Sluit [X]   
 

Sergeant Jongkind in 1903: ingedeeld als loteling en op data met verlof tot nadere...

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 29-1-2024

Donateur worden?

Mensen

Kanonnier Tilburgs

Naam voluit:

Cornelis Johannes Gerardus Tilburgs (Cor)

Geboren:

2 december 1890, Hilversum (Noord-Holland)

Overleden:

3 februari 1977, Laren (Noord-Holland)

Levensloop:

Cor Tilburgs wordt op 2 december 1890 in Hilversum geboren als oudste zoon van Anton (Antonius) Tilburgs en Theodora Scholten. Zijn vader is afkomstig uit Bergeijk en z’n moeder uit Diemen.
Hij volgt tot z'n elfde jaar lager onderwijs op de openbare school in de Schoolstraat te Hilversum. Daarna wordt hij timmermansleerling bij aannemer Nieuwenhuizen aan de Stationstraat, bij wie ook zijn vader in dienst is.

Op 4 maart 1910 wordt Cor ingelijfd als milicien kanonnier bij het Korps Pantserfort Artillerie, detachement te Muiden, 4e Compagnie. Mogelijk onder Compagniescommandant Bentz van den Berg.
Hij ging op 30 november 1910 met groot verlof terug naar de burgermaatschappij. En keerde terug voor herhalingsoefeningen van 10 maart t.e.m. 24 juni 1911 en van 18 augustus t.e.m. 13 september 1913.
Vanaf de mobilisatie op 1 augustus 1914 verbleef hij op Fort aan het Pampus.

 

Foto Kanonnier Tilbrugs
 

Op 3 augustus schrijft Francisca Tilburgs vanuit Hilversum een brief aan haar broer: "... Je begrijpt dat wij er erg blij mede waren te vernemen, dat je het goed maakt en dat je tenminste op het fort blijft. Gisteren zondag zijn Cris en ik nog even in Muiden geweest zoowat om één uur waren wij er, doch daar hoorden wij van een korporaal dat je smorgens naar het fort gegaan was en daar wel zoud blijven tot de bezetting afgelopen was. Je begrijpt dat het een heele geruststelling voor ons was, want ik geloof dat je nog het beste van alles daar kunt zijn. Hier is het toch zoo 'n verschrikkelijke drukte. Vandaag gingen alle soldaten die zondag hier waren weer weg en kwamen er weer 6 duizend (zegt men) voor in de plaats. Het is een herrie en een drukte van belang en de ene maakt de andere hier bang..."

Cor gaat op 3 juni 1915 over naar het detachement te Halfweg. Ruim een jaar later, 23 september 1916, gaat hij over naar het Detachement Artillerie buiten de forten te Abcoude. Op 3 november gaat hij naar Detachement Hoofddorp en op 27 december naar het Groepsstafkwartier Diemerbrug.

Op 15 mei 1917 gaat hij met gewoon verlof en op 31 december 1918 eindigt zijn militiediensttijd. Hij blijft echter als landstormplichtige in werkelijke dienst totdat deze op 16 oktober 1919 eindigt ten gevolge van de demobilisatie.

De straflijst van Cor is beperkt tot twee dagen kwartierarrest, op 10 juni 1911 van Compagniecommandant Bentz van den Berg, omdat hij bij het morgenappel te bed werd bevonden.

Groepsfoto Kanonnier Tilburgs
Een groepsfoto van de soldaten van kamer 15 in Fort aan het Pampus. Cor Tilburgs staat recht achter de accordeonspeler.
 

Op 18 augustus 1918 trouwt Cor Tilburgs met Gerarda Katharina Bakker (*30-10-1892 Hilversum, †31-08-1952 Hilversum). Zij krijgen zes kinderen.
Cor werkt als timmerman bij Mouw in Amsterdam, aan het Panopticum in de Amstelstraat, de Dageraad Melkinrichting voor de S.D.A.P. en de Rozenbioscoop. In 1918 gaat hij naar de P.T.T. voor de aanleg van telefoonleidingen.

Daarna werkt hij bij aannemer Pik aan de Utrechtseweg te Hilversum en bij diverse andere aannemers. In 1925 begint hij een fietsenhandel en in 1930 koopt hij een woon-winkelhuis aan de Lorentzweg 46 in Hilversum, waar hij tot op hoge leeftijd 'De Gooische IJzerhandel' drijft.

Cor Tilburgs overlijdt op 3 februari 1977 in Zonnestraal te Laren. Hij werd begraven op de R.K. Begraafplaats St. Barbara te Hilversum.

Bron en foto's:

drs. Huub Tilburgs (kleinzoon)

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Bureau Meerzijdig let op meerdere zijden bij support, mediation, procesbegeleiding en trainingen. (Advertentie)
 
 
 
Reizend restaurant SterkWater strijkt neer langs de Hollandse Waterlinies. In de grootste, oudste en prachtigste forten genieten haar gasten van een bijzondere avond uit, met een heerlijk 5-gangen diner en meeslepende verhalen. (Advertentie)