Sluit [X]   
 

Fort bij Penningsveer in 1918: krantenbericht over Spaanse Griep, 150 zieken te Haarlemmerliede

© 1999-2021, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 11-7-2021

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 20

E-Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 20
(12 juli 2000)

Beste lezer,

Bij deze een nieuwe e-nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

VARKENSEILAND / SNIEP
Nabij Diemen lag vroeger, voor de demping van de Muidertrekvaart en de aanleg van de inmiddels weer verdwenen rijksstraatweg (A1), een eiland. Op de splitsing van de Muidertrekvaart en de Weespertrekvaart lag een terrein, volgens de kaart uit 1912 met twee grote en twee kleine gebouwen en een kleinere woning? Uit 1913 is er nog een bestek bekend voor onderhoudswerkzaamheden aan o.a. de steiger en roeibootje van dit munitiemagazijn.
Die hoek van de Sniep was geheel met water omringd en werd blijkbaar Varkenseiland genoemd. Naar de herkomst van de naam mag je zelf raden. Wanneer het gesloopt is, is onbekend.
René fietste op een mooie zomeravond eens die richting uit maar kwam niet verder dan de woonboten die nu de sloot nog open houden. Je kan over de woonboot naar de andere kant lopen, maar die gelegenheid werd niet geboden door de bewoners. Volgens hen is er niets meer aanwezig op het eiland, zelfs geen fundering.
Tussen en achter de gebouwen van de Meubelboulevard is nog een terrein met veel puin, met zware bewapening, waarvan het hek een militaire stijl uit de jaren 1930 heeft. Tevens een loods van een drankhandel die wellicht voor een andere bestemming gebouwd is.
Tenslotte langs een oude Post van Kraijenhoff geweest, aan de Stammersdijk. Er staan nog twee munitiemagazijnen. En die derde oude loods, was dat voor geschut? Hopelijk kan een nieuwsgierig HBS jongetje die daar in 1940 rondfietste helderheid verschaffen.
De houten woning die aan de frontzijde van de post staat is volgens de bewoners rond 1900 gebouwd op de post zelf. Maar in 1939 is het naar de huidige locatie aan de voet van de dijk verhuisd.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/posten/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/magazijnen/>

RADIO WEESP
Op dinsdag 27 juni jl. werd René geïnterviewd door presentator André Verheul jr. in het programma Lokaal Centraal van Radio Weesp <http://www.weesper.nl/radio/>. Gedurende 15 minuten kwam de Stelling in de omgeving van Weesp aan bod, de website zelf en het waarom van de website. Natuurlijk achteraf pas goed weten wat je kwijt had gewild. De moeilijkste vraag was "wie de website zeker moet gaan bezoeken". "Iedereen" maar dan kan je ook weer niet zeggen! :-)
Naar aanleiding van het radiogesprek is er ook een artikel in WeesperNieuws <http://www.weesper.nl/wn/> van 4 juli jl. verschenen. Het artikel heet "Fascinatie voor oude forten gevangen in digitaal medium" en beslaat één gehele pagina. De tekst is te vinden op de website van het WeesperNieuws <http://www.weesper.nl/wn/weni/juli2000/Stelling.htm>.
De intro en het interview staan inmiddels op CD maar er zijn geen korte fragmenten die leuk zouden zijn om even op de website te plaatsen. Op de In de Media pagina staat een fotootje van René in de studio.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/colofon/> (In de Media)

INTERNET IN ALLE UITHOEKEN
We ontvingen zelfs een e-mailtje van de bemanning van de Jo Spruce, een chemicalien tanker, in Australië, Geelong, vlakbij Melbourne... Ze hadden de web-site vanaf daar bekeken.
Één van de bemanningsleden is Peter Lensen, van wie een foto-expositie over de forten in het Fort aan Den Ham te zien is.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/algemeen/> (Toeristische Tips)
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/ham/>

EUROMETAAL
Eurometaal Holding B.V. te Zaandam (vm. Artillerie-Inrichtingen) heeft nu ook een eigen web-site. Daarin informatie over de metaalbewerking in Zaandam (o.a. rondellen van munten), de munitiesamenstelling in Bergen op Zoom en de dochtermaatschappij die de HR ketels voor woningen maakt.
<//http:/www.stelling-amsterdam.nl/forten/zaandam-ai/>
<http://www.eurometaal.nl/>

WIJZIGINGEN
Er zijn geen wijzigingen aan de website.

VOOR U GELEZEN
- Nieuwe onderzoeksmethoden hebben aangegeven dat de meeste vervuiling rond de Petroleumhaven <https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/adam-petroleum/> in Amsterdam op 14 mei 1940 is ontstaan door de sabotage door Britse commando's. (Intermediair, 4 juli 2000)
- Attractiepark De Chocoladefabriek, naar voorbeeld van Sjakie's Chocoladefabriek uit het boek van Roald Dahl, vindt het Hembrugterrein bij Zaandam (vh. Algemeen Verdedigingspark <https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/zaandam-avp/>) een ideale locatie om zich te vestigen. Volgens een onderzoek is het project levensvatbaar. Wordt de opslagkelder voor mosterdgas, met afdakje, een ballenbak??? Is Bob Ever's "De jacht op het koperen kanon" <http://www.bobevers.nl/> niet een toepasselijkere inspiratiebron??? (Metro, 7 juli 2000)

OVERIG
- We zonden een berichtje over de website aan de huidige Minister van Oorlog <http://www.mindef.nl>, tevens indirect familie van Groepscommandant De Grave <https://www.stelling-amsterdam.nl/stelling/mensen/>. Een citaat uit het antwoord van Defensievoorlichting: "[uw] bericht is persoonlijk aan de minister toegezonden en heeft deze ontvangst met enthousiasme bevestigd. U kunt er vanuit gaan dat hij kennis heeft genomen van uw onderzoek en de betreffende internetpublicatie."
- Er is nu ook een forten.pagina.nl met veel links naar verdedigingswerken in binnen- en buitenland. <http://forten.pagina.nl/>
- Volgens een persbericht van Yahoo heeft Yahoo het bedrijf eGroups Inc. overgenomen. eGroups is de service welke de technische kant van rondzendlijst verzorgd waarmee deze nieuwsbrief wordt verspreid. We moeten maar afwachten welke gevolgen het geheel heeft maar er wordt weer veel beloofd...

 

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

Het archief van de nieuwsbrieven is te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>

Met vriendelijke groet,
Jurgen Lamers en René Ros

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
ReneRos.biz voor ontwikkeling, advies & expertise en opleidingen voor Filemaker database-toepassingen. (Advertentie)
 
 
 
ReneRos.biz voor ontwikkeling, advies & expertise en opleidingen voor Filemaker database-toepassingen. (Advertentie)