|
InleidingBeste lezer, Deze keer een 'overlijdens-bericht' over kringenwetgebouwen bij Muiden. Ook het bijzondere verhaal over de peuter Willem Hioolen en zijn vader heeft met de Vesting Muiden te maken. Lees deze nieuwsbrief op: https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/2013/nieuwsbrief-417/ De volgende nieuwsbrief, met als thema 'Vijftien jaar onderzoek - samenvatting ontdekkingen 3', zal waarschijnlijk op 18 december verschijnen. Veel leesplezier! Tip: houd de cursor boven elke afbeelding om een beschrijving te zien.
|
DienstberichtenRuim een maand in de verloren uurtjes gewerkt aan het in een database samenbrengen van alle digitale informatie die sinds 2005 is ontvangen. Alle circa 1000 bestanden (13,3 Gb) konden met een beschrijving geïmporteerd worden. Maar het goed opbergen en de beschrijvingen aanvullen kostte veel tijd. Mocht u een geschreven tekst van de provincie Noord-Holland tegenkomen zoals deze: Op 13 november jl. passeerde de website de grens van 900.000 bezoeken sinds haar lancering in januari 1999. De vorige mijlpaal van 800.000 bezoeken was in januari van dit jaar... Op 3 januari 2014 zal een thema-nieuwsbrief verschijnen met artikelen over het 15-jarig bestaan van deze website. Er zijn personen gevraagd om een bijdrage te leveren en een aantal heeft dat inmiddels toegezegd en maar liefst vier personen hebben dat al gedaan. Bent u niet gevraagd maar zou u wel een artikel willen bijdragen? Neem dan gerust contact op.
|
Boerderij "Vechthoeve"Foto's: John van der Jagt. Ad perpetuam rei memoriam Na vele jaren trouwe en eenzame dienst voor Koning(in) en Vaderland is op 114-jarige leeftijd van ons heen gegaan: het voormalig provinciaal monument Kringenwetboerderij "Vechthoeve" aan de Weesperbinnenweg 1 evenals de boerderijen Weesperbinnenweg 2 en Lange Muiderweg 2, 18992013
De stallen van de Vechthoeve en de boerderij Lange Muiderweg 2 zijn in besloten kring gesloopt en verbrand/begraven. De Vechthoeve zelf en de naastgelegen boerderij Weesperbinnenweg 2 volgen later maar het schijnt dat de karakteristieke woning van de Vechthoeve verplaatst gaat worden. Boerderij Vechthoeve
|
Peuter Hioolen en zijn vaderMet dank aan: Henk Hioolen, Guus Kroon (Historisch Archief Muiden).
Onlangs ontving ik een e-mail van Henk Hioolen, de genealoog van de familie maar bovenal directe afstammeling en naamgenoot van 'Peuter Hioolen'. Hij kon veel informatie over deze Willem Hendrik Hioolen verschaffen. En vooral waarom hij die eerste steen mocht leggen; zijn vader werkte namelijk bij de Genie ten tijde van de bouw van de kazerne.
* Is het u al eens opgevallen dat de 'eerste stenen' meestal op andere stenen liggen en dus helemaal niet de eerste steen kúnnen zijn? Eerstaanwezend Ingenieur Hioolen
|
Nieuwe stormdeuren in het Fort bij EdamTekst en foto's: Theo van Baar (vrijwilliger Stichting Fort bij Edam).
In de periode dat het fort dienst deed als opslagplaats van munitie en wapens ontstond hierdoor een beveiligde situatie, totdat fort in bezit kwam van Staatsbosbeheer en het daarna ook opengesteld werd voor bezoekers.
Nadat ze op een bedrijf in Monnickendam waren gecoat en gespoten in de goede kleuren, werden ze dus op 16 oktober afgeleverd op het fort en met hun 360 kg. per stuk in de scharnieren gehesen. Stichting Fort bij Edam
|
De pluim: Henk TolSoms denk je iemand al jaren te kennen en kom je tot het inzicht dat je iemand helemaal niet zo goed kent. De afgelopen jaren merkte ik dat vooral negatief, 'vrienden' die je laten vallen als dat voor hen makkelijker is. Het omgekeerde is vele malen leuker.
Vrienden van Forteiland IJmuiden (Ken jij een persoon of organisatie die je een pluim wilt geven of in de schandpaal zetten? Laat van je horen!)
|
Veldtocht in augustusMet dank aan: Lieke & Bart Creemer, Martin Hilgers, Alex Wijsman en Politie Noord-Holland Kennemerland(?).
Net als voorgaande jaren even kijken of het hek van de voormalige buskruithaven, aan het Noordzeekanaal, open is. Deze keer bleek dat eindelijk het geval en na een kennismaking met de beheerder mochten we rondkijken en fotograferen. De buskruithaven lag ver van de bewoonde wereld en werd gebruikt om kruit en munitie tussen zee- en binnenvaartschepen over te slaan. De haven is net zo vaak verplaatst als dat het kanaal is verbreed en de laatste locatie is in de afgedamde mond van Zijkanaal B. Een dienstgebouw is er nog evenals de ronde, zwart-wit-geblokte bouwsels in het kanaal om zeeschepen aan af te meren. Politiehonden en meeuwen zijn de huidige gebruikers van het terrein en de steiger. Daarna een fotostop bij de houten woning Amsterdamseweg 32 die in de verboden kringen van het Fort Zuidwijkermeer (aan de andere kant van het kanaal) ligt. Vorig jaar heeft Martin Hilgers die woning 'ontdekt' en bleek dat het in 1927 is verplaatst vanwege een kanaalverbreding. De bewoner wilde wel even weten waarom we foto's aan het maken waren. Je kan overigens in het houten tuinhuis Woodsite Lodge logeren.
We zijn alle forten langsgereden (geen bijzonderheden) en Fort bij Edam konden we ook bezoeken. Kortom, het was weer een ouderwets leuke en gezellige veldtocht! Sector Zaandam
|
Boek 'Defending Neutrality'Foto's: Maaike Ros en René Ros.
Het boek 'Defending Neutrality' analyseert daarvoor in 336 pagina's de technologische ontwikkelingen, inlichtingen en de ideeën over de moderne oorlogsvoering in Nederland voor, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. De auteur is dr. Wim Klinkert, universitair hoofddocent Nederlandse Defensie Academie en hoogleraar Militaire Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Het eerste hoofdstuk over het Nederlandse leger gaat uiteraard over de legersamenstelling en dienstplicht. Maar ook over de opinies van buitenlandse militaire attachés en de plannen waarin Nederland wel of net niet gewelddadig betrokken zou worden en daarmee de redenen om onze neutraliteit te respecteren. De hoofdstukken “It is an engineers’ war” en “A vital interest of the first order” gaan over het bijbenen van de technische ontwikkelingen op en boven de slagvelden en daarmee de neutraliteit geloofwaardig houden. Bijvoorbeeld op het gebied van explosieven (TNT) en gifgas waarbij de fabrieken in Muiden en Ouderkerk cruciaal worden genoemd. Ook de zwavelzuurfabriek van Ketjen in Uithoorn komt aan bod maar vooral fabrieken rond Rotterdam.
Tenslotte gaat “The destructive power of the present-day weapons” over de naoorlogse conclusies en discussie die zich hier helaas moet beperken tot 'gebroken geweertje' en 'bezuinigingen'. Voor de meeste mensen is dit geen gemakkelijk boek maar het is een aanrader als je één goed onderbouwd verhaal wilt lezen over de Nederlandse neutraliteit en daarmee de (inter)nationale rol van de Stelling van Amsterdam. Nog een paar interessante weetfeitjes uit het boek:
* Soldaten die op de Stelling-website een biografie hebben en pas in 1919 werden gedemobiliseerd, mogelijk vanwege de Belgische claim, zijn: Kanonnier Gaveel, Groepscommandant de Grave, Sergeant Muller, Fortcommandant Van Vliet, Soldaat Ros en Kanonnier Tilburgs. Defending Neutrality The Netherlands prepares for War, 1900-1925 (boek ook te leen bij ons)
|
Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.
|