Sluit [X]   
 

Bureau Stellingcommandant in 1914: "Uitvoerverbod uit de Stelling van voedertarwe, raapolie, cocosolie en palmpitolie"

© 1999-2021, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 15-9-2021

Nieuwsbrief

Nieuwsgierig? Lees deze nieuwsbrief maar!Nieuwsbrief 386

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam
14de jaargang, nummer 386, 25 januari 2012

Een nieuwsbrief van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam met informatie over militair erfgoed in de regio Groot-Amsterdam.
https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Inleiding

Beste lezer,

Het is een beetje komkommertijd - gelukkig. Uiteraard is er nieuws, maar een paar herhalingen voor hen die het eerder wellicht gemist hebben.
Te beginnen met nieuws over stellingmaand.nl en vervolgens een herhaling over doneren voor deze website. Ook deze nieuwbrief bevat weer een pluim voor iemand en de groep waar hij de representant van is.
Deze keer zit soldaat Jan te zaniken over de term 'fort'. En nogmaals de aankondiging over de lezing die ik sinds enige tijd geef.
Om af te sluiten met een persbericht van de provincie over € 5,4 miljoen voor de Stelling. Eh nee, geen donatie voor deze website...

Bekijk deze nieuwsbrief op: https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/2012/nieuwsbrief-386/
Overig kort nieuws op het Stelling Forum: https://forum.stelling-amsterdam.nl/nieuw/
Reageren kan door het contact-formulier te gebruiken.

De volgende normale nieuwsbrief zal waarschijnlijk op 22 februari verschijnen. Op 15 en 29 februari verschijnt de thema-nieuwsbrief 'Gas-gas-gas!' in twee delen.

Veel leesplezier!
René Ros

Tip: houd de cursor boven elke afbeelding om een beschrijving te zien.

 

Dienstberichten

Waarom doneren aan een particulier? Omdat de particulier de lasten en de kosten draagt...
Als je denkt "al neemt hij zijn gezin een keer uit eten", dan snap je het helemaal.
De teller staat inmiddels boven 1.500 euro maar ik hoop op meer.
Doneren

Sinds de vorige nieuwsbrief hebben de volgende organisatie en bedrijf gedoneerd:
Stichting Fort bij Edam
Travel Organization Holland

Fortcommandant HospersOnlangs vond een kleinzoon de biografie over zijn opa op deze website. Hij droeg de overlijdensdatum en enige andere wetenswaardigheiden van Fortcommandant Hospers aan de biografie bij.
Fortcommandant Hospers

Een soortgelijke ervaring leidde tot deze reactie "het is heel vreemd om je eigen huis op de site te zien, je bent dan nieuwsgierig naar de geschiedenis".

Wegens het vernieuwen van de software van het Stelling Forum zijn rond de jaarwisseling de laatste 30 forumberichten tweemaal op Twitter, Facebook en Hyves geplaatst. Excuus voor de overlast.
'Wijzigingen forum, overlast?' op Stelling Forum

De Stelling van Amsterdam Junior website is, met toestemming van de makers, uitgebreid met de uitstekende videodocumentaire over de Stelling. Het was onderdeel van een profielwerkstuk dat beloond werd met een 10!
Videodocumentaire Junior

Stem nu op Stelling van Amsterdam. Waterlinie met forten rond de hoofdstad.

De website Radarstation Seeadler wordt als voorbeeld genoemd in het Historisch Nieuwsblad van januari 2012 (p.110), vanwege de Geschiedenis Online Prijs 2011.
Radarstation Seeadler
Geschiedenis Online Prijs 2011

Heeft iemand foto's van het houten transformatorgebouwtje dat tot 2006 aan de Linie Kudelstaart-Uithoorn t.h.v. de Hoofdweg heeft gestaan?
Transformatorstation Vuurlinie

 

www.stellingmaand.nl

stellingmaand.nl instellingen.De domeinnaam stellingmaand.nl is door René Ros overgedragen aan de provincie Noord-Holland.

In 2003 werd de domeinnaam stellingmaand.nl door René geregistreerd en beschikbaar gesteld aan de Stichting Stelling van Amsterdam.
Van 2007 t.e.m. 2011 werd het gebruikt voor een alternatieve website met bezoekinformatie voor de Stellingmaand.

Namens de provincie zal Cultuurcompagnie Noord-Holland dit webadres gaan gebruiken in de communicatie over de jaarlijkse Stellingmaand in september. Als onderdeel van de overdracht zal René Ros de komende jaren actief meewerken aan de online promotie van de Stellingmaand.

Programmabureau Stelling van Amsterdam
Cultuurcompagnie Noord-Holland
ReneRos.biz Monumentenadvies

 

Doneren (H)

Werken aan de server.De betrouwbaarheid van de webserver wordt minder en een onderhoudscontract onmogelijk. Daarom moet er een nieuwe webserver komen of andere webhosting.
De fotocamera moet ook vervangen worden. Dan zijn er nog de reiskosten zoals veerdienst, de aankoop van oude foto's, boeken enzovoort enzovoort.

De boeken worden betaald met de boekenbonnen die ik voor mijn verjaardag krijg. On-line boekverkoop en advertenties brengen nauwelijks geld in het laatje.

Het zou erg fijn zijn als ik niet méér privé-middelen hoef aan te wenden. Daarom is het mogelijk geworden om een zelf gekozen bedrag te doneren, niet in de laatste plaats als blijk van waardering van de geïnteresseerden - u dus.
Als elke nieuwsbrief-abonnee tien euro per jaar doneert is dat een gigantisch bedrag maar ik vrees dat het een stuk minder zal zijn. Toch moet er begin dit jaar ongeveer 4.000 euro zijn om keuzes in de webhosting te kunnen maken. En deze website kan niet bestaan zonder webhosting!

Daarom het vriendelijke verzoek om een bedrag te doneren. Zie de website om dat eenvoudig via iDeal, PayPal (ook creditcard) of een overschrijving te doen. En natuurlijk kunt u daar ook meer informatie vinden.
Bijvoorbeeld over het vermelden van organisaties die doneren. En toegang tot besloten delen van het Stelling Forum.

Informatie over doneren
Reageer op dit onderwerp op het Stelling Forum

 

De pluim: Frank van Drie

Foto's: Hans Baas en René Ros.

Nazitten als afsluiting van een open dag op Fort benoorden Purmerend.Het was op een lezing over de Stelling door Natuurmonumenten in Heemskerk.
Jurgen en ik doen 'raad het fortplaatje'.
Al snel maken we kennis met Frank van Drie en zijn vader, die in de rij achter ons mee gaan doen. Dat was in oktober 1998...
In de jaren daarna troffen we elkaar regelmatig tijdens excursies, bezoeken aan zijn vader's Hembrugterrein en als medewerkers van informatiekramen. En bespraken de levensfases die plaatsvonden.

Maar op een gegeven moment zag ik hem minder en bleek dat hij begonnen was om Fort bij Edam op te knappen. Jarenlang heeft hij, zijn vader en vele anderen hard gewerkt om van het fort een heus Stelling Museum te maken. De vele uren vergaderen, stukken schrijven/lezen, trekken aan geldpotjes enzovoort ziet natuurlijk niemand.

Frank geeft een rondleiding in een ingericht manschappenverblijf.Van een grot met massa's spinrag is het fort nu een reis in de tijd zodra je de toegangsdam over gaat. In het mooi ingerichte fort wordt het verhaal van de Stelling niet verteld maar getoond. Zonder multimediaal geweld, maar echt sfeer opsnuiven, aanraken en beleven.

Zeker na het herstel van het dak door Herstelling, is het fort bouwkundig nu op orde. De volgende stap is om zelfstandig (meer) bezoekers te trekken en met een kleinschalige exploitatie het authentieke fort een toekomst te geven.
Het hele bestuur van Stichting Fort bij Edam is afgetreden om vrij baan te maken voor nieuwe mensen en nieuwe ideeën. Waaronder Frank, die nu wat meer tijd voor gezin en werk heeft.

Frank van Drie, Theo Overmars en Jan van Drie op hun Fort bij Edam.Complimenten voor al het werk dat de afgelopen jaren is verricht!

Fort bij Edam
Stichting Fort bij Edam

(Ken jij een persoon of organisatie die je een pluim wilt geven of in de schandpaal zetten? Laat van je horen!)

 

In het fort of op het fort?

Tekst: Jan Troelstra (soldaat 7de Regiment Infanterie).

In vroeger tijden had een fort geen gebouwen. Het was alleen een aardwerk en had op natte of lage horizont een natte gracht. Dus waarom denken jullie tegenwoordig dat het gebouw het fort is?

Bezoekers op Fort in de BotsholEen vesting zonder wallen is een stad,
maar een stad zonder bank is een stad,
een bank zonder boeren is een bank,
een boer zonder koeien is een boer,
een koe zonder weiland is een koe,
een weiland zonder inundatie is een weiland,
een inundatie zonder fort is een inundatie,
maar een fort zonder gebouw is geen fort!?

Alles binnen de grenspalen, maar toch zeker de gracht en daarbinnen, is het fort. Bomvrije gebouwen zijn een extra, nieuwerwetse toevoeging daaraan. Daarom is een fort zonder bouwsels óók een fort, ongeacht wat er op het informatiebord staat.
Zodoende ben je 'op' een fort. Je kan 'in het fort' alleen gebruiken als je in de gracht zwemt of in het aardwerk graaft!

Fort: "Zelfstandig, gesloten en naar alle zijden verdedigbaar werk; heeft als regel geen burgerbevolking [i.t.t. een vesting]."

Woordenlijst
'Botshol' op website Natuurmonumenten

 

Nieuwe lezing over de Stelling (H)

"Interessant om zoveel informatie over de Stelling bij elkaar aangeboden te krijgen. Het verhaal wordt op enthousiaste wijze gepresenteerd." (Steven de Nie, Uiteraard Uitermeer)

Om de informatie van de website ook op een andere manier uit te dragen is er door mij een lezing opgezet. Die lezing is bedoeld voor de direct betrokkenen zoals gidsen. Het is mijn bijdrage aan de inhoudelijke kennis over de Stelling. Maar net zo belangrijk is dat het ook een mooie gelegenheid tot vragen en discussie geeft.

Een dia over inunderen, uit de lezing voor betrokkenen.Het voornaamste doel is om algemene informatie over de Stelling te geven en om de samenhang tussen de forten en andere objecten te tonen. De lezing wordt gedragen door een ongebruikelijke presentatie van historische en hedendaagse afbeeldingen met nauwelijks tekst.

Behalve dat ik voor mijn werk ervaring heb met het geven van presentaties (namelijk trainingen), heb ik in het verleden al een aantal gespecialiseerde lezingen gegeven met daarin een algemeen deel over de Stelling. Deze nieuwe lezing is een uitbreiding daarop en volgt de indeling van de website en gaat dieper op de materie in.

Voor de medewerkers van Fort bij Abcoude en Fort Uitermeer is de lezing onlangs gegeven en leidde tot veel positieve reacties.
De lezing is ook beschikbaar voor andere forten en hopelijk gaan er een paar gezellige winteravonden plaatsvinden.

Meer informatie over de lezingen

 

Provincie waarborgt uitvoering grote projecten

Bron: persbericht provincie Noord-Holland d.d. 18-1 jl.
Foto's: René Ros.

Gedeputeerde Kruisinga spreekt op een bijeenkomst over het Geniepark.Met een reservering van ruim 5 miljoen euro waarborgt de provincie Noord-Holland de bijdrage aan de uitvoering van vijf grote projecten op de Stelling van Amsterdam die in voorbereiding zijn.

Provinciale Staten hebben in 2008 € 10 miljoen voor de Stelling geoormerkt. Daarvan is € 5,4 miljoen nog niet besteed. Om zekerheid te kunnen bieden over de beschikbaarheid van provinciale subsidie, hebben Gedeputeerde Staten op 17 januari 2012 besloten om een expliciete reservering te maken voor deze vijf projecten.
Hoe hoog de uiteindelijke subsidiebedragen zullen zijn, is afhankelijk van de subsidieaanvraag die pas wordt ingediend als de plannen verder uitgewerkt zijn en ruimtelijke procedures gestart zijn. Het gaat om de volgende projecten:

  • Geniepark in de gemeente Haarlemmermeer (maximaal € 1.160.500,-)
  • Restauratie Fort Durgerdam/Vuurtoreneiland in het stadsdeel Amsterdam-Noord  (maximaal €1.500.000,-)
  • Restauratie Fort benoorden Spaarndam in de gemeente Velsen (maximaal € 1.500.000,-)
  • Inrichting bezoekerscentrum Fort benoorden Spaarndam (maximaal € 600.000,-)
  • Inrichting bezoekerscentrum Fort bij Krommeniedijk in de gemeente Uitgeest (maximaal € 600.000,-)

Kustbatterij bij Durgerdam.Bij de subsidieverlening gaat het altijd om cofinanciering; de provincie draagt maximaal 50% bij aan restauratie van Stellingonderdelen, en maximaal 75% aan de inrichting van bezoekerscentra voor de Stelling van Amsterdam. De provincie reserveert de bedragen tot uiterlijk 31 december 2013.
De provincie draagt niet bij aan de commerciële inrichtings- of exploitatiekosten van stellingonderdelen.

De Stelling van Amsterdam is Nationaal Landschap en Unesco Werelderfgoed. De provincie Noord-Holland wil de Stelling van Amsterdam, zowel om haar militaire (cultuurhistorische) geschiedenis als om haar waterbouwkundig vernuft én natuurwaarden, behouden voor de toekomst. Door het stimuleren van gepaste economische benutting van de forten vergroot de provincie de toegankelijkheid en daarmee de bekendheid van de Stelling van Amsterdam.

Programmabureau Stelling van Amsterdam

 

Oproep Geschiedenis Online Prijs 2011

(Op 1 februari apart verzonden en ter archivering aan deze nieuwsbrief toegevoegd.)

Beste lezer,

Sorry voor dit extra bericht. Maar op 10 februari sluit de termijn waarop gestemd kan worden voor de Geschiedenis Online Prijs 2011. Daarom wil ik je graag vragen om te stemmen op de Stelling van Amsterdam website, mocht je dat nog niet gedaan hebben. Kost je slechts 30 seconden, meer als je commentaar toevoegt.

Stemmen kan via deze link:
http://www.geschiedenisonlineprijs.nl/?url=www.stelling-amsterdam.nl

Voor meer informatie verwijs ik je naar een eerder verschenen artikel in de nieuwsbrief:
https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/2011/nieuwsbrief-384/#GOP

Bij voorbaat dank,
Rene Ros

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

 

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Bureau Meerzijdig let op meerdere zijden bij support, mediation, procesbegeleiding en trainingen. (Advertentie)
 
 
 
Het Fort bij Edam kan een groot deel van het jaar bezocht worden. (Advertentie)