Sluit [X]   
 

Kapitein van Westering in 1939: "op het door hem gedaan verzoek eerval ontslag uit den...

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 29-1-2024

Donateur worden?

Nieuwsbrief

Nieuwsgierig? Lees deze nieuwsbrief maar!Nieuwsbrief 358

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam
12de jaargang, nummer 358, 22 september 2010

Een nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam met informatie over militair erfgoed in de regio Groot-Amsterdam.
https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Inleiding

Beste lezer,

Op Prinsjesdag was het 130 jaar geleden dat de Minister van Oorlog A.E. Reuther het uiteindelijke tracé van de Stelling van Amsterdam aan de Tweede Kamer voorlegde. Maar pas het jaar erna werd het aangenomen.
De 424 miljoen euro equiv. die de Stelling uiteindelijk heeft gekost valt in het niet bij de huidige staatsschuld van 338 miljard euro...

Een economische meevaller is dat de komende open dag op Fort bij Hoofddorp gratis toegankelijk is, zie het eerste artikel voor meer informatie. Het tweede artikel is een verslag van zeven dagen wandelen langs de forten. En voor de donker wordende avonden is er een boekentip over de Oude Hollandse Waterlinie.
De vorige nieuwsbrief 'Sergeant Wools op patrouille' leidde tot een paar leuke reacties en bovendien is er ook een vraag over een magazijn aan de Slochterweg.
Tenslotte een eigen verslag van een dagje Stellingmaand-activiteiten. Jouw verslag van je bevindingen is nogsteeds welkom!

Bekijk de nieuwsbrief op: https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/2010/nieuwsbrief-358.html
Overig kort nieuws op het Stelling Forum: https://forum.stelling-amsterdam.nl/nieuw/
Reageren kan o.a. in het gastenboek: https://www.stelling-amsterdam.nl/algemeen/gastenboek/

De volgende nieuwsbrief zal waarschijnlijk op 6 oktober verschijnen.

Met vriendelijke groet,
René Ros

 

Open Dag Fort bij Hoofddorp

Tekst: Paul Hof (SSVB) en René Ros (Mega)

Bezoekers in de keelkazemat van het Fort bij Hoofddorp.Aanstaande zaterdag 25 september opent het Fort bij Hoofddorp voor het vijfde jaar haar hek voor belangstellenden in forten, de Stelling van Amsterdam en natuurlijk voor iedereen die gewoon eens een kijkje wil komen nemen.
Net als voorgaande jaren gebeurt dit in samenwerking tussen de Sportschuttersvereniging Buitenveldert (SSVB) en de Stichting Militair Erfgoed Groot Amsterdam (Mega).

De rondleidingen worden verzorgd door gidsen van Mega die de bezoekers alles vertellen over de functie van de Stelling van Amsterdam en het Fort bij Hoofddorp.
Er is tevens een kleine foto-expositie over het fort te vinden en d.m.v. een aantal projecten zal het Stellingmaand-thema water worden uitgebeeld, onder andere door een demonstratie van de Modelbouw Vereniging Vaargroep Hoofddorp.

SSVB geeft een demonstratie schietsport met luchtwapens. Zowel volwassenen als kinderen kunnen hun vaardigheid op deze Olympische discipline beproeven. En in de bar van SSVB zijn de nodige dranken en snacks te koop. Het fort is open van 10 tot 16 uur en de toegang is gratis.

Graag verwelkomen we ook veel abonnees van deze nieuwsbrief! Vrij rondlopen is heel beperkt mogelijk, met de rondleiding zie je meer van het fort. Om de drukte te vermijden kan je het beste voor 12 uur komen.

SSVB Open Dag 2010: http://www.ssvb.nl/open_dag_2010.php
Vaargroep Hoofddorp: http://www.vaargroephoofddorp.nl/
Fort bij Hoofddorp: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/hoofddorp/
Stellingmaand: http://www.stellingmaand.nl/

 

Wandelen langs Werelderfgoed

Tekst en foto's: Ine Kramer.

Fort bezuiden Spaarndam, helaas nog niet open.Ik ben geboren en getogen in de Zaanstreek en heb daarna zo'n 30 jaar in Amsterdam gewoond. Ruim acht jaar geleden ben ik naar Oost-Groningen verhuisd en daar getrouwd.
Van mijn man kreeg ik vorig jaar het boekje "Stelling van Amsterdam – Wandelen langs Werelderfgoed", een wandeling van 135 kilometer van Volendam naar Muiden langs een groot aantal forten van de Stelling.

Dit jaar hebben mijn man en ik deze wandeling in zeven dagetappes gelopen. Na vier dagetappes: Volendam-Purmerend, Purmerend-Krommenie, Krommenie-recreatiegebied Spaarnwoude en recreatiegebied Spaarnwoude-NS Hoofddorp, hadden we wel het een en ander van de Stelling opgesnoven, maar nog geen fort van binnen gezien. Een aantal forten konden we zelfs niet eens zien, onttrokken als zij zijn door de bomen er om heen of de hekken die al op flinke afstand van het fort stonden.

Omdat september Stellingmaand was, planden we onze laatste drie dagetappes (NS Hoofddorp-Uithoorn, Uithoorn-Abcoude en Abcoude-Muiden) voor begin september, in de hoop dan ook eens echt een fort van binnen te kunnen zien. Dat kon meteen al op de eerste avond in het Fort aan de Drecht, waar restaurant Amstelfort in is gevestigd. Leuk om in een fort te eten en goed, dat zo'n fort weer een bestemming heeft gekregen. Verder dan het restaurant kwamen we echter niet, zodat we nogsteeds niet echt een indruk hadden van hoe zo'n fort er nu van binnen uitziet.

Dochtertje van dhr. Ros opent deur Fort bij Uithoorn.Hoewel september dan wel Stellingmaand is, bleek ons dat we eigenlijk steeds op het verkeerde moment ergens waren om een fort te kunnen bezichtigen; bijvoorbeeld een fort was zaterdag open waar wij dan net zondag zouden zijn. Op onze tweede dag liepen we nog even op en neer naar het Fort bij Uithoorn.
Ook hier troffen we een hermetisch gesloten hek. Maar dit keer hadden we geluk en kwam net de heer Ros aanrijden, omdat hij spullen kwam ophalen. Van de heer Ros en zijn dochtertje kregen we een korte rondleiding. Super, om nu eindelijk - het was het 29ste fort op onze route - een fort eens van binnen te kunnen zien.

In mijn Amsterdamse tijd heb ik veel rond Amsterdam gewandeld en misschien nog wel meer gefietst, maar ik heb me toen helemaal niet gerealiseerd dat de Stelling van Amsterdam bestaat en dat daar zoveel van bewaard is gebleven.
Voor de wandelaars onder u: het is zeker de moeite waard om deze route of een deel er van te lopen. Deze route is zelfs uitgeroepen tot de wandelroute van 2010, omdat in een gebied dat doorsneden wordt door wegen, spoorbanen en kanalen toch een relatief groene route is uitgezet.

Een heel speciale route, zo hebben wij ervaren, langs werelderfgoed.

Streekpad 9 - Stelling van Amsterdam: http://www.wandelnet.nl/wandelroute/stelling-van-amsterdam
Fort aan de Drecht: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/drecht/
Fort bij Uithoorn: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/uithoorn/

 

Cordon van Holland

Cordon van HollandMet dank aan: Stichting Groene Hart.

'Cordon van Holland, Het beeld van de Oude Hollandse Waterlinie' is een rijk geïllustreerd boek over de Oude Hollandse Waterlinie.
Deze inundatielinie lag in een gebied dat later bij de Stelling van Amsterdam is gaan horen.

In algemene hoofdstukken komen de verschillende reïncarnaties sinds 1672 aan bod. Kaartmateriaal en luchtfoto schenkt vooral aandacht aan nog bestaande werken, dus vestingsteden.
Zeer fraaie oude tekeningen geven een beeld bij de helder geschreven teksten. De teksten blijven vrij algemeen, zonder veel details die het verhaal onoverzichtelijk zouden maken.

Kortom, een aanrader!

Bestellen bij Van Stockum: http://www.vanstockum.nl/boeken/regionalia-algemeen/nl/cordon-van-holland...

 

Reacties 'Sergeant Wools op patrouille'

Sergeant Wools (links) noteert het nachtelijke tijdstip in het aftekenschrift.Er zijn twee reacties ontvangen op de thema-nieuwsbrief 'Sergeant Wools op patrouille'.

"Leuk die verhalen van Wools. De tijdgeest en het daarbij behorend uiterlijk!" e-mailde Cor Wagemakers, in 1992-1995 de laatste Provinciaal Militair Commandant Noord-Holland.

De heer P. de Groot schreef:
"Met veel plezier volg ik altijd de nieuwsbrief. Deze keer, Nieuwsbrief 357, was ik totaal in de wolken. Het aanhalen van 420 IBC vond ik fantastisch. Ik diende bij deze compagnie van 1967 tot najaar 1978 als Korporaal I (piket) chauffeur. In 1994 ging ik in de rang van Sergeant-majoor met Functioneel Leeftijdsontslag (FLO)."

"Alles wat beschreven is in het stuk kan ik be-amen. Ook de spanning rond de consignatie tijdens de Molukken toestanden herinner ik mij nog zeer goed.
De genoemde Sergeant-majoor Rooker is helaas enige jaren geleden overleden. Hij ligt begraven in zijn woonplaats Wijk aan Zee. Ook de Sergeant-majoor van Sprang heb ik goed gekend.
Bedankt voor deze publicatie en nog heel veel succes met 'De Stelling van Amsterdam'."

Nieuwsbrief 357 'Sergeant Wools op patrouille': https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/2010/nieuwsbrief-357.html

 

Twee magazijnen aan de Slochterweg !?

Foto: Dick Wools.

Gebouw Magazijn Slochterweg.Aan de Slochterweg in Amsterdam-Noord (N247) heeft het Sectorpark Ilpendam, afd. Munitie hebben gelegen. Op enkele militaire kaarten staat de exacte plek aangegeven.
Uit een tweetal foto's uit 1975 in de Beeldbank van het Stadsarchief Amsterdam blijkt dat het adres Slochterweg 2 was. En dat er een woning en twee hoge loodsen stonden. Erachter is nog net een deel van het kruitmagazijn uit 1891 te zien. Het hele complex is tussen 1978 en 1985 gesloopt.

Maar Sergeant b.d. Wools herinnert zich van enkele nachtelijke patrouilles een ander magazijncomplex.
Destijds had dat complex ook een aansluiting op de Slochterweg (huisnr. 4) maar tegenwoordig alleen op de Termietergouw, de oude trambaan. Op oude kaarten staat het als boerderij 't Witte Voetje of Ter Miet aangegeven.
Hij herinnert zich een aantal kleinere magazijnen aan een doodlopende, halfronde weg. Met centraal een boerderij-achtig gebouw dat er nogsteeds staat (zie foto). Het lijkt veel op een onbekend gebouw van het Sectorpark Zaandam, afd. Munitie bij Oostzaan.

Zouden er later als camouflage loodsen zijn gebouwd met het karakter van een boerderij? Is het terrein van een boerderij hergebruikt? In welk jaar dan? Wat werd er opgeslagen?
Wie weet meer over dit complex? Dit kan het archiefonderzoek vergemakkelijken!

Sectorpark Ilpendam, afd. Munitie: https://www.stelling-amsterdam.nl/kazernes/slochterbrug/
Sectorpark Zaandam, afd. Munitie: https://www.stelling-amsterdam.nl/kazernes/oostzaan/
Magazijn Slochterweg: https://www.stelling-amsterdam.nl/bunkers/legermagazijnen/slochterweg/
Slochterweg 2 in Beeldbank Stadsarchief Amsterdam: http://beeldbank.amsterdam.nl/index.php?q=slochterweg

 

Een Stellingmaand-dag

Vroegere buurjongens bezoeken het Fort in de Botshol.Op zaterdag 18 september ging uw redacteur als gewone geïnteresseerde bezoeker op pad. Een beetje winderig weer maar best zonnig en géén regen. Na enig gezoek in de agenda op de Stellingmaand website een route samengesteld.

Eerst naar Fort in de Botshol waar het om 10.30 uur nog rustig was. De openingstijden verschilden op de Stellingmaand en Natuurmonumenten websites.
Voordat uw redacteur het wist liep hij een halve rondleiding te verzorgen. Onder andere voor iemand die naast het fort was opgegroeid. En met de komst van een zoon van Fortwachter Reinderts werd het een kleine buurtreünie (zie foto links). Kortom, gezellig genoeg om een hele dag te blijven.

Boot vertrekt vanaf Fort bezuiden Spaarndam.Toch naar Fort bij De Kwakel gereden, binnendoor langs andere forten. Volgens de publicaties is het fort de gehele maand vrij te bezoeken maar ter plekke bleek dat de hekken dichtzaten. Vermoedelijk dus alleen tijdens de openingstijden van het café in het fort dat om 13.00 uur open zou gaan.

Dan door naar Fort bezuiden Spaarndam. De borrelnootjes op het terras waren ongetwijfeld voor een familiefeestje.
Een nieuwe open boot lag vertrekklaar voor de tweede afvaart die dag. Voor acht euro (kinderen half geld) vaar je in een uur naar Fort bij Vijfhuizen en terug. Een leuke route met een aantal forten en inundatiewerken vanaf het water bezien. Eind vorig jaar had uw redacteur een verkenningstocht op hetzelfde tracé gedaan dus deze keer alleen de boot uitgezwaaid (zie foto rechts).

Tenslotte naar Fort bij Marken-Binnen gegaan maar daar kon, behalve een brandblustraining, geen activiteit, bord of ontvangstcomité bespeurd worden...

Duitse soldaten op het Fort bij IJmuiden.Een aldus wat magere dag kreeg echter een flitsende finale. Als bijzondere gast van het Fort bij IJmuiden mocht uw redacteur bij de avondopenstelling zijn. Tien gidsen leidden 140 deelnemers rond terwijl de schemering inviel. Bovendien brandde in het fort alleen olielampen en kaarsen. Tevens zat een enge gevangene in de cel en een aantal gidsen waren als Nederlandse soldaat gekleed. Ook zaten een aantal Duitse soldaten achter een mitrailleur, met een leeftijd dat ze zeker geen morele problemen met het uniform hebben (zie foto links).
De groepen eindigden in de pantserzaal voor een drankje om na ruim twee uur het eiland, in volledige duisternis, te verlaten. Een zeer gezellig en bijzonder evenement!

De volgende dag was de soldatenbezetting van Fort bij IJmuiden nog uitgebreider. Maar uw redacteur is toen op Fort bij Edam gaan kijken waar een openstelling zonder gidsen was. De bezoekers kregen een boekje met een tourtocht mee, waar ze enthousiast mee aan de slag gingen.

Stellingmaand: http://www.stellingmaand.nl/
Fortwachter Reinderts: https://www.stelling-amsterdam.nl/mensen/reinderts/
Fort in de Botshol: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/botshol/
Fort bij De Kwakel: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/kwakel/
Fort bezuiden Spaarndam: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/spaarndam-zuid/
Fort bij Marken-Binnen: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/marken-binnen/
Fort bij IJmuiden: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/ijmuiden/
Forteiland IJmuiden: http://www.fortijmuiden.nl/
Foto's Fort bij IJmuiden 18-9-2010 (tijdelijk): http://www.rgaros.nl/ijmuiden/
Fort bij Edam: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/edam/

 

Enquête 2010

(Op 6 oktober apart verzonden en ter archivering aan deze nieuwsbrief toegevoegd.)

Elke vijf jaar wordt een korte online enquête gehouden onder de abonnees van de nieuwsbrief. Op basis van de resultaten kan besloten worden tot wijzigingen aan de nieuwsbrief. Je mening doet er toe!

Omdat ook het aantal reacties van belang is, is het belangrijk dat alle abonnees zo snel mogelijk hun mening geven. De abonnees hebben daar tot en met 30 november de gelegenheid voor. Bij voorbaat dank voor de genomen moeite.
De resultaten zijn volledig anoniem en niet op een persoon terug te voeren. De samengevatte resultaten zullen in een nieuwsbrief verschijnen.

Nieuwsbrief Enquête: https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/enquete/

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Wij hebben ons best gedaan om alle rechthebbenden op deze website / nieuwsbrief te achterhalen. Eenieder die meent dat zijn/haar materiaal zonder voorafgaande toestemming hier is gebruikt, verzoeken wij om zich tot ons te wenden. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

 

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
ReneRos.biz voor ontwikkeling, advies & expertise en opleidingen voor Filemaker database-toepassingen. (Advertentie)
 
 
 
Fort Resort Beemster herbergt een van de meest luxueuze wellnessresorts met hotel van Nederland. In de karakteristieke sfeer van het fort beleeft u wellness zoals u nog nooit heeft ervaren. (Advertentie)