Sluit [X]   
 

Fort bij Spijkerboor in 1958: 550 Signals Unit, detachement Tweede Engelse Tactische Luchtmacht voor Gee-H...

© 1999-2021, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 9-1-2021

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 56

E-Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 56
Thema: Derde verjaardag
(3 januari 2002)

Beste lezer,

Bij deze een nieuwe e-nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam; een onafhankelijk particulier initiatief zonder winst-oogmerk..
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen, ook te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook meer informatie over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief te vinden.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

Tip: stuur de nieuwsbrief door aan anderen en vraag ze ook abonnee te worden.

INHOUD
In deze nieuwsbrief:

GELUKKIG NIEUWJAAR
Ik wil graag alle lezers en medewerkers een gelukkig en voorspoedig 2002 wensen.
Hopelijk zullen we allen weer veel plezier beleven aan het militair erfgoed en dat met anderen kunnen delen. Opdat er dit jaar minder kazematten en bunkers gesloopt of over-gerestaureerd worden dan vorig jaar.
En vandaag, 3 januari 2002, is het precies drie jaar geleden dat, na tien maanden voorbereiding, de eerste versie van de website de lucht in ging. Daar neem ik een borrel op, proost!

In 2001 zijn er ruim 26.000 bezoeken aan het Nederlands-talige deel van de website gebracht. In 1999 waren er 5410 bezoeken en in 2000 waren dat er 21.600. In 2001 was er een toename met 20% t.o.v. het jaar ervoor. Het totaal staat per 31 december op 53.000 bezoeken over de periode 1999-2001.
Aan de Engelstalige versie zijn 2.600 (2000) en 3175 (2001) bezoeken gebracht maar deze teller werkt sinds 8 februari 2000.

Wens

EURO
Welkom in het (chartale) Euro-tijdperk!
Mocht iemand zich afvragen hoe dat nou zit met de bedragen in guldens op de website, bij deze een verklaring. Alle bedragen van recente transacties in guldens (ca. 1980 tot en met 2001) zijn tevens in euro afgebeeld. Oudere bedragen blijven in de toenmalige gulden bedragen staan omdat er eigenlijk eerst een prijsindex berekening op moet worden losgelaten. In een enkel geval is dat inderdaad gebeurd, zoals het bouwoverzicht uit 1905.
En bij recente transacties (na 2001) zal het euro bedrag worden genoemd en tot een nog nader te bepalen datum ook het bedrag in guldens.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/stelling/stukken/bouw/>
<http://www.euro.nl/>

PRIJSVRAAG
Wie weet welk fort er afgebeeld is op de foto met de nieuwjaarsgroet die momenteel op de website staat?
Voor de prijzen van deze en volgende prijsvragen en een spel zoek ik nog sponsoren! Degene die het eerst het juiste antwoord aan mij stuurt ontvangt momenteel alleen nog eeuwige roem... (sponsoren mogen zeker reageren.)
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

MOBILISATIE COMPLEX MIJDRECHT
Alweer enige tijd geleden kwam ik min of meer bij toeval door Mijdrecht en besloot even bij het voormalige mobilisatie complex te kijken. Ik kreeg toestemming om rond te lopen. Het is een behoorlijk groot terrein met oorspronkelijk vermoedelijk vijftien voertuigloodsen (a la Uppelse Dijk) met elk 10 garage deuren. Daarvan zijn er nog acht over. En op de fabrieksplaatjes op de deuren staat aangeven dat de roldeuren in oktober 1990 zijn gemaakt, ongetwijfeld ter vervanging.
Er was ook een munitiegebouw (M1) en twee betongruisplekken waar er ook twee gestaan moeten hebben. M1 lijkt sterk op de magazijnen die ook op Fort Uitermeer staan. De twee dienstwoningen staan er nog evenals het wachtgebouw bij de oorspronkelijke hekken en de slagboom. En een gebouw O met daaraan V1 welke zware metalen raamluiken heeft. Gebruik is mij onbekend. Ik vraag mij ook af of het terrein een aansluiting op de nabijgelegen vroegere spoorlijn Nieuwersluis - Uithoorn had.
Vrijwel alle gebouwen worden nu gebruikt voor opslag door aannemers en sloopbedrijven: pontonbrugdelen, kranen, vrachtwagens, etc. Een groot bord bij de ingang meldt de aanleg van een "Business Park Mijdrecht". En op de artist impression herken ik zo snel geen van de nu aanwezige gebouwen...
Jammer, er zijn vrijwel geen mobilisatie complexen uit de jaren 1950 rond Amsterdam meer aanwezig. Uitgeest is gesloopt, Mijdrecht wordt gesloopt en mogelijk ook Zaandam. Ik ken er één in Bussum die nog in gebruik is bij Defensie. Spaarndam en Uitermeer waren munitie-opslag
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/magazijnen/>

SLOPEN HEMBRUGTERREIN
Ik hoorde onlangs van Domeinen dat er binnenkort sloopvergunningen worden aangevraagd voor de meeste gebouwen van het Hembrugterrein te Zaandam (vm. Algemeen Verdedigingspark). Behalve die welke reeds Rijksmonument zijn zoals de vm. Gereedschappenfabriek. De vm. Artillerie Inrichtingen is momenteel in gebruik bij Eurometaal en valt buiten het Hembrugterrein. Het Hembrugterrein heeft een cruciale rol in de logistieke voorzieningen van de gehele landsverdediging gespeeld.
Er staan vele betonnen proef en fabricage gebouwtjes die niet echt herbuikbaar zijn. Maar er zijn ook vele loodsen die echt uniek zijn. Zoals houten vakwerk gebouwen uit ca. 1920 en een garage uit de jaren 1930. Ik kan me niet voorstellen dat er geen hergebruik mogelijk is. Ik heb de directeur van het Legermuseum Delft al eens op het terrein gewezen, ze hebben immers verhuisplannen. Het lijkt me een superlocatie voor ze, zowel praktisch als vanwege de historische achtergrond.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/zaandam-avp/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/zaandam-ai/>
<http://www.eurometaal.nl/>
<http://www.legermuseum.nl/>

KAARTEN NIET BESCHIKBAAR
Als eindejaars-verrassing blijken de topografische kaarten van Locatienet, die gebruikt worden om de locaties van de forten e.d. aan te geven, tot medio januari buiten gebruik wegens technisch onderhoud. Hopelijk komt er dan na drie jaar eindelijk een verbeterde versie die beter met kaartcoordinaten werkt. Ik ga nog proberen om als tijdelijke oplossing de gewone stratenplan kaarten te gebruiken. Maar ook die zijn gewijzigd en ik ben benieuwd of ik die met kaartcoordinaten kan aanroepen...

OVERIG
- De Forten Site, de portaal voor Nederlandse en Belgische verdedigingswerken met bijna 400 verwijzingen, is vernieuwd. Kijk eens op <http://www.forten.info/>
- Abcoude had vroeger ook een Slot Abcoude. Kijk maar op <http://home.hccnet.nl/a.b.berkhout/berkhout_abcouder_slot/het_abcouder_slot.htm>

Met vriendelijke groet,
René Ros

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Het Fort bij Edam kan een groot deel van het jaar bezocht worden. (Advertentie)
 
 
 
'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam' is een gratis interactief e-book over de Stelling. (Advertentie)