Sluit [X]   
 

Fortwachter Van der Klip in 1944: Amerikaans militair T/Sgt. Christopher J. Smith 2 dagen ondergedoken

Donateur worden?

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 23-7-2024

Mensen

Munitietechnicus Meerhof

Naam voluit:

Jaap Meerhof

Geboren:

24 juli 1925, Velsen (Noord-Holland)

Overleden:

16-02-2017, Santpoort-Noord (Noord-Holland)

Levensloop:

Jaap Meerhof volgde na de lagere school en de Nijverheidsschool een B-metaal technische opleiding die hij vanwege de Tweede Wereldoorlog niet kon voltooien.
Na de oorlog werkte hij kort voor de Fa. Blom uit Haarlem aan het herstel van de drinkwatervoorziening in Limburg; in opdracht van het Commissariaat Noodvoorzieningen van het Militair Gezag.

In plaats van de militaire dienstplicht ging hij in 1946 een zesjarig dienstverband bij de Koninklijke Marechaussee aan. Hij volgde zijn kaderopleiding van ca. 1 jaar bij het 1ste Kaderbataljon te Zuidlaren (Dr).
Hij diende onder andere bij de Brigade Soestdijk (wo. bewaking Koninklijke Familie) en Brigade IJmuiden (inklaren schepen).

Eind 1951 eindigde het dienstverband bij de Marechaussee en kreeg Jaap met zeven collega's de mogelijkheid om een opleiding tot 'vuurwerker' te volgen, alhoewel hij toen niet wist wat de functie inhield. Bij het Regiment Technische Troepen volgde hij een driejarige munitietechnische opleiding op het Complex Hembrug.
Hierna werd hij, in 1953, als sergeant-majoor commandant van demontagemagazijn op het Fort aan de Nekkerweg. Hij werkte daar met Voorman Wipprecht, meerdere burgers (20-30 o.a. Volendammers) en dienstplichtigen (laden en lossen). Het fort was tot 1951 een opslagmagazijn voor munitie maar werd een demontagemagazijn.

Diverse soorten verouderde, overcomplete en onbekwame munitie, van zowel Engels als Amerikaans fabrikaat, van divers kaliber werden aangevoerd, gedemonteerd en afgevoerd. Zoals 105 mm anti-tank, 20 ponder, 90 mm patroonmunitie en granaten met witte fosfor.
In de poterne stonden tafels opgesteld waar de manschappen de munitie demonteerden. Het kruit werd opgevangen en op Fort aan de Jisperweg verbrand. De diverse metalen werden verkocht.
Voor de zware kalibers stond in een van de lokalen een handbediende trekbank opgesteld om de huls van de granaat te scheiden. In andere lokalen werd de binnengekomen munitie en de uitgaande onderdelen opgeslagen.
Brisantgranaten werden dumpklaar gemaakt door de ontstekers te verwijderen en ze te verpakken in metalen kisten met gaten. Via Zierikzee werden ze in de Roompot (Oosterschelde) gedumpt.

Groepsfoto bezoek Muiderberg.
Jaap Meerhof (links) met zijn oud-collega Wim Wipprecht (rechts) in de hoofdtoegang van het Fort aan de Nekkerweg.
(Foto: © David Anker, 2010)
 

Om vonken te voorkomen lagen buskruitdekens op de tafels, hingen vonkvrije lampen aan de plafonds, liep het personeel op touwschoenen en werd vonkvrij gereedschap van berylliumkoper gebruikt.
Voor het personeel was een lokaal als kantine ingericht, de enige ruimte met een kachel.

In lokaal 20 (vm. ziekenzaal) was een kantoor voor commandant Meerhof ingericht. Hier werden de Werkopdracht Munitie (WOM) en Inspectie Reparatie Opdracht (IOR) geadministreerd. Op zijn bureau stond een telefoon met een directe verbinding met de centrale op de 'Hembrug'. De WOM's en IOR's kwamen van de 101 TD Munitie Renovatie Compagnie in de Oranje-Nassau Kazerne.

Alle medewerkers woonden gewoon thuis maar moesten om acht uur 's ochtends aanwezig zijn en werkten tot vijf uur. Voor Jaap betekende dat vroeg opstaan om vanuit IJmuiden met de trein naar Amsterdam te gaan en met pont en twee buslijnen naar het fort.

Het fort werd door Jaap in 1955 (mogelijk later) verlaten en kreeg hij een aantal andere functies waaronder één jaar op het Bureau Technisch Onderhoud in Den Haag.
In de rang van adjudant werkte hij bij de Sectie Munitie Onderzoek van de Commissie van Proefneming. Aanvankelijk op de 'Hembrug' in Zaandam.
Vervolgens werd hij overgeplaatst naar de Munitie Onderzoekings Dienst op het complex 1800 Roeden, het vm. Sectorpark Halfweg, afd. Munitie. Hiervandaan voerde hij periodiek onderzoek naar munitie op diverse magazijncomplexen uit, tot zijn pensioen per 1 augustus 1981.

Veertig jaar werken met munitie vond Jaap Meerhof interessant en verantwoordelijk werk dat gelukkig "zonder narigheid" verliep dankzij het motto "Wees vertrouwd met munitie, maar vertrouw het nooit!".

Bronnen:

Transcriptie verslag d.d. 14-4-2010 door David Anker (provincie Noord-Holland), video-interview (Stichting Mondelinge Geschiedenis), uittreksel van het Ministerie van Defensie en nadere mondelinge en schriftelijke aanvullingen van dhr. J. Meerhof.

Foto: David Anker (provincie Noord-Holland)

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
FMTraining - Trainingen en cursussen voor gebruikers en ontwikkelaars van FileMaker (Advertentie)
 
 
 
'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam' is een gratis interactief e-book over de Stelling. (Advertentie)