Sluit [X]   
 

Fort bij Velsen in 1980: verkoop bij openbare inschrijving door Domeinen

Donateur worden?

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 7-6-2024

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam

Nieuwsbrief 64

Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 64
(24 juni 2002)

Beste lezer,

Bij deze een nieuwe nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam; een onafhankelijk particulier initiatief zonder winst-oogmerk.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen, ook te vinden op: <https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook meer informatie over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief te vinden.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

Tip: stuur de nieuwsbrief door aan anderen en vraag ze ook abonnee te worden.

INHOUD
In deze nieuwsbrief:

VAKANTIE
Bij deze wil ik laten weten dat ik van 28 juni tot en met 14 juli op vakantie ben. Deze keer worden de twee Internet-vrije weken doorgebracht in het forten-arme gebied van de Achterhoek. Dus dat wordt afkicken!
Op een vrije dag na de vakantie ga ik de Geniedijk in de Haarlemmermeer maar eens helemaal langs. Alle vorige keren was het altijd matig tot slecht weer. Half juli moet het toch mooi genoeg zijn om genoeglijk alles te bekijken en te fotograferen.
Over de Stelling is nu niet veel te melden dan wat kruimeltjes in de rubriek 'Overige'. En een 'vergelijkend onderzoek' met de Stelling van Antwerpen:

ANTWERPEN
Op dinsdag 18 juni was ik op uitnodiging van Stichting Herstelling in Antwerpen. Deze stichting (waarvoor ik de website maak) voert een werkgelegenheidsproject op de forten van de 'onze' stelling uit. Een van de internationale partners is de Stad Antwerpen met een project op Fort 8 nabij Hoboken.
De forten 1 t.e.m. 8 en twee andere vormen de eerste Stelling van Antwerpen die tussen 1859 en 1879 door de vestingbouwer Brialmont zijn ontworpen en gebouwd. De forten liggen in een kwart cirkel van het oosten naar het zuiden van de stad. Vanaf 1870 is een tweede, ruimere, gesloten kring rond de hele stad Antwerpen gebouwd. Daarmee werd de eerste kring een veiligheidslinie. Een enkel fort is geheel of gedeeltelijk verdwenen. Fort 8 is nog in goede staat behalve de gebouwen van gemeentewerken op het ruime terreplein.
Oppervlakkig beschouwd lijkt het fort op het Fort bij Rijnauwen en het Fort bij Vechten. Da's ook logisch want de bouwperiode komt meer met die forten overeen dan met die in de Stelling. Ook dit fort is van opgestapelde bakstenen.
Er zijn echter veel minder flankbatterijen. Bovendien is het reduit van een heel andere en grotere opzet. Op de tweede verdieping kon geschut opgesteld worden die met een kromme baan over de contrescarpwal heen konden schieten. Op het dak zijn nog enkele aarden wallen te zien maar hier was een pantserkoepel voorzien.
Het reduit heeft de vorm van een sleutelgat met de ronde vorm aan de frontzijde, om meer geschut op de kunnen stellen. In het midden is een binnenplein met dezelfde vorm. De meeste lokalen zijn leeg doch schoon maar enkele van de lokalen zijn al opgeknapt. De ploegen van de internationale partners (ook Hamburg en Kopenhagen) waren de hele week in het fort aan het werk. Op dinsdag was er een colloqium in de opgeknapte ruimten. De lunch en het informele samenzijn vonden plaats op de binnenplaats die tot terras was omgetoverd - waar de zon ook scheen maar ontweken kon worden.
<http://www.herstelling.nl/>
<http://alh-hh.de/>
<http://www.vestvolden.dk/>
<http://meltingpot.fortunecity.com/utah/894/fortress.htm>

OVERIG
- Op de lokale nieuwszenders AT5 en TV Noord-Holland was op 3 juni jl. een stukje te zien over de nieuwe schaapskudde op de Geniedijk in de Haarlemmermeer.
- Het concept-ontwerp Streekplan Noord-Holland Zuid is uit: http://www.streekplannhz.nl/ (Zelf nog niet gelezen)
- De provincie Noord-Holland schijnt ook de Cultureel Historische Waardenkaart gereed te hebben. Maar die kon ik nog niet op het Internet vinden, wel die van Noord-Brabant: http://www.brabant.nl/cultuur/waardenkaart/
- De Hollandsche Vastgoedontwikkeling heeft enkele interessante projecten: Ripperda-kazerne te Haarlem, Hembrugterrein te Zaandam en een bunker in Alkmaar. Zie de projecten op http://www.dehollandsche.nl/
- De plannen voor het Hembrugterrein blijven doorgaan en het Rijk zet nu tempo achter de plannen voor een nieuwe gevangenis. Ondertussen zijn er ook nog andere plannen en ontwikkelingen gaande. (De plannen ken ik alleen uit de krant - helaas zonder plattegrond.)
- In de vorige nieuwsbrief werd enige aandacht aan Kadoelen en omgeving geschonken. In het boek Kazematten in het Interbellum las ik dat de fabriek Kiekens - die tot 2001 op Post no. 2 bij Kadoele gevestigd was - vanaf circa 1937 een kazematventilatie-aggregaat produceerde dat in diverse typen kazematten uit die tijd is geplaatst. Zo is de cirkel weer rond...
- Het kost weer een paar centen (dollars) van mijn zakgeld maar de domeinnaam stelling-amsterdam.nl is weer voor een jaar van mij.

Met vriendelijke groet,
René Ros

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam' is een gratis interactief e-book over de Stelling. (Advertentie)
 
 
 
Bureau Meerzijdig let op meerdere zijden bij support, mediation, procesbegeleiding en trainingen. (Advertentie)