranje Nassau,
Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje Nassau

Geboren:

31 augustus 1880, Den Haag (Zuid-Holland)

Overleden:

28 november 1962, Apeldoorn (Gelderland)

Levensloop:

Hare Majesteit Koningin Wilhelmina werd in 1880 geboren in Paleis Noordeinde in Den Haag. Haar vader was Koning Willem III (1813-1890) en de moeder was zijn tweede vrouw: Adelheid Emma Wilhelmina Theresia, prinses van Waldeck en Pyrmont (1858-1934).

Op 31 augustus 1889 vond de eerste Prinsessedag plaats, wat later Koninginnedag zou worden.
Als haar vader in de vroege morgen van 23 november 1890 overlijdt is ze nog minderjarig en tot haar achttiende was haar moeder regentes.

Wilhelmina Boom
De Koningin Wilhelmina Boom in de Vesting Muiden.
(Foto: © René Ros, 2004)

Op 6 september 1898 werd Prinses Wilhelmina in Amsterdam ingehuldigd als koningin. Ze trouwde drie jaar later, op 7 februari 1901, met hertog Hendrik van Mecklenburg - Schwerin (geboren Schwerin 19 april 1876). Na enkele miskramen werd op 30 april 1909 hun enige kind geboren: Prinses Juliana. De opluchting van het hebben van een troonopvolger was bij regering en volk groot.
Door hun verschillende karakters en omdat Prins Hendrik buiten staatszaken werd gehouden, werd de afstand tussen de twee echtelieden steeds groter en leidde ze een - in alle opzichten - gescheiden leven. De Prins overleed op 3 juli 1934 in Den Haag. In hetzelfde jaar overleed haar moeder Emma.

Wilhelmina Staatsieportret
 

Omdat bij buitenlandse zaken en defensie nog veel oude gebruiken golden had het staatshoofd meer macht en eigen invloed dan op andere beleidsterreinen. Commandanten van 'Hare Majesteits' marineschepen rapporteerden nog rechtstreeks aan de koningin.
Ze bezocht vaak de diverse garnizoenen in het land, zelfs te paard. De ministers van Oorlog werden regelmatig op hun verantwoordelijkheid en het Landsbelang gewezen.

De voormalige minister van Oorlog Den Beer Poortugael, generaal C.J. Snijders en minister van Oorlog H. Colijn waren belangrijke adviseurs en vertrouwelingen. De Koningin was zeer bezorgd om de staat van de levende (soldaten) en dode weermiddelen (vestingwerken) van het Nederlandse Leger. Gedurende de Eerste Wereldoorlog was ze sterk betrokken bij de Landsverdediging en bracht ze veel werkbezoeken aan de gemobiliseerde soldaten. Zoals aan een kampement bij Bennebroek waaraan nog een monument herinnerd.

Wilhelmina Boom
De voorzijde van Koninklijk Paleis Het Loo te Apeldoorn.
(Foto: © René Ros, 2005)

Begin 1940 bestonden er plannen om de koningin en het kabinet in een aantal forten onder te brengen tijdens de gevechtshandelingen na een Duitse inval. In werkelijkheid moesten zij al enkele dagen na de inval evacueren naar Engeland en vormden een regering in ballingschap.

Op 4 september 1948 deed Koningin Wilhelmina afstand van de troon ten gunste van haar dochter Prinses Juliana. Ze leefde daarna een teruggetrokken leven op Paleis Het Loo bij Apeldoorn waar zij op 28 november 1962 overleed. Ze werd tien dagen later in Delft begraven.

Zie ook Het Koninklijk Huis.

Bron:

Boek "Wilhelmina. De jonge koningin." van Cees Fasseur.

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Fort Resort Beemster herbergt een van de meest luxueuze wellnessresorts met hotel van Nederland. In de karakteristieke sfeer van het fort beleeft u wellness zoals u nog nooit heeft ervaren. (Advertentie)
 
 
 
FMTraining - Trainingen en cursussen voor gebruikers en ontwikkelaars van FileMaker (Advertentie)