Sluit [X]   
 

Patriotten in 1787: Wapenstilstand tussen Patriotten Amsterdam en Pruisen

© 1999-2021, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 15-9-2021

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 46

E-Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 46
(24 augustus 2001)

Beste lezer,

Bij deze een nieuwe e-nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen, te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook meer informatie over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief te vinden.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

Stuur de nieuwsbrief door aan anderen!

OPERATIE
Na een reeks van oog-operaties in 1999 heb ik op 17 augustus nogmaals een operatie ondergaan. De kunstlens die geplaatst is om staar te verhelpen heeft het zicht wel verbeterd maar lang niet tot 100%. Over een maand volgt er nog een laserbehandeling.
De genezing duurt al een week en gedurende die periode is er tussen slapen en 15 oogdruppels per dag nog meer tijd te vullen. Die tijd werd gevuld met luieren en kleine klusjes voor het werk maar natuurlijk ook voor de hobby.

OPEN MONUMENTENDAG SPIJKERBOOR (3)
De voorbereidingen voor Open Monumentendag gaan voorspoedig. Gezien de resultaten van de operatie hoeft mijn collega Sanne van Aller waarschijnlijk niet als computer-technische back-up aan te treden. Ervan uitgaande dat ik niet b.v. onder een vrachtauto kom: dank voor de bereidwilligheid Sanne!
Verder weinig over Spijkerboor te melden. Behalve dat ik de afgelopen tijd zo'n 40 panorama foto's op het fort heb gemaakt om er een virtuele tour van te maken. Dat lukt aardig maar kost wel veel tijd. Tevens wil Jurgen Lamers voor 8 september nog wat bodemvondsten in de vitrine krijgen. (Jurgen heeft als vaste e-mail ondertekening "Zoekt en gij zult vinden, hij die niet zoekt heeft een saai leven.")
En de vitrines vullen lijkt aardig te lukken want waarschijnlijk heeft hij de jackpot gevonden. Een stuk van honderd vierkante meter in het glacis lijkt de plek geweest te zijn waar spullen verbrandt zijn. Maar er zijn ook diverse niet-verbrande of onbrandbare zaken gevonden. Ik noem even: diepe emaille borden, emaille bekers, tien tot vijftien -veelal onleesbare- identiteitsplaatjes, een klont gesmolten zinken identiteitsplaatjes, touw, elektrakabel, jeneverkruik, kledingstof, pinda's etcetera. Pinda's? Ja, pinda's. De buitenzijden van de aardnoten die voor je is weggehaald als je tegenwoordig een zakje pinda's koopt.
De identiteitsplaatjes zijn zeer bijzonder, die worden niet vaak gevonden. Een ervan is een beetje leesbaar gemaakt en gaat over een "Willem" van een "regiment Vg.A." (Vesting Artillerie). Jurgen denkt dat deze plaatjes overbleven als een militair werd overgeplaats naar een ander onderdeel en een nieuw plaatje kreeg. De verzameling oude plaatjes die zo tot stand kwam moet op een gegeven moment de brandstapel op gegooid zijn.
Tussen de spullen zaten geen spullen die van na circa 1920 dateren. Eerder vond Jurgen al een Nederlandse geweerhuls en een brisantkogel. De gevonden voorwerpen kan je tijdens de Open Monumentendag bekijken.
Overigens kan je op 8 september op de Stelling-site korte boodschappen over bezoekers en gebeurtenissen over Spijkerboor lezen. Per SMS worden deze verzonden en komen automatisch in de lopende tekst die nu al op de hoofdpagina en op de pagina over OMD op Spijkerboor is te zien.
<http://www.summix.nl/>
<http://www.openmonumentendag.nl/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/spijkerboor/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/algemeen/fotoreportages/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/algemeen/fotoreportages/omd2001/>

SCHIETPROEFTERREIN SCHOORL
Vandaag ben ik met Jurgen door de duinen van Schoorl gelopen. Het kost wat telefoneren om de betreffende boswachters van twee instanties te bereiken maar die waren zeer bereidwillig.
In de duinen was het Schietproefterrein Schoorl waar in 1892 schietproeven gehouden werden die de vorm en dikte van de Stelling-forten mede bepaald hebben. Uit literatuur was bekend dat er nog iets zichtbaar is van het spoorlijntje dat was aangelegd om de bouwmaterialen van zeven betonnen gebouwtjes aan te voeren. In 1894 werden de restanten van de gebouwtjes opgeblazen.
We vonden inderdaad een dijkje dat een helling vormt om over een duinenkam te komen. Achter een korte wal van zand vonden we een typische bomkrater: twee cirkels van begroeiing door de verschillende diepten. Even verderop was een twijfel gevalletje. De wal die ik hierboven noemde ligt geheel niet in de noord-zuid as die gewoon is voor duinen en daardoor lijkt de wal kunstmatig. Hij staat zuidwest-noordoost en daarmee haaks op de schootsrichting vanaf de Franschman bij Bergen. Is het de kogelvanger geweest???
De drie bakstenen die we vonden waren weinig bewijs voor proeven met beton. We moeten maar eens in een ander jaargetijde, met minder begroeiïng en hitte, gaan kijken.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/schoorl/>

FORTENMAAND
De maand september is weer fortenmaand waarin vele forten opgesteld worden. Zie voor meer informatie www.fortenmaand.nl. Dit jaar heb ik met de website niets meer te maken, ze kunnen/doen het nu zelf.
Er zijn ook enkele forten in de Stelling extra open tijdens deze maand. Op de Forten Site vind je daar meer over op de pagina Evenementen.
<http://www.fortenmaand.nl/>

VELSERBRUG
Gijs Kalkman is in contact gekomen met de aannemer die in 1957-1958 de Velserspoorbrug heeft gesloopt. In de twee beveiligingspijlers zat in elke een 7 cm kanon. Volgens de aannemer zijn deze twee als bolder langs het Noord-Hollands Kanaal geplaatst en wel nabij Groet.
Het is me nog een raadsel waarom de kanonnen niet met de rest van de brug naar de Hoogovens zijn verdwenen en wat je met twee achterladers moet als meerpaal. Meer hierover als we meer te weten komen.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/velserbrug/>

CONRADSTRAAT
Op doorreis in Amsterdam heb ik enkele gebouwen opgezocht om te fotograferen. Zoals het Militair Logement waarvan eigenlijk nogsteeds niet duidelijk is of ik het juiste gebouw heb gevonden.
En het Rijks Magazijn van Geneesmiddelen dat tot kantoor van een woningbouwvereniging is verbouwd. De buitenzijde lijkt zeer origineel maar de ruimte met de receptie was wel heel modern. Tegen de achterzijde, aan de Singelgracht, is een rechtlijnig en gekleurd blok neergezet voor het bedrijfsrestaurant.
Bij de Magazijnen Conradstraat bleken nog twee oude gebouwen aan de Oosterburgergracht te staan die mogelijk behoorden tot de lijnbanen (touwslagerijen) van de Verenigde Oost Indische Compagnie. Op een ervan was het wapen van de Admiraliteit Amsterdam te vinden. Volgens een plattegrond in het archief moeten die de (in 1936) bouwvallige gebouwen H en G geweest zijn. De lijnbanen zelf zijn rond 1914-1916 gesloopt waarna er verschillende magazijnen op het terrein hebben gestaan. Ook de vlakbij gelegen Militaire Bakkerij even gefotografeerd. En de nog bestaande dienstwoning waarvan de bewoners niet verbaasd waren over het nemen van foto's. "Nee hoor, dat gebeurd wel vaker. We staan ook al op Internet." Eh ja, dat wist ik! :-)
De heer des huizes heeft het huis destijds betrokken als onderdeel van zijn dienstverband: Defensie. Ik hoop dan ook met hem in contact te komen om nog wat vragen voor te leggen.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/adam-logement/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/adam-apotheek/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/adam-conrad/>

Met vriendelijke groet,
René Ros

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam' is een gratis interactief e-book over de Stelling. (Advertentie)
 
 
 
Fort Resort Beemster herbergt een van de meest luxueuze wellnessresorts met hotel van Nederland. In de karakteristieke sfeer van het fort beleeft u wellness zoals u nog nooit heeft ervaren. (Advertentie)