Sluit [X]   
 

Soldaat Vlaanderen in 1955: overleden te Brugge, West-Vlaanderen, België

© 1999-2021, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 11-7-2021

Nieuwsbrief

Nieuwsgierig? Lees deze nieuwsbrief maar!Nieuwsbrief 354

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam
Thema: Stellingmaand Tips
12de jaargang, nummer 354, 25 augustus 2010

Een nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam met informatie over militair erfgoed in de regio Groot-Amsterdam.
https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Inleiding

Beste lezer,

Traditie getrouw een aantal suggesties voor bezoeken tijdens de Stellingmaand. Deze keer echter een speciale thema-nieuwsbrief omdat redelijk veel organisatoren na een oproep een persbericht stuurden en daarmee aangaven onder de aandacht van de abonnees te willen komen.
Daarom volgen hieronder enkele korte omschrijvingen van de activiteiten op diverse forten. Zie voor meer informatie, met name openingstijden, toegangsprijzen e.d., de vermelde websites van de organisatoren.

Mocht je een kort verslagje voor een van de volgende nieuwsbrieven willen bijdragen, over een of meer bezoeken tijdens de Stellingmaand, dan wordt dat zeker op prijs gesteld. Over wat je als bezoeker of organisator hebt beleefd en is opgevallen.

Er zijn uiteraard ook activiteiten op andere forten tijdens de Stellingmaand:
Stellingmaand: http://www.stellingmaand.nl/

Bekijk de nieuwsbrief op: https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/2010/nieuwsbrief-354.html
Overig kort nieuws op het Stelling Forum: https://forum.stelling-amsterdam.nl/nieuw/

De volgende nieuwsbrief zal op 1 september verschijnen.

Met vriendelijke groet,
René Ros

N.B. Heb je zelf een website of webpagina, kijk dan ook op:
Stellingmaand voor webmasters: http://www.stellingmaand.nl/webmasters.html

 

Opening Stellingmaand

Foto: Stichting Kunstfort Vijfhuizen.

De opening van de Stellingmaand vindt dit jaar plaats op Kunstfort bij Vijfhuizen. Na een besloten deel is het fort vanaf 13.30 uur openbaar toegankelijk.
Op zaterdag 4 september om 14.00 uur geeft gedeputeerde Rinske Kruisinga van de Provincie Noord-Holland het startsein tijdens een feestelijk openingsprogramma.

Tegelijkertijd opent zij de nieuwe kunsttentoonstelling 'Van Zwaarden en Ploegen' met onder andere door soldaten in de loopgraven zelfgemaakte oorlogsmemorabilia. Maar ook de paralleltentoonstelling 'I am your Master'.
De hele middag staat in het teken van kunst, muziek, theater en natuurlijk water. Bijzondere bezienswaardigheden tijdens de opening zijn 'De Drijvende Diva', een prachtige performance act in de gracht rond het Kunstfort, en een performance van de theatergroep Schijn Bedreigt.

Kunstfort Vijfhuizen: http://www.kunstfort.nl/
Fort bij Vijfhuizen: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/vijfhuizen/

 

Fort bij Spijkerboor

Bezoekers op Fort bij Spijkerboor.Fort bij Spijkerboor heeft dit jaar, naast de rondleidingen, weer veel bijzondere activiteiten. Op 11 en 12 september is er een expositie 'Urban en Water' van de Fotogroep Collectief Contour.

Twee weken later, 25 september, treedt het gelegenheidsensemble van conservatorium musici Schijn Bedreigt op "die met verrassende muzikale keuzes uw perspectief op de Stelling zullen veranderen".

FA Fockschaep laat op 26 september vier oude dametjes op stap gaan om iets te vieren. Veel lijken de dames niet nodig te hebben om een feestje te vieren. Of toch wel?
Dezelfde dag kan iedereen details van het imposante fort ontdekken door te tekenen met hulp van een beeldend kunstenaar: "Campaign for Drawing".

Vrijwilligersgroep Fort bij Spijkerboor: http://www.fortspijkerboor.nl/
Fort bij Spijkerboor: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/spijkerboor/

 

Fort aan Den Ham

Bezoekers bij de privaten van Fort aan Den Ham.Op 5, 12, 19 en 26 september kan je het Fort aan Den Ham bezoeken, met haar exposities en originele uitstraling een aanrader.

Voor toevallige voorbijgangers en "echte" liefhebbers is het fort tegenwoordig ook het hele jaar iedere woensdag geopend van 11.00 tot 16.00 uur, m.u.v. een aantal lokalen met speciale collecties.

Maar op 19 september wordt ook Yurko, een muzikaal sprookje over de kleinste reus ter wereld, opgevoerd. Een week later, 26 september is het Nederlands Grammofoon Genootschap aanwezig voor een muzikale noot.

Stichting Fort aan Den Ham: http://www.fortaandenham.nl/
Fort aan Den Ham: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/ham/

 

Fort aan de St. Aagtendijk

Jeep komt aan bij Fort aan de St. Aagtendijk.Op 11 en 12 september kan je van 10.00 tot 17.00 uur op het Fort aan de St. Aagtendijk deelnemen aan een historische rondleiding. Of bekijk de videopresentatie over de Stelling van Amsterdam.

Stichting Welzijn Beverwijk verzorgt een programma voor de jeugd. Bezoek informatiekramen van Militair Erfgoed Groot-Amsterdam, Herstelling, Landschap Noord- Holland en Historisch Genootschap Midden- Kennemerland en studio's van Stichting Fortpop.

Alleen op zondag 12 september treden diverse bands op en is er een pendeldienst met oude legervoertuigen tussen dit fort en Fort bij Veldhuis.

Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Consumpties zijn te koop op het horecaterras. Draag kleding en schoeisel wat vies mag worden.

Fort aan de St. Aagtendijk: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/st-aagtendijk/

 

Fort bij IJmuiden

Centrale hal van Fort bij IJmuiden.Rondlopen op Forteiland in IJmuiden tussen Duitse en Nederlandse militairen. Dat kan op zondag 19 september als ruim veertig personen het dagelijks leven naspelen van de soldaten die er voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog gelegerd waren.

Nederland Paraat verbeeldt de roerige mobilisatieperiode van 1939-1940. De re-enactmentgroep Der Windhund beeldt soldaten van het 16e PanzerGrenadier-Division uit.
Je ziet bijvoorbeeld militairen rond een bivaktent zitten, terwijl ze aardappelen schillen. Er worden exercitieoefeningen gedaan en anderen maken hun geweer schoon. De gidsen geven die dag geen rondleidingen.

Op zaterdag 18 september vindt een speciale avondrondleiding plaats over het forteiland, waarbij ook al acteurs in uniform te zien zijn.
Een kaartje voor het elk van de twee evenementen kost 12,50 euro en is te boeken via IJmuidense Rondvaart.

IJmuidense Rondvaart: http://www.ijmuidenserondvaart.nl
Vrienden van Forteiland IJmuiden: http://www.fortijmuiden.nl/
Fort bij IJmuiden: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/ijmuiden/

 

Fort bij Hoofddorp

Gids met publiek in de keelkazemat van Fort bij Hoofddorp.Op zaterdag 25 september is het Fort bij Hoofddorp van 10.00 tot 16.00 uur gratis toegankelijk.

Stichting Mega verzorgt rondleidingen en er zijn een tentoonstelling en videopresentatie. De Sportschuttters Vereniging Buitenveldert verkoopt consumpties en je kan schieten met luchtdrukpistolen.
Er is tevens een kleine foto-expositie over het fort en d.m.v. een aantal projecten zal het thema water worden uitgebeeld.

'Open dag 2010' van Sportschutters Vereniging Buitenveldert: http://www.ssvb.nl/open_dag_2010.php
Fort bij Hoofddorp: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/hoofddorp/

 

Fort bij Aalsmeer

Tentoonstelling CRASH in Fort bij Aalsmeer.In Fort bij Aalsmeer is helaas de Werkgroep Geniedijk Oost niet meer gevestigd, de tentoonstelling en rondleidingen ontbreken daarom.

CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 organiseert er op 4 september een radio-evenement waarbij radioamateurs in actie zijn te zien en te horen. Vanwege Open Monumentendag is het museum op 11 en 12 gratis toegankelijk.

Op 25 september vertrekt de Red Ball Express 2010 van oude militaire voertuigen om 10.30 uur voor een rondrit in de omgeving, onder andere langs een aantal forten tussen Uithoorn en Aalsmeer.

Luchtoorlog & Verzetsmuseum CRASH 40-45: http://www.crash40-45.nl/
Fort bij Aalsmeer: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/aalsmeer/

 

Fort aan de Drecht

Straattheaterfestival bij Fort aan de Drecht.Op zaterdag 4 september 2010 zal er op en rondom werelderfgoedmonument Fort aan de Drecht voor de vijfde keer een straattheaterfestival, met uiteenlopende artiesten, worden georganiseerd. Het fort is op deze dag het decor voor het straattheaterfestival.

De bezoeker heeft de mogelijkheid een kijkje te nemen op het fort en diverse lokale kunstenaars en verenigingen uit Uithoorn en de Kwakel presenteren zich op het 5e straattheaterfestival. De toegang is gratis!

Straattheaterfestival: http://www.straattheaterfestival.eu/
Fort aan de Drecht: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/drecht/

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

 

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Bezoek Paviljoen Uit & Meer op Fort Uitermeer bij Weesp! (Advertentie)
 
 
 
Het Fort bij Edam kan een groot deel van het jaar bezocht worden. (Advertentie)