Sluit [X]   
 

Radiotechnicus Pennekamp in 2015: overleden te Driebergen-Rijsenburg, Utrecht

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 29-1-2024

Donateur worden?

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam

Nieuwsgierig? Lees deze nieuwsbrief maar!Nieuwsbrief 402

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam
Thema: De Stelling van boven
14de jaargang, nummer 402, 1 november 2012

Een nieuwsbrief van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam met informatie over militair erfgoed in de regio Groot-Amsterdam.
https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Inleiding

Beste lezer,

Deze nieuwsbrief heeft als thema 'De Stelling van boven' en gaat over de luchtfoto's die we hebben gemaakt van forten van de Stelling van Amsterdam. Veel lees- maar vooral kijkplezier!

Met dank aan Otto Bodemeijer, Hans van Doorn, Free Lancelot, Luchtverkeersleiding Nederland, Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst, Oscar Luchtvaartbedrijf en Alexander Senger voor hun medewerking en adviezen.

Lees deze nieuwsbrief op: https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/2012/nieuwsbrief-402/
Overig kort nieuws op het Stelling Forum: https://forum.stelling-amsterdam.nl/
Reageren kan door het contact-formulier te gebruiken. Openbaar reageren met een artikel is ook mogelijk.

Veel leesplezier!
René Ros

Tip: houd de cursor boven elke afbeelding om een beschrijving te zien.

 

Luchtfoto's van de Stelling van Amsterdam

Fotoafdrukken, puzzel en muismat met de luchtfoto's.Wel eens een van de forten van de Stelling van Amsterdam bezocht? Of woont u er vlakbij of bent u er wellicht werkzaam bijvoorbeeld als vrijwilliger?
Dan heeft u zich vast wel eens afgevraagd hoe het fort er van boven uit ziet! Hoe loopt het kanaal, weg of spoorlijn dat het moest afsluiten? Of gewoon omdat het een mooi landschap is?

Voor iedereen die zich daarin herkent is het nu mogelijk om luchtfoto's van de meeste forten online te bekijken en aan te schaffen. Dat kan als digitale download maar ook als schitterende afdrukken in allerlei afmetingen. Of liever uw favoriete fort als canvasdoek aan de muur?
Voor de komende feestdagen zoekt u wellicht een leuk cadeau voor uzelf of anderen. Dan is een muismat of puzzel van een luchtfoto erg leuk.

Breng gerust een bezoek aan de online fotowinkel om de luchtfoto's te bekijken op https://www.stelling-amsterdam.nl/luchtfoto/ (ook in het Engels, Duits en Frans)

Luchtfoto Fort bij Veldhuis.

 

"Verkenningstocht over een onzer hoofdverdedigingsstellingen"

Cessna Skyhawk en bemanning maakt zich gereed voor vertrek.Samen met Otto Bodemeijer op een zonnig terras aan een veel te late lunch. Denkend dat we vooral de maag moesten vullen. Maar eigenlijk stonden we te stuiteren en moesten we tot rust komen voordat we het wegverkeer in konden. Wat was er gebeurd?

Al kort nadat ik me in 1998 bezig ging houden met de gehele Stelling van Amsterdam was de gedachte dat je vooral van boven een goed beeld krijgt.
Iemand wist wel iemand die iemand kende met een vliegbrevet en die zou me wel eens meenemen op een vlucht. Dit soort uitspraken herhaalden zich en soms wierp ik een visje uit.
Tenslotte bleef er maar één mogelijkheid over: zelf een vliegtuig met piloot huren.

In navolging van het Duitse luchtschip Viktoria Luise, dat 100 jaar geleden boven de forten vloog, hebben we een aantal 'spionagevluchten' gemaakt. Inmiddels is 60% van de forten gefotografeerd. Het andere deel is nog niet gelukt vanwege beperkingen door het voormalige militaire vliegkamp Schiphol. Grappig is dat de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst de foto's van oude forten moet goedkeuren.

U zult nu wel begrijpen dat we ons na dergelijke vluchten voelden als een stel blije tieners die naar een pretpark zijn geweest! Zonder dat de piloot capriolen had uitgehaald!

Landing Vliegveld Hilversum (film)
Duits Luchtschip Viktoria Luise
Free Lancelot
Nederland van boven

 

Een spectaculair maar lastig beeld

Otto Bodemeijer fotografeert Fort aan de Winkel.Inderdaad is vliegen heel leuk en heb je van boven af het beste zicht op de samenhang van de forten. Als je een klein rondje om het ene fort vliegt dan ga je over de andere heen, zo dicht liggen ze naast elkaar. En hoe smal/ondiep sommige forten zijn.
De accessen zijn vanuit de lucht zo duidelijk. En vooral de lijn-elementen zijn leuk om in één blik te overzien, zoals de Liniewal Aagtendijk - Zuidwijkermeer en de Weg dwars door den Polder Wormer, Jisp en Nek.

Veel spectaculaire dingen gezien. De vorm van de gedempte gracht van Fort bij Kwadijk. Het Fort bij IJmuiden met de kustlijn.
Langsvliegende vliegtuigen. Koeien in weilanden met veel sloten. Bootjes door een openstaande brug.
WAT IS DIT LAND TOCH <evt. krachtterm invoegen> MOOI!

Maar wel lastig te fotograferen... We vlogen op 150-200 meter hoogte met 90 km/u en rustig een foto maken is er niet bij. Even uitzoomen betekent dat je minstens 20 booggraden verder bent gedraaid. En je kan niet even tien meter terug omdat de foto dan mooier wordt. In de bochten komt al gauw de vleugel in beeld. Kortom, het is een wonder dat er foto's gelukt zijn!

Uiteraard willen we de resultaten delen met andere belangstellenden. We hopen dat jullie plezier zullen hebben met de foto's die met heel veel plezier zijn gemaakt!
Gezien de hoge kosten voor het vliegen kan dat helaas niet gratis en is het mogelijk om online foto's aan te schaffen. Er is te kiezen uit bijna 200 opnamen via een dienst waarbij u digitale bestanden, papieren afdrukken, canvasdoeken, T-shirts, puzzels en muismatjes kan verkrijgen. Wellicht een leuk sinterklaas- of kerstcadeau voor uzelf of anderen?

Stelling van Amsterdam Fotowinkel (uitgebreid)
Liniewal Aagtendijk - Zuidwijkermeer
Weg dwars door den Polder Wormer, Jisp en Nek

 

Vernieuwd fotoalbum

Op de website is al vele jaren een foto-album met luchtfoto's te vinden. Onlangs is deze gesplitst in historische en recente luchtfoto's. Het foto-album met recente luchtfoto's is nu voorzien van de nieuwe, zelfgemaakte foto's.
Uiteraard zullen de luchtfoto's ook op andere pagina's van de website en in de nieuwsbrief gebruikt gaan worden.

Fotoalbum 'Recente Luchtfoto's' (geheel vernieuwd)

Luchtfoto Fort Uitermeer vanuit het oosten gezien.

 

Donateurs

Vliegtuig taxiet op vliegveld.Donateurs ontvangen via het Stelling Forum een kortingscode die ze bij een bestelling in de fotowinkel kunnen invullen. Zij krijgen daarmee €1 korting op fotoafdrukken en een muismat voor slechts €9,95 met zelf te kiezen luchtfoto's.
Nieuwe donateurs ontvangen ook een kortingscode.

Hebt u gedoneerd maar niet geregistreerd op het Stelling Forum dan is uw e-mail adres niet bekend en kan helaas geen kortingscode toegezonden worden. Als u uzelf binnen een jaar na de laatste donatie registreert op het forum ontvangt u alsnog een kortingscode.

De kortingscode kan gebruikt worden bij alle bestellingen tot 1 januari 2013.

Doneren

 

Fortbeheerders

Luchtfoto Fort aan de St. Aagtendijk.Fortbeheerders kunnen een groot afgedrukte luchtfoto natuurlijk prima gebruiken om zichtbaar voor het publiek op te hangen of bij een rondleiding te tonen.
Voor hen is een luchtfoto op een tuinposter of op aluminium ook heel geschikt!

Ook kunnen zij in contact treden voor grotere partijen voor verkoop op het fort. Bijvoorbeeld muismatjes of puzzels met de luchtfoto van hun fort.

Het is ook mogelijk om bij een ander jaargetijde of na werkzaamheden aan het fort nieuwe foto's te laten maken. We zullen deze verzoeken verzamelen en proberen om die foto's tijdens toekomstige vluchten te maken.

Contactformulier

 

Leuke bijvangsten

Alhoewel de forten de doelen van de fotovluchten waren hebben we ook geprobeerd om een aantal kleinere werken tussen de forten te fotograferen. Denk aan een paar inundatiewerken, kruitmagazijn en de kringenwetboerderij Zeehoeve.
Deze foto's vindt u binnen de fotomap 'Luchtfoto's' in de fotomap 'Kleine Werken'.

Van en naar het vliegveld Hilversum vlogen we niet boven de forten maar waren er wel andere mooie uitzichten en bleven we fotograferen. En uit het andere raampje was niet altijd een fort te zien.
Zo konden we ook beelden maken van de Beemster, de 'Hoogovens', de Zaanse Schans, Durgerdam en een paar andere plaatsen rond Amsterdam.
Deze foto's vindt u binnen de fotomap 'Luchtfoto's' in de fotomap 'Overig'.

Luchtfoto Zaanse Schans

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Wij hebben ons best gedaan om alle rechthebbenden op deze website / nieuwsbrief te achterhalen. Eenieder die meent dat zijn/haar materiaal zonder voorafgaande toestemming hier is gebruikt, verzoeken wij om zich tot ons te wenden. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

 

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Het Kenniscentrum Waterlinies (KCW) verzamelt, onderzoekt, borgt en verspreidt kennis over de Hollandse Waterlinies: de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. (Advertentie)
 
 
 
'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam' is een gratis interactief e-book over de Stelling. (Advertentie)