Sluit [X]   
 

Marinevliegkamp Schellingwoude in 1938: militair gebruik hervat

Donateur worden?

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 7-6-2024

Kazernes, magazijnen en infrastructuur - Kringenwetgebouwen

AlgemeenIlpendamZaandamSlotenOuderkerk

Groep Wormerveer

 

Spijkerboor

Anno 2009 staan vijf geheel houten woningen op 500-600 meter in de middelbare kring van het Fort bij Spijkerboor, allen aan de Starnmeerdijk. Mogelijk zijn deze om reden van kosten en ondergrond in hout gebouwd en niet vanwege de Kringenwet. Aan de andere kant van de Knollendammervaart, aan de Kanaaldijk, staan de huizen dichterbij het fort maar zijn geen (geheel/grotendeels) houten woningen (meer?).

   

Starnmeerdijk 15

Luchtfoto Locatie

   

Starnmeerdijk 16

Luchtfoto Locatie

   

Starnmeerdijk 17

Luchtfoto Locatie

   

Starnmeerdijk 18

Luchtfoto Locatie

   

Starnmeerdijk 19

Luchtfoto Locatie

 

Uitgeest

Er hebben acht tot tien (groene) kringenwetwoningen binnen de kringen aan de keelzijde van de geplande Batterij bij het Station Uitgeest gestaan. Deze zijn in 1985 gesloopt voor de aanleg van een keerlus voor bussen.

Groep Westzaan

 

Woning Hoogedijk 3

De woning ligt ten noordoosten en binnen de middelbare kring van het Fort bij Veldhuis. Mogelijk is het een kringenwetwoning.

Luchtfoto Locatie

 

Woning Vuurlinie

De woning ligt ten oosten en binnen de kleine kring van het Liniewal Aagtendijk - Zuidwijkermeer. Mogelijk is het een kringenwetwoning.

Luchtfoto Locatie

 

Woning Kanaalweg

Een woning ligt ten westen en binnen de kleine kring van het Fort Zuidwijkermeer. In september 1999 aanwezig en in de jaren daarna gesloopt en vervangen door nieuwbouw.

Luchtfoto Locatie

 

Boerderij 'De Eersteling'

De boerderij ligt ten westen en binnen de kleine kring van het Fort Zuidwijkermeer. Het is omstreeks 1920 gebouwd maar door de omvang en de 'harde' dakbedekking moet sprake zijn geweest van een bijzondere ontheffing voor de bouw.

Luchtfoto Locatie

 

Woning Amsterdamseweg 32

De woning ligt ten zuidwesten en momenteel binnen de middelbare kring van het Fort Zuidwijkermeer. Het bouwjaar is onbekend maar het is in 1927 verplaatst vanwege verbreding en verdieping van het Noordzeekanaal in de periode 1931-1938. Mogelijk stond het oorspronkelijk in de kleine kring.

Luchtfoto Locatie

 

 

 

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Reizend restaurant SterkWater strijkt neer langs de Hollandse Waterlinies. In de grootste, oudste en prachtigste forten genieten haar gasten van een bijzondere avond uit, met een heerlijk 5-gangen diner en meeslepende verhalen. (Advertentie)
 
 
 
Fort Resort Beemster herbergt een van de meest luxueuze wellnessresorts met hotel van Nederland. In de karakteristieke sfeer van het fort beleeft u wellness zoals u nog nooit heeft ervaren. (Advertentie)