Sluit [X]   
 

Marinesteunpunt Kudelstaart in 1937: plannen van Nationale Luchtvaart School voor burger-watervliegveld bij Kudelstaart te...

© 1999-2021, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 9-1-2021

Nieuwsbrief

Fort bij SpijkerboorNieuwsbrief 78

Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 78
(23 december 2002)

Een nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam; een onafhankelijk particulier initiatief zonder winst-oogmerk.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen en illustraties, ook te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook informatie te vinden over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

Wens

 

Een Krupp-Gruson kanon op Pampus

(door Peter Claesen, Stichting Pampus)

Ruim twee jaar geleden kwam er een bezoeker op Pampus die, nadat hij rondgeleid was, pardoes een kanon aanbood. Hij had met de Makkumer duikclub "Noordzee" in augustus 1987 zo'n vijf tot zes mijl boven Vlieland een kanon uit zee opgevist.
Het gaat om een kanon van de Duitse voorpostenboot "Dirk von Minden". Dit scheepje vertrok op 29 november 1917 van Borkum, in konvooi met de drie onderzeeboten en een mijnenlegger. Bij zware storm liep een onderzeeboot om negen uur 's avonds boven Terschelling op een mijn. De onderzeeboot verging met man en muis. De "Dirk von Minden" probeerde nog hulp te bieden, maar liep toen zelf ook op een mijn en ging met 13 van de 22 bemanningsleden ten onder.
Het kanon heeft sinds 1987 bij een van de duikclubleden thuis gestaan, buiten onder een dekzeil, in de hoop dat er wel een verzamelaar of liefhebber zou opduiken die het mee wilde nemen. Het kanon zag er nog redelijk goed uit na zeventig jaar onder water te hebben gelegen en dertien jaar in de open lucht. Het staal had wel een roestlaag, maar dat was echt alleen maar de buitenkant. Het aanwezige brons was groen uitgeslagen maar met een beetje poetsen is dat weer mooi te krijgen.
Het enige echte probleem was dat de achterkant van een granaathuls bij het sluitstuk te zien was, waar natuurlijk totaal geen beweging in zat.
De Stichting Pampus besloot op het aanbod in te gaan. Maar er moest wel een oplossing worden gevonden om de mogelijk aanwezige granaat op een verantwoorde wijze te verwijderen. Daarvoor werd natuurlijk de Genie ingeschakeld. Die heeft na diverse vergeefse pogingen de granaat eindelijk uit het kanon weten te drijven zonder daarbij het kanon zelf te beschadigen.
Naar verwachting zal het kanon bij aanvang van het volgende Pampusseizoen op zijn reeds twee jaar geleden gestorte betonnen voetstuk staan te pronken.

<http://www.pampus.info/phpBB2/viewtopic.php?t=31>
<http://www.pampus.nl/>

 

Bezoek Fort Zuidwijkermeer

(door Eddy de Haes)

In de ochtend van maandag 23 december heb ik nog even onder leiding van Kees Bruins "Zuidwijkermeer gedaan". Er waren circa twaalf liefhebbers waaronder de beheerder van Fort aan Den Ham en een gids van het Fort bij Spijkerboor.

Het fort ligt er prachtig bij en de enthousiaste verhalen van Kees maakten er een geslaagde excursie van.
Met name de vleeskelder deed het goed, persoonlijk vond ik de oorspronkelijke kleuren en patronen van het stukwerk interessant. Ook het uitstapje binnendoor naar de toiletgroep, poepdozen compleet met deksels in originele staat en het washok in deplorabele toestand, was minstens zo interessant. Het ziet er nog goed uit en zelfs de luiken voor de schietgaten bleken te functioneren.
De verlichting was uitzonderlijk goed - door een vrijwilliger onder handen genomen - zodat de lantaarn thuis had kunnen blijven.

In ieder fort is wel iets authentieks te vinden. En de slimme oplossingen om met beperkte middelen een indrukwekkende Stelling meer in dan uit de grond te stampen. En het allerbelangrijkste, daarmee een schitterend gebied in stand hebben gehouden.

Na afloop werd door de Spijkerboor-gids nog even met de promotiekaartjes reclame gemaakt voor de website. Op zich een goed idee maar in dit geval was de website maar al te bekend en waarschijnlijk was de oproep in de nieuwsbrief de aanleiding om aan de excursie deel te nemen.

<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/zuidwijkermeer/>

 

Jaarverslag Stichting Stelling van Amsterdam

Enkele weken voor het einde van het jaar 2002 heeft de Stichting Stelling van Amsterdam het gecombineerde jaarverslag 2000/2001 uitgegeven. Door allerlei organisatorische problemen was het jaarverslag er niet van gekomen. Het is dus laat maar het is goed om te merken dat er weer leven in de brouwerij komt.
Nu nog de Stellingkoerier en de website, dan gaat het qua informatie en zichtbaarheid weer de goede kant op!

Binnenkort is het mogelijk om een digitale versie (PDF-formaat) van het jaarverslag van hun website te downloaden. Als je een papieren exemplaar wilt ontvangen kan je contact opnemen met de stichting. De adresgegevens staan op hun website.

<http://www.stelling-van-amsterdam.nl/>

 

'Zangvogels' (rectificatie)

Ik heb een typefout gemaakt in het bericht 'Zangvogels' in Nieuwsbrief 77. Hieronder herhaal ik de tekst maar met de juiste datum:

Op zondag 26 januari wordt in het muziekprogramma Una Voce Particolare door presentator Ernst Daniël Smid en gast Karel Kraayenhof gewandeld in de Beemster. Carel Krayenhoff is wereldberoemd sinds zijn optreden voor Prins Willem-Alexander en Prinses Maxima. Hij woont zelf in de Beemster maar ik weet niet of hij afstamt van de twee bekende vestingbouwers met dezelfde achternaam.
Ze bezoeken in de laatste aflevering, 'Il Grande Finale', het Fort aan de Middenweg en het Fort bij Spijkerboor. Net als bij de andere afleveringen is het mogelijk dat kijkers een gratis excursie winnen naar een van de bezochte terreinen van Natuurmonumenten. Alleen leden mogen meedoen en moeten een 0900-nummer bellen.
<http://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/p_dossiers.asp?DossierId=101&cc=1&NieuwsItemID=3562>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/middenweg/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/spijkerboor/>

 

Linke links

In elke nieuwsbrief twee verwijzingen naar andere interessante en mooie websites:

- Capital Defence, Wellington <http://capitaldefence.orcon.net.nz/>
- Underground Cities <http://www.users.globalnet.co.uk/~mccamley/>

Meer verwijzingen zijn te vinden op Forten Info <http://www.forten.info/>.

 

Overig

- Stichting Noord-Hollands Landschap en Landschapsbeheer Noord-Holland gaan per 1 januari fuseren. De websites zijn nog niet gefuseerd op <http://www.landschapnoordholland.nl/> maar er is wel informatie over de fusie te vinden: <http://www.landschapsbeheer.com/noordholland/lnh.htm>

- Toeval? In een nieuwsbrief van begin september 2001 meld ik de 'vondst' van de sluipgang bij het Fort bij Spijkerboor. Blijkt nu dat Natuurmonumenten in oktober 2001 een fondsaanvraag heeft lopen bij de Groene Long voor herstel ervan. <http://www.degroenelong.nl/Informatie/bibliotheek/gebiedsprogramma/H7.pdf>

- In de krant Trouw werd op 21 december (bijlage Letter & Geest) uitgebreid aandacht besteedt aan waterlinies en met name de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Dat er Internet-verwijzingen bij stonden was enigszins te merken. Het artikel kan via de website van Trouw tegen betaling geraadpleegd worden. En de krant of alleen de bijlage kan nabesteld worden <http://www.trouw.nl/> (Contact -> De Krant -> Documentatie)

 

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Forten Info over verdedigingswerken en militair erfgoed zoals forten en bunkers. (Advertentie)
 
 
 
Maas+deNatris verrichten militair-historisch onderzoek op het snijvlak van defensie en samenleving en vertalen dat naar gedrukte en digitale media. (Advertentie)