Sluit [X]   
 

Inundatiekade van de Nauernasche Vaart tot De Dam in 1898: opgeleverd te Uitgeest

© 1999-2021, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 9-1-2021

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 303

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam
Nummer 303 (10de jaargang, 17 september 2008)

Een nieuwsbrief over militair erfgoed in de regio Groot-Amsterdam.
https://www.stelling-amsterdam.nl/

Deze nieuwsbrief is, met illustraties, ook te vinden op:
https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Inleiding

Beste lezer,

Gedurende de Stellingmaand is het gebruikelijk dat de nieuwsbrief vaker verschijnt, meestal vanwege late aankondigingen en dergelijke. Dat valt nu mee, maar toch even een korte nieuwsbrief. Met een artikel over de Stellingmaand, kort over het keukengebouw van Fort bij Veldhuis en een persbericht over de Kustbatterij bij Diemerdam.

Bezoekverslagen zijn nog niet ontvangen maar eerlijk gezegd is dat, vanwege persoonlijke omstandigheden en drukte, ook niet heel erg.
Mocht je toch meer willen lezen dan kan je op het Stelling Forum terecht. En het interview met uw redacteur lezen in het WeesperNieuws van 10 september jl. (http://www.weesper.nl/weespernieuws/archief.asp)

De volgende nieuwsbrief zal waarschijnlijk op 24 september verschijnen.

René Ros

 

Stellingmaand 2008

Even wat persoonlijke bevindingen over de Stellingmaand. Er heerste op de forten waar uw redacteur werkte of die bezocht werden een gezellige sfeer. Een aantal dagen werd wel door regenachtig weer geteisterd maar het bezoek lijkt er nauwelijks onder te leiden.

Over mijn officieuze Stellingmaand website zijn diverse complimenten ontvangen - soms van mensen die niet weten dat ze met de maker spreken. Ook van iemand van de officiele website.
Qua webbezoeken gaat het goed tot zeer goed alhoewel ik er dit jaar niet heel actief mee bezig ben. De Stelling-website passeerde op 7 september de mijlpaal van 400.000 bezoeken.
Een gratis Google Adwords reclame draait wel maar heeft niet veel nut bij de al uitstekende vindbaarheid.

Ook op Nieuwsbrief 301, over de inventarisatie voor de provincie, werd ongewoon veel gereageerd. Bijvoorbeeld door iemand die nu tijdens het fietsen meer kleine elementen tussen de forten herkend. Maar ook complimenten voor de provincie: door niet de website als bron te 'plunderen' maar ook de auteur erbij te betrekken.

Ik kan helaas niet alle forten komen bezoeken maar probeer dat over meerdere jaren te verdelen. Komend weekeind moet ik echter mijn verjaardag vieren en op 27 september moet er op Fort bij Hoofddorp gewerkt worden. Even op mijn eigen website kijken wat voor leuks er de komende twee weekeinden nog is te doen. De kinderen willen vast naar de Kustbatterij bij Diemerdam en ikzelf naar de Positie bij Spaarndam en Fort aan het Pampus.

Stellingmaand 2008: http://www.stellingmaand.nl/
Nieuws over Stellingmaand 2008 op Stelling Forum: https://forum.stelling-amsterdam.nl/viewtopic.php?f=1&t=414

 

Het keukengebouw van Fort bij Veldhuis

Wanneer, en dus door wie, is het keukengebouw van Fort bij Veldhuis gebouwd? Het is een losstaand, bakstenen gebouwtje van 6 bij 6 meter met een hoge schoorsteen erop (zie foto links). Is het tussen 1940 en 1945 door de Duitse bezetter gebouwd? Of misschien voor het na-oorlogse bewaringskamp voor politieke delinquenten, beter bekend als NSB-kamp?

Het was bekend dat de Duitse bezetter het fort heeft gebruikt. Een zoeklichtremise met helling en aggregaatbunker getuigen er nog van.
Ook was bekend dat drie forten die als bewaringskamp werden gebruikt, namelijk Fort bij Veldhuis, Fort aan de St. Aagtendijk en Fort Zuidwijkermeer, een centrale keuken en ziekenafdeling deelden.

Tijdens de openstelling van Fort aan de St. Aagtendijk kwam een oudere meneer, die in een boerderij bij het Fort bij Veldhuis heeft gewoond, met de informatie dat het keukengebouw na de oorlog is gebouwd. Weer een puzzelstukje!

Fort bij Veldhuis: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/veldhuis/
'Bewaringskampen Politieke Delinquenten' in Nieuwsbrief 100: https://www.stelling-amsterdam.nl/100-124/nieuwsbrief-100.htm
Bewaringskampen Politieke Delinquenten: https://www.stelling-amsterdam.nl/stelling/extra/kampen/

 

BouwKunstbord op Kustbatterij bij Diemerdam

Tekst: persbericht Persbericht van Stadsherstel Amsterdam N.V. (ingekort)

Op zaterdag 20 september zal de burgemeester van Diemen, mevr. drs. A.E. Koopmanschap, op de Kustbatterij bij Diemerdam een BouwKunstbord onthullen. Dit bouwKunstbord is gemaakt, in opdracht van Stadsherstel Amsterdam N.V., door SchilderprojeKten in samenwerking met Stichting Herstelling.

Op de Kustbatterij bij Diemerdam is Stichting Herstelling, in opdracht van eigenaar Stadsherstel, begonnen om diverse werkzaamheden uit te voeren (zie foto rechts). Herstelling is opgericht om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt (weer) te leren om in een werkritme te komen. Door de deelnemers van de stichting in te schakelen, snijdt het mes aan twee kanten. Voor Stadsherstel gaan de kosten voor de restauratiewerkzaamheden aanzienlijk omlaag en Herstelling heeft weer mogelijkheden om mensen aan het werk te helpen. Wel is daardoor de duur van de restauratie aanzienlijk langer dan wanneer een reguliere aannemer het werk zou uitvoeren.

De monumentale onderdelen op de kustbatterij worden op dit moment gerestaureerd. Het groen wordt onderhouden. In de eerste helft van volgend jaar verwachten we te starten met de nieuwbouw van het restaurantpaviljoen (zie foto maquette links), waarna, als alles volgens planning verloopt, de kustbatterij in 2010 gereed is voor zijn nieuwe functie als culturele pleisterplaats. Het is dan een recreatieknooppunt, helemaal als in dat jaar ook het fietspad naar Muiden gerealiseerd is.

Aangezien de benodigde containers enkele jaren op het terrein zullen staan, is door Stadsherstel een manier gevonden om deze zo veel mogelijk uit het zicht te krijgen. Daartoe heeft Herstelling samen met twee kunstenaars beschilderde panelen gemaakt, die de containers zullen afschermen en de bouwplaats zullen opfleuren. De kunstenaars Heleen Boersma en Stephane Wienneke van SchilderprojeKten doen zulk soort projecten vaker, maar dan met schoolkinderen. Zij vonden het een leuke uitdaging om het dit keer met de deelnemers van Herstelling te doen.

Stichting Herstelling, SchilderprojeKten en Stadsherstel Amsterdam nodigen u van harte uit aanwezig te zijn bij de onthulling van het BouwKunstbord op: zaterdag 20 september om 13.00 uur op de Kustbatterij bij Diemerdam.

Stadsherstel Amsterdam B.V.: http://www.stadsherstelamsterdam.nl/
Kustbatterij bij Diemerdam: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/diemerdam/
Volledig persbericht en reageren op Stelling Forum: https://forum.stelling-amsterdam.nl/viewtopic.php?f=5&t=438

 

Overig

Overig kort, en meestal actueel, nieuws verschijnt op het Stelling Forum. Gebruik deze link voor een overzicht van de nieuwste berichten:
https://forum.stelling-amsterdam.nl/nieuw/

Sinds januari 2008 wordt hier niet meer verwezen naar berichten op het Stelling Forum. Gebruik de link hierboven om de nieuwe berichten te zien.
Door je te registeren bij het Stelling Forum kan je eenvoudig zien welke onderwerpen zijn geplaatst sinds je vorige bezoek, krijg je een melding per e-mail als je je abonneert op een forum en kan je zelf berichten plaatsen.

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

 

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Bureau Meerzijdig let op meerdere zijden bij support, mediation, procesbegeleiding en trainingen. (Advertentie)
 
 
 
Fort Resort Beemster herbergt een van de meest luxueuze wellnessresorts met hotel van Nederland. In de karakteristieke sfeer van het fort beleeft u wellness zoals u nog nooit heeft ervaren. (Advertentie)