Sluit [X]   
 

Bewaker Stam in 1993: overleden te Haarlem, Noord-Holland

© 1999-2021, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 11-7-2021

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 98

Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 98
(12 juli 2003)

Een nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam (StvA); een onafhankelijk particulier initiatief zonder winst-oogmerk.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen en illustraties, ook te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook informatie te vinden over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Fotocamera total-loss

Na 22.391 opnamen (waarvan 8.554 met flits) voor zowel Stelling, andere forten en familie-kiekjes is de digitale camera total-loss verklaard. Sinds begin 2001 had ik deze Kodak DC280 camera (2 megapixel) in gebruik die beschikbaar was gesteld door Stichting Herstelling.

Het enige maar cruciale knopje en de geheugenkaart werkten niet meer betrouwbaar. Bovendien kan je duidelijk zien dat de camera het één en ander te verduren heeft gehad. En halverwege de vakantie is het glas van de lens kapot gestoten en werkt het in- en uitzoomen van de lens niet meer.

Ik zal dus op zoek moeten naar een nieuwe camera. Die van 999 euro (5 megapixel) ziet er heel leuk uit, vooral door de goede inzoom-mogelijkheid. Die van rond de 450 euro (3,2 megapixel) ook wel.
Mochten er nog organisaties zijn die zich bezwaard voelen en nog ruimte in hun budget hebben en willen bijdragen dan hoor ik dat graag zeer spoedig. Want mijn huidige draagbare computer, onder andere ook handig bij het digitaal fotograferen, is van mijn werkgever en zal ook vervangen moeten worden.

<http://www.herstelling.nl/>

 

Lezing ICOMOS 2

Een foto-impressie van de ICOMOS conferentie is nu op de website te vinden. Ook de tekst van mijn lezing is daar te lezen. Hieronder volgt de conclusie van die lezing:

"The website has proved to be complementary to the usual public relations material, the new 300-pages book and newspaper articles. A website has the advantage of not having a size-limit and it doesn't need to be read sequential. Also, modifications can be made any time which allowed the website to steadily grow and improve. Just the size alone (about 850 web-pages and 1.600 images, estimated 2.500 paper sheets) prompts repeat visits and always leaves unknown pages to explore.
Because the Defence Line is an exceptional but above all a multi-location World Heritage Monument this ofcourse has it's impact on the website.
The critics and remarks I get are mostly very positive and I do have the impression the website has become an unique part of the information aimed at the general public and special interest groups. With the fieldwork, archive research and help to visitors and organisers it is almost a full-time job. Which I do with much pleasure in every spare moment I can make."

<https://www.stelling-amsterdam.nl/algemeen/fotoreportages/icomos2003/>

 

Stellingmaand

(met dank aan Stichting Stelling van Amsterdam)

Er zijn vooralsnog 18 forten die mee doen met de Stellingmaand in september. De eerste interesse-opwekkende folders en posters zijn al verspreidt en rond 20 juli verschijnen de echte folders met alle informatie. Rond dezelfde datum zal de pers er aandacht aan gaan besteden.

Het Noordhollands Dagblad is de eerste met informatie, ze kunnen beter een bijlage 'Stellingkoerier' gaan opnemen! Informatie over de Stellingmaand en het Stellingpaspoort vind je via onderstaande URL. Ik ben benieuwd welke rang ik me mag aanmeten na het bezoeken van 40 van de 42 forten en vestingen.
<http://www.hdc-i.nl/a.php?/Pagina/0,7106,15-1-1--1465450-1322-723605-,00>

Waar en wanneer de informatie op een website verschijnt is mij nog niet bekend.
De deelnemende forten zijn gemarkeerd op de pagina met Bezoekinformatie:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/algemeen/bezoek/>

 

Wal van Weesp

De vier bastions van de halve Vesting Weesp genoten de afgelopen weken aardig wat aandacht. In de lokale krant WeesperNieuws werd er een hele pagina aan besteed. En in de gemeenteraad van de Gemeente Weesp is het ook besproken en er zijn zelfs besluiten genomen.

De VVD-fractie stelde voor om informatie-borden te plaatsen met de originele namen van de bastions. Een motie daartoe is op 29 juni aangenomen. Maar de D66-fractie ging een stap verder en stelde voor om, in lijn met het bestemmingsplan uit 1985(!), de wallen te herstellen. In dezelfde vergadering werd besloten om 50.000 euro uit te trekken om een studie uit te laten voeren naar het opknappen van de bastions.
In het krantenartikel staat dat D66 hiervoor Niek Roozen wil benaderen. Hij heeft het hoofdplan van de Floriade in de Haarlemmermeer ontworpen (inclusief de doorsnijdingen in de Geniedijk?). En hij is mede-eigenaar van een van de bastions - Bastion Bakkerschans - en de erop gevestigde Theetuin.

<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/weesp/>
<http://www.weesp.nl/>
<http://www.theetuin.nl/>

 

Bezoekvergelijkingen

Het zal je niet verbazen dat ik wel eens benieuwd ben hoe de Stelling website het doet ten opzichte van andere websites. Het Jaarverslag 2001-2002 van het Projectbureau Nationaal Project Nieuwe Hollandse Waterlinie gaf een beperkte mogelijkheid om eens een vergelijk te maken met een flink gepromote website en door een professioneel bedrijf gemaakt. Bovendien is de NHW de evenknie van de Stelling waar vanuit de Stelling de laatste tijd regelmatig jaloers naar wordt gekeken.

In het jaarverslag worden de twee maanden van 2002 genoemd met de meeste bezoeken aan de NHW website. Als vergelijking de bezoekaantallen voor dezelfde maanden voor de Stelling en Forten Info websites. Opgemerkt moet worden dat het jaarverslag spreekt van 'bezoekers' en ik van 'bezoeken' (pageviews).

Maand NHW StvA Forten
apr. 2002 1000+ 2227 2534
sep. 2002 2300 4070 4217

<http://www.hollandsewaterlinie.nl/>
<http://www.forten.info/>

 

Linke links

In elke nieuwsbrief twee verwijzingen naar andere interessante websites.

- Graansilo <http://www.graansilo.nl/>
- Stichting Nieuw en Meer <http://www.nieuwenmeer.nl/>

Meer verwijzingen zijn te vinden op Forten Info <http://www.forten.info/>.

 

Overig

- In het Industrieel Smalspoor Museum nabij Erica (Drenthe) staat een smalspoorlocomotief (met vonkvanger) die gebruikt is bij de Kruitfabriek Muiden. Ben toch benieuwd waar het materieel van Ouderkerk is gebleven. Ook hebben ze gepantserde, onbemande locomotiefjes en doelsleepwagen van het Artillerie Schietkamp (A.S.K.) te Oldebroek. <http://www.smalspoorcentrum.nl/>

 

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Maas+deNatris verrichten militair-historisch onderzoek op het snijvlak van defensie en samenleving en vertalen dat naar gedrukte en digitale media. (Advertentie)
 
 
 
Het Fort bij Edam kan een groot deel van het jaar bezocht worden. (Advertentie)