Sluit [X]   
 

Kapitein-ingenieur Genie van Rijsbergen in 1887: cadet te Koninklijke Militaire Academie, Breda, Noord-Brabant

© 1999-2021, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 9-6-2021

Nieuwsbrief

Nieuwsgierig? Lees deze nieuwsbrief maar!Nieuwsbrief 446

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam
Een nieuwsbrief over militair erfgoed in de regio Groot-Amsterdam.
19de jaargang, nummer 446, 8 februari 2017

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Inleiding

Beste lezer,

LAATSTE KANS! Nog twee dagen om op deze website te stemmen voor de Geschiedenis Online Prijs! Alstublieft, stem als u dat nog niet gedaan hebt. Meer informatie is in het eerste artikel te vinden.
Stemmen kan op deze pagina: http://www.geschiedenisonlineprijs.nl/?alias=stellingamsterdamnl&type=W

In het restaurant van Fort bij Vijfhuizen kunt u nu tijdelijk luchtfoto's bewonderen. En Stelling-forten vielen goed in de prijzen tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van SLO, zowel over Fort Uitermeer als Fort bij Edam is een artikel. Ook doen we een oproep om donateur van deze website te worden, in een artikel het waarom en hoe.
Tenslotte een lang artikel over het ruimen van explosieven bij Rijsenhout met een ooggetuige-verslag en foto's.

Lees deze nieuwsbrief op: https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/2017/nieuwsbrief-446/
Overig kort nieuws op het Stelling Forum: https://forum.stelling-amsterdam.nl/

De volgende nieuwsbrief zal waarschijnlijk op 15 maart verschijnen. Bijdragen graag ruim van tevoren toezenden.

Veel leesplezier!
René Ros
https://doccentrum.stelling-amsterdam.nl/

Tip: houd de cursor boven elke afbeelding om een beschrijving te zien.

 

Dienstberichten

- Onlangs ontvingen we bericht van de familie dat Gerrit van Dam is overleden. We hebben hem in 2008 geïnterviewd en zijn verhaal over zijn diensttijd op o.a. Kamp Zeeburg is sindsdien op de website te vinden.
Soldaat Van Dam

- Met enkele historische foto's hebben we kunnen bij dragen aan het 3DFORT project van Sander van den Berg. Hiermee heeft hij een computer gegenereerde afbeelding van militairen in de ochtendmist gemaakt.
3DFORT Project 'Mobilisatie 1914 – Stelling van Amsterdam'

 

Stem voor Geschiedenis Online Prijs

Tot en met morgen (9 februari) is het mogelijk om voor de publieksprijs van de Geschiedenis Online Prijs 2017 te stemmen op de website Stelling van Amsterdam. De Geschiedenis Online Prijs 2017 is een initiatief van de Koninklijke Bibliotheek en De Ree Archiefsystemen.

De kans dat deze website wint is niet erg groot maar door de aanmelding en jouw stem wordt het wel onder de aandacht van een nieuw publiek gebracht. Helaas behoort de website niet tot de genomineerden voor de juryprijs.

De publieksprijs wordt toegekend aan de drie websites die de meeste stemmen krijgen en ontvangen een geldbedrag. In 2012 en 2013 kreeg de website behoorlijk wat stemmen zodat een top-20 notering mogelijk moet zijn!

Het commentaar dat de stemmers kunnen geven, is op zich al een leuke opsteker voor de auteur van de website!
"Superdegelijk, waardevolle info, enthousiaste en zeer gedreven websitebeheerder, uitstekend bijgehouden, veel info die niet elders op het www te vinden is, en dat alles al jaaarenlang!"
"Deze website hoort in de toptien geplaatst te worden"

Het wordt zeer op prijs gesteld als u uw stem uitbrengt en dit bericht aan anderen doorstuurt.
Denk er wel aan dat u na het stemmen een e-mail ontvangt om uw stem te bevestigen.

Stem nu op Stelling van Amsterdam, waterlinie met forten rond de hoofdstad.

Stem op de website Stelling van Amsterdam
Bekijk eerdere reacties

 

Fototentoonstelling in Fort bij Vijfhuizen

Tekst en foto: René Ros.

Luchtfoto Fort bij Veldhuis.Restaurant 't Fort en Stichting Kunstfort bij Vijfhuizen organiseren in samenwerking met het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam, in het Fort bij Vijfhuizen een tentoonstelling van luchtfoto's van de forten van de Stelling van Amsterdam.

De tentoonstelling is van 14 januari tot en met 31 maart te bezichtigen tijdens de openingstijden van het restaurant op dinsdag t/m zondag van 11.00 uur – 17.00 uur.
De toegang is gratis maar de consumpties zijn volgens de menukaart...

Restaurant 't Fort
Stichting Kunstfort bij Vijfhuizen
Fort bij Vijfhuizen
Luchtfototentoonstelling

P.S. Heeft u interesse om de luchtfoto-tentoonstelling op uw locatie te tonen? Neemt u dan gerust contact met ons op.

 

Linie Award voor Fort Uitermeer

Tekst en foto: Stichting Liniebreed Ondernemen.

Van links naar rechts: Marius Heslenfeld en Yvonne Heslenfeld (Paviljoen Uit & Meer) en Steven de Nie (Uiteraard Uitermeer) nemen de Linie Awartd 2016 in ontvangst.Op donderdag 19 januari kregen Stichting Uiteraard Uitermeer en Paviljoen Uit & Meer tijdens de nieuwjaarsborrel van Stichting Liniebreed Ondernemen, de Linie Award 2016 uitgereikt. Uiteraard Uitermeer heeft de afgelopen jaren Fort Uitermeer op sympathieke schaal herbestemd.

Dat ging met vallen en opstaan, vooral omdat de organisatie flink werd opgehouden door Stichting Flora en Fauna Weesp. De strijd ging tot de Raad van State toe. Uiteraard Uitermeer is keer op keer in het gelijk gesteld. En in september werden eindelijk de nieuwe sloepenhaven en het nieuwe parkeerterrein officieel in gebruik genomen. Daarnaast renoveerde Boskalis een van oude manschappenverblijven tot kantoor. In ruil hiervoor zullen zij de ruimte twee jaar gebruiken ten behoeve van een nabij gelegen project. Daarna zal Uiteraard Uitermeer intrek nemen in het authentieke kantoor.

Al met al laat de aanpak van Uiteraard Uitermeer en Paviljoen Uitermeer veel ondernemerschap, flexibiliteit, uithoudingsvermogen en daadkracht zien. Het resultaat mag er zijn.
De Linie Award werd op 19 januari jl. op Fort Altena uitgereikt aan Steven de Nie (Uiteraard Uitermeer) en Marius Heslenfeld (Paviljoen Uit & Meer) door Juke van Niekerk, directeur Stichting Liniebreed Ondernemen. De Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een ondernemer en/of een ondernemende organisatie die in het afgelopen jaar heeft bijgedragen aan het economisch rendement, het maatschappelijke draagvlak en aan de bekendheid van de Waterlinies.

Stichting Liniebreed Ondernemen
Uiteraard Uitermeer
Restaurant Uit & Meer
Fort Uitermeer

 

Vrijwilligers Fort Edam winnaar van de Fortpilaar

Tekst en foto: Stichting Liniebreed Ondernemen.

Hans Hendriks, Tineke en Piet Meijer van Fort bij Edam nemen de cheque en Fortpilaar in ontvangst uit handen van Patricia en Robert-Jan Nederbragt van Fort Evenementen.Donderdagmiddag 19 januari is tijdens de nieuwjaarsborrel van Stichting Liniebreed Ondernemen op Fort Altena de 'Fortpilaar' uitgereikt aan Fort bij Edam door Fort Evenementen. De nieuwe award is specifiek bestemd voor forten die voornamelijk door vrijwilligers worden gerund. Doel is om met dit bedrag een duurzame investering te doen in het betreffende fort dat bijdraagt aan het behoud en herstel van cultureel erfgoed.
De vrijwilligers van Staatsbosbeheer van Fort bij Edam hebben dit jaar de prijs in de wacht gesleept. Met de prijs ontvangen zij € 2.000,- om kachels te kunnen plaatsen in het fort.

Tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsborrel van Stichting Liniebreed Ondernemen werd de 'Fortpilaar' uitgereikt door het bedrijf "Fort Evenementen". De eigenaren, Patricia Nederbragt-Lammers en Robert-Jan Nederbragt, reiken in samenwerking met SLO jaarlijks de prijs uit aan een project waarbij wordt bijgedragen aan het herstel van de forten. Fort Evenementen heeft het afgelopen jaar voor elk verkocht evenement een donatie gevraagd aan haar gasten voor dit mooie project. Forten kunnen voor de Fortpilaar aan het einde van het jaar een aanvraag doen voor bijvoorbeeld het herstel van een ruimte in een fort of nieuwe kleding voor vrijwilligers. De vrijwilligers van Fort bij Edam dienden een projectplan in om kachels te plaatsen, zodat zijzelf en de bezoekers er voortaan warm bij zitten. Op een duurzame wijze deze verwarmingsinstallatie neerzetten is één van de uitgangspunten. Met de €2.000,- kunnen de vrijwilligers van Staatsbosbeheer hun project gaan uitvoeren.

Elke woensdag is Fort bij Edam geopend voor publiek van 10.30 tot 15.00 uur. De vrijwilligers van Staatsbosbeheer staan dan voor u klaar en leiden u rond in het fort. Zij kunnen alles vertellen over de Stelling van Amsterdam, de geschiedenis van fort Edam en de verschillende tentoonstellingen. Kijk op de website www.fortbijedam.nl voor meer informatie.

Stichting Liniebreed Ondernemen
Stichting Fort bij Edam
Fort bij Edam

 

Vrijwilligers gezocht voor Fort bij Spijkerboor

Tekst en foto: Vrijwilligersgroep Fort bij Spijkerboor.

Fort bij SpijkerboorFort bij Spijkerboor, gelegen in Westbeemster, maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam, een UNESCO werelderfgoed. Het fort is een indrukwekkend verdedigingswerk dat bruist van de activiteiten en wil dat in toenemende mate blijven doen. Dit jaar wordt bijvoorbeeld gestreefd naar wekelijkse openstellingdagen tijdens de zomermaanden. Dit lukt echter niet zonder de inzet van vrijwilligers.

Lijkt het u leuk om bezoekers in kleine groepen door het fort te leiden en te vertellen over de ruim 100-jarige geschiedenis, of wellicht bent u handig en wilt u graag zorgen voor het onderhoud van dit culturele erfgoed. Misschien ligt uw interesse wel in de unieke flora en fauna, zo apart en afwijkend van de originele Beemster polder en wilt u daar bezoekers enthousiast over vertellen.

U maakt deel uit van een leuke club vrijwilligers en bent bezig in een gezellige sfeer. Natuurmonumenten zorgt voor een vrijwilligerscontract met risicodekking en een onkostenregeling. Een keer per jaar gaan we met elkaar uit naar een ander fort of monument.

Bent u enthousiast en nieuwsgierig, neem contact op met de fortbeheerder, die dringend op zoek is naar enthousiaste mensen (dames en heren) uit de regio (liefst minder dan 25 km reisafstand). Aanmelding of informatie: de fortbeheerder Xander Meijers, 075-6413691 of mail: info@fortspijkerboor.nl  

Vrijwilligersgroep Fort bij Spijkerboor
Fort bij Spijkerboor

 

Donateurs gezocht!

Kluis in het Provinciaal Centrum Civiele Verdediging te Haarlem.Zoals u zult begrijpen vraagt het maken en in de lucht houden van deze omvangrijke website vele honderden uren vrije tijd.
Uw donatie is noodzakelijk om de private website in de lucht te houden en de werkzaamheden uit te blijven voeren, onafhankelijk van overheden. Met als doel om kennis, bekendheid en bewustzijn over militair erfgoed te bevorderen.

Het vestigen van de bibliotheek op Fort Uitermeer is zeer geslaagd maar brengt ook extra kosten voor huisvesting en verzekering met zich mee. De gratis dienst om berichten naar sociale media door te zetten is beëindigd en moest door een betaalde dienst vervangen worden. Het onderzoek naar de 1.004 militairen in de Beemster bracht de nodige kosten voor het raadplegen van digitale scans met zich mee.
Een kostenbesparing van 50% wordt momenteel gerealiseerd door bij het aflopen van de contracten de domeinnaam-registraties bij een andere partij onder te brengen. Maar over het algemeen zijn de kosten in 2016 gestegen.

Wilt u als persoon of organisatie deze website financieel ondersteunen en daarmee ook uw waardering uiten? Geef dan een donatie en geniet van een aantal voordelen zoals een gratis luchtfoto en korting op de jaarlijkse dagexcursie.
De huidige donateurs en sponsors wil ik bij deze zeer bedanken. Het aantal particulieren en organisaties, de bedragen en het jaarlijks herhalen blijft de verwachtingen overtreffen.

Zie de webpagina met informatie over het doneren om eenvoudig via PayPal (ook creditcard) of een overschrijving te betalen. En natuurlijk kunt u daar ook meer informatie vinden over de voordelen.

Informatie over doneren
Overzicht van sponsors

 

Een explosief einde

Met dank aan: Jordy De Schepper (gemeente Haarlemmermeer), medewerkers Heijmans en medewerkers EOD.

Duitse militairen sjouwen met 50 kg. vliegtuigbommen op het Fort bij Aalsmeer.Ooit waren er fabrieksarbeiders die het maakten en er waren andere mensen die het vervoerden naar een vliegveld. En er waren ooit mannen die het mee de lucht in namen en het niet mee terug wilden nemen. Ruim 70 jaar later zijn er mannen die het laten ontploffen en kwam er eindelijk een einde aan hun explosieve karakter.
Uw verslaggever mocht, vanwege medewerking aan het historische vooronderzoek, getuige van de laatste minuten van een vliegtuigbom zijn.

Scheinflugplatz Aalsmeer werd door de Duitse bezetter aangelegd om vijandelijke vliegeniers te misleiden zodat ze het nabijgelegen Fliegerhorst Schiphol over het hoofd zouden zien. Terwijl Schiphol zo onopvallend mogelijk probeerde te zijn deed het schijnvliegveld enige moeite om de aandacht te trekken met een namaakvliegtuig op rails, verlichting, brandhaardsimulator enzovoort. Maar het schijnvliegveld werd ook door Duitse vliegeniers gebruikt om bommen, die ze niet hadden kunnen afwerpen, voor de landing alsnog kwijt te raken. Een deel van de bommen explodeerde maar er waren er uiteraard ook die dat niet deden en zich diep de Haarlemmermeersche klei in boorden.

De vlaggetjes en pijpen van een verdachte locatie.Vanwege de voorgenomen bouw van een kassencomplex moest bodemonderzoek worden gedaan en daarbij werden steeds meer percelen betrokken. De bovenste laag van vier meter werd met bodemradar onderzocht en tot acht meter op de punten waar de heipalen gaan komen. Daarbij werden veel verdachte locaties gevonden die vanaf november 2016 worden benaderd en geruimd; in het nabijgelegen Rijsenhout vielen ballen uit de kerstbomen.
Er zijn tot nu toe maar liefst 16x 50 kg, 13x 250 kg, 5x 500 kg vliegtuigbommen van Duitse makelij en 250 lbs en een 500 lbs restant van Britse makelij aangetroffen. Indien het veilig mogelijk is dan worden explosieven in een springput vernietigd, tot nu toe 20 van de 36. Tevens zijn Duitse brandbommen aangetroffen en zijn er nog een aantal verdachte plekken waaronder een met mogelijk drie of vier objecten bij elkaar (zie foto rechts).

Als je het niet zelf hoeft te doen, is alles makkelijk: archiefonderzoek, databases maken, klussen, politiek etcetera. Hoe moeilijk kan het zijn om een vliegtuigbom op te blazen?
Het is de verantwoordelijkheid van de gemeente zodat een medewerker daarvan het werk coördineert. De veiligheid valt onder de burgemeester die toezicht delegeert aan de politie, het waterschap is betrokken vanwege de sloten maar vooral vanwege het kwelwater dat onder een kleilaag op 2,5 meter diepte zit, een aannemer zorgt voor grondverzet, een onderaannemer is voor de putbemaling en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) voor het feitelijke vernietigen.
Vervolgens zijn daar nog de vele buren en omwonenden die geïnformeerd moeten worden zoals het naastgelegen Van der Valk hotel. De zondag ervoor was Rijkswaterstaat betrokken om de snelweg A4 af te sluiten. En met de Luchtverkeersleiding wordt elke keer geregeld dat er geen vliegtuigen in de nabijheid zijn. Inmiddels is de helft van de bekende explosieven geruimd.

Duitse betonnen oefenbommen van 250 kg en 50 kg in het Waterliniemuseum Fort bij Vechten.Op 1 februari jl. werd er weer een Duitse 250 kg vliegtuigbom opgeblazen die op een diepte van 2,5 meter lag. Vanwege een computerstoring bij de Luchtverkeersleiding hadden ze liever dat de ruiming niet om 14.00 maar om 13.00 uur zou plaatsvinden.
Samen met de gemeentemedewerker werd uw verslaggever in een modderwagentje naar de locatie gereden waar de vliegtuigbom al van een aanzetlading was voorzien en bedekt met veel zand. Met de laarzen zuigend in de modder liepen we naar een container op 180 meter afstand waar de detonator lag en een thermoskan koffie stond.
Om 12:59:40 begon de EOD-opzichter met aftellen en volgde een enorme klap. Zand en klei bereikte een hoogte van ongeveer 30 meter. Een drukgolf werd niet opgemerkt door het schudden van de klei onder onze voeten. De container bewoog ook en deinde even na. Een deel van de bemalingsbuizen werd vernield.
Na een eerste inspectie door de EOD werd zand vergraven om kwelwater tegen te houden en werd de bemaling gedeeltelijk hersteld zodat de grond weer tot rust kan komen. Een aantal metaalfragmenten werden gevonden en die waren nog warm.

Als deze vliegtuigbom spontaan zou zijn afgegaan had iemand, ook met een zware tractor onder zijn achterwerk, een groot gezondheidsprobleem gehad. En dat zal de akkerbouwer zich de afgelopen tijd ongetwijfeld hebben gerealiseerd. 72 Jaar na de laatste oorlog in ons mooie land, is in ieder geval dit kleine stukje van de wereld veiliger geworden.

Scheinflugplatz Aalsmeer
Gemeente Haarlemmermeer
Explosieven Opruimingsdienst Defensie

Detonatiekabel met de springlocatie in de achtergrond.De explosie van een 250 kg vliegtuigbom op zijn hoogtepunt.

De springlocatie na de ontploffing.Fragmenten van de gesprongen vliegtuigbom.

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

 

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Maas+deNatris verrichten militair-historisch onderzoek op het snijvlak van defensie en samenleving en vertalen dat naar gedrukte en digitale media. (Advertentie)
 
 
 
'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam' is een gratis interactief e-book over de Stelling. (Advertentie)