Sluit [X]   
 

Fort bij Spijkerboor in 1951: militaire stafgevangenis

Donateur worden?

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 7-6-2024

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam

Nieuwsbrief 40

E-Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 40
(15 mei 2001)

Beste lezer,

Bij deze een nieuwe e-nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Stuur de nieuwsbrief door aan anderen!

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.
Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen, te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook meer informatie over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief te vinden.

VEERTIGDUIZEND BEZOEKERS!!!
Volgens de beide Nedstat tellers, voor de Nederlandse en Engelse versie, zijn er inmidels in totaal 40.000 bezoekers op de website geweest. 10 percent ging naar de Engelse versie, de rest naar de Nederlandse.
Bij nieuwsbrief 50 hoop ik op de 50.000 te zitten! De dagelijkse bezoekersaantallen zijn weer lekker bijgetrokken. Zelfs al enkele malen boven de honderd gekomen. Op 19 april waren er bijvoorbeeld ruim 136 bezoekers die bij elkaar 11.000 bestanden opvroegen. Maar het mooie weer van de laatste dagen was weer goed te merken
Blijf gezellig terugkomen maar bovenal, wijs anderen op de website. Door bijvoorbeeld deze nieuwsbrief door te sturen aan mogelijk geïnteresseerden.

KAZERNE WORMERVEER
Er waren al sterke aanwijzingen dat de Marechaussee Kazerne Wormerveer heeft bestaan. De locatie was echter een raadsel totdat Dhr. Stronck met informatie kwam (ja, hij weer!). Volgens hem heeft de kazerne gestaan waar nu de Garage Zwart in Wormerveer staat (Plein 13). Hij heeft ook enkele foto's genomen van het restant. Weinig florissant maar toch ook te vinden op de website.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/wormerveer/>

WOONBOEKEN
In het Gemeentearchief Amsterdam ben ik eens de woonboeken en woonkaarten ingedoken om te zien of deze het militair gebruik van enkele panden in Amsterdam konden bevestigen. Veel wijzer ben ik er helaas niet van geworden.
Plantage Franschelaan 2 was wel de woning van Stellingcommandant Fabius maar zeer waarschijnlijk dus niet het bureel van hem.
En ook over de exacte locatie van het Militair Logement is een en ander nog onduidelijk. Een kaart uit ca. 1900 vermeldt de huidige locatie Lauriergracht 116 als Militair Logement. De woningboeken in het archief plaatsen hier echter het "Commissariaat van Afmonstering" maar ook de Jeugdherberg "De Laurier". In rode letters staat op de betreffende pagina van het wonignboek "in gebruik Duitsche Wehrmacht". Tot 1952-1953 komen de termen Jeugdherberh, logement en Repatrieringshuis voor. Mogelijk is het tot 1923 als Militair Logement in gebruik gebleven. Volgens hetzelfde woningboek was op nummer 67 een "logement" maar zonder nadrukkelijk te vermelden dat dit een militair logement betreft. Als er geen hernummering van de huisnummers heeft plaatsgevonden bestaat de kans dat het Militair Logement niet meer bestaat. Wel vond Dhr. van Kerkum nog informatie over de wacht die er in 1918 gelegerd was.
Bij Rokin 162 was geen enkele vermelding te vinden van het Bureau Landstormkorps "Stelling van Amsterdam" (1916 - 1940). Ik ken de organisatie-structuur van de landstorm niet zo, maar het kan best zijn dat het bureau in de woning van een prive-persoon was.
Ook van het pand Rokin 145, aan de overzijde, is nog geen duidelijkheid. Op 143 zou een gebouw voor Politietroepen geweest zijn en 145 een deel van een gesticht.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/adam-commandant/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/adam-logement/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/adam-landstorm/>

FORT AAN DE DRECHT
Al bij de heropening in september vorig jaar waren er plannen om een computer in het museumpje in de keelkazemat van het Fort aan de Drecht te plaatsen. Daarop zou dan de Stelling-website te bekijken zijn, hetzij als kopie, hetzij via een telefoonlijn.
Recent kon ik een leuk tweedehandsje regelen en heb deze ingericht om een kopie van de website te tonen. Komende woensdagavond zal die computer in de keelkazemat geplaatst worden. Op een aantal punten is de website aangepast om zonder veel foutmeldingen de website lokaal te kunnen bekijken. Normale bezoekers moeten hier niets van merken.
Eens kijken of de computer goed werkt qua techniek en qua interesse van de bezoekers.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/drecht/>

LEGERPLAATS
Van dezelfde auteur als de website Nederlandse Veldpost is nu ook de website Kampementen & Legerplaatsen & Kazernes. De eerste website gaat over poststukken en poststempels van de militaire post. De nieuwste heeft als onderwerp ansichtkaarten, met daarop militaire gebouwen zoals kazernes en kampen, welke door de militairen aan huis konden worden verzonden.
Van enkele objecten in en rond Amsterdam waren inmiddels enkele kaarten beschikbaar en met toestemming van de auteur heb ik er twee gebruikt op de informatie pagina's van het Marine-etablissement Kattenburg en Militair Terrein Zeeburg. Het betreft afbeeldingen van gebouwen die inmiddels gesloopt zijn.
<http://www.hsp-veldpost.nl/>
<http://www.legerplaats.nl/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/adam-marine/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/zeebrug/>

FORT BIJ ABCOUDE
(Jan Baalbergen <Jan.Baalbergen@HetNet.nl>, Stichting Fort Abcoude)
De Stichting Fort Abcoude wil ook dit jaar het fort zo veel mogelijk openstellen voor het publiek. Ervaren vrijwilligers staan dan gereed om belangstellenden in kleine groepen rond te leiden. Er is veel gebeurd op het fort. De mensen van de Stichting Herstelling hebben veel van het achterstallig onderhoud weggewerkt.
De natuur kan zich in deze meimaand in haar mooiste tooi laten zien. Dit oudste fort van de Stelling van Amsterdam wordt niet voor niets "het Kroonjuweel van de Stelling" genoemd.
In 2001 zal het fort opengesteld zijn op:
-iedere 2de zaterdagmiddag in de maanden mei t.e.m. september van 14-16 uur.
-tijdens de openmonumentendag op zaterdag 8 september van 10 - 17 uur.
-tijdens de Utrechtse fortendag op zaterdag 29 september van 10 - 16 uur.

U zult ook een nieuwe hoeveelheid openhaardhout (meest meidoorn) zien liggen. De hele winter heeft dit liggen drogen. De Stichting biedt dit aan voor f 50.- per m3 . De opbrengst wordt volledig gebruikt voor het onderhoud.
Wist u ook dat de Stichting op aanvraag (0294-283207 of 281379) ook educatieve programma's met rondleidingen voor groepen organiseert?

WIJZIGINGEN
Gelijk met deze nieuwsbrief is versie 1.4.3 van de website de lucht in gegaan. Aan versie 1.4 is het laatst aandacht in deze nieuwsbrieven besteedt. Sindsdien zijn de volgende wijzigingen aangebracht:

Aanvullende of nieuwe informatie over:

Nieuwe foto's van forten en andere gebouwen:

Foto's van evenementen toegevoegd:

En van de andere linies welke een paar pagina's op de StvA-website hebben zijn er foto's bijgekomen van:

Voor de volledige lijst ga je naar <https://www.stelling-amsterdam.nl/colofon/wijzigingen/> of naar deze nieuws brief op de website:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/algemeen/nieuwsbrief/nieuwsbrief-40.htm

OVERIG
- Korte navraag bij de Historische Kring Weesp leerde dat de Duitse Funkmesstellung Muiden inderdaad voorzien was van parabolische antennes. De geallieerde vliegtuigen wierpen hierboven zilverpapiertjes uit waardoor de antennes als een gek rond gingen draaien. Diversen mensen in Weesp hebben nog enkele van die papiertjes...

DIENSTMEDEDELING
Vanaf 19 mei tot en met 2 juni ben ik op vakantie ("kort verlof"?) in Zeeland. In die tijd zal de e-mail en telefoon onbeantwoord moeten blijven. Behalve eventuele voice-berichten die op 0294 - 41 09 08 worden achtergelaten. Ook zal er in die tijd geen nieuwe versie van de website verschijnen. Wel hoop ik wat tijd te kunnen besteden aan de forten langs de Westerschelde waarvan dan later het resultaat zichtbaar zal worden op: (niet meer op website aanwezig)

Met vriendelijke groet,
René Ros

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam' is een gratis interactief e-book over de Stelling. (Advertentie)
 
 
 
Fort Resort Beemster herbergt een van de meest luxueuze wellnessresorts met hotel van Nederland. In de karakteristieke sfeer van het fort beleeft u wellness zoals u nog nooit heeft ervaren. (Advertentie)