Sluit [X]   
 

Soldaat Mekoedisjvili in 1945: vermoord op Fort aan de St. Aagtendijk

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 29-1-2024

Donateur worden?

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam

Nieuwsbrief 281

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam
Nummer 281 (9de jaargang, 10 oktober 2007)

Een nieuwsbrief over militair erfgoed in de regio Groot-Amsterdam.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met illustraties, ook te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook informatie te vinden over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan ge-interesseerden gezonden kan worden? Of aanvullende informatie, tips e.d.? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

Hierboven staat achter de artikelen, indien van toepassing, welke gemeente het betreft.

 

Inleiding

Beste lezer,

Hoera, de Stellingmaand is voorbij! Het was voor uw redacteur zowel de leukste als vervelendste Stellingmaand ooit en ik ben blij weer in rustiger vaarwater te liggen.
Door de drukte heb ik zelf, net als anderen die als gids optreden, helaas te weinig forten tijdens de Stellingmaand bezocht. Maar het was een maand met leuke activiteiten om aan deel te nemen of aan mee te werken; wel druk en oververmoeid.
Een leuke extra persoonlijke activiteit was op 22 september toen ik mijn achtste lustrum vierde op Fort bij Spijkerboor met een barbecue voor 30 personen. Het goede nazomerweer, slingers en ballonnen aan de buitenmuur (zie foto links) en de ambiance droegen bij aan een bijzonder (en) geslaagd feest.
Het indrukwekkendst was toen ik me realiseerde wat een groot vertrouwen de meeste fortbeheerders in mijn persoontje stellen... Dank!

Deze nieuwsbrief begint met verslagjes over de Stellingmaand activiteiten op het Fort bij Hoofddorp en de Kustbatterij bij Diemerdam; voorbeelden van gezellige en nuttige activiteiten. Daarna een afsluitend verhaal met cijfers over de Stellingmaand.
Vervolgens blijkt dat de Vrijwilligersgroep Fort bij Krommeniedijk nog geen genoeg krijgt van openstellingen en komende zaterdag het fort nog een keer openstellen. Het volgende artikel beveelt het bijwonen van een lezing aan als interessante activiteit voor de komende koude herfstdagen. Op het Fort bij de Liebrug is een nieuwe gebruiker te vinden. En tenslotte een overzichtje van plannen waarvoor door diverse partijen subsidies zijn aangevraagd.

Afsluitend kan ik verheugd meedelen dat momenteel, mede op aandringen van de provincie Noord-Holland, een poging wordt gedaan om de samenwerking tussen Stichting Cultureel Erfgoed Noord-Holland en mijzelf van de grond te krijgen. Om de situatie stabiel te houden is de kritiek in deze nieuwsbrief tot een minimum beperkt.

Reageren op deze nieuwsbrief kan op het Stelling Forum: https://forum.stelling-amsterdam.nl/
De volgende nieuwsbrief zal waarschijnlijk op 24 oktober verschijnen.

René Ros

 

Schoten gevallen in Fort bij Hoofddorp

Op 29 september verzorgde Stichting Mega voor het tweede achtereenvolgende jaar rondleidingen in het Fort bij Hoofddorp, in samenwerking met de gebruiker Sportschuttersvereniging Buitenveldert.

In het fort zijn drie schietbanen waaronder een in de poterne. De caponniere was door water in de gang helaas onbetreedbaar. Maar de huidige inrichting is op zich al bijzonder genoeg om eens te zien. En met een deskundige gids zijn er nog heel wat originele elementen te herkennen.
Hopelijk wordt door de gemeente het onderhoud op bescheiden schaal opgepakt zodat het fort een authentieke uitstraling behoudt en de schietvereniging in het fort kan blijven.

Ondanks het miezerige regenweer was er een grote belangstelling. De lastigste klanten leken de kabouters van een lokale Scouting-groep. Maar ze hebben ademloos naar de documentaire 'Geheim Landschap' gekeken, toen met de gids door het fort en tenslotte schieten met de luchtdrukpistolen; een top-ochtend.
Ook andere bezoekers konden deze activiteiten doen. Er was veel lof voor de documentaire 'Geheim Landschap' en vragen over de verkoop. Mensen die halverwege in de documentaire vielen, kwamen na de rondleiding terug om het eerste deel te bekijken.

Door drie gidsen werden 11 rondleidingen gegeven aan 178 bezoekers. Dus elke 32 minuten vertrok er een groep nieuwsgierigen voor drie kwartier het fort in. Dat is dicht tegen de capaciteit die het opengestelde deel van het fort kan hebben.
Met diverse bezoekers leuke gesprekken gehad en zelfs een aantal kleurenfoto's mogen zien van het fort uit de Luchtmacht-periode, met de luchtwachttoren (zie foto rechts).

Fort bij Hoofddorp: <https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/hoofddorp/>
Stichting Mega: <http://www.stichting-mega.nl/>
Sportschuttersvereniging Buitenveldert: <http://www.ssvb.nl/>

 

Kustbatterij bij Diemerdam anders beleven

Op de laatste zondag (30-9) moest ik zonder gezin op pad naar de Kustbatterij bij Diemerdam. Deze keer stonden er uitgebreidere activiteiten op het programma dus ook daar even sfeer proeven.
Het was nu een stuk drukker en gezelliger. Er was een rondleiding gaande maar dat leek soms een avontuurlijke expeditie door de natte klei en de paardenp**p. De gids deed zijn best maar op een fort rondleiden blijft een specialisme.

Er was ook regelmatig een theatervoorstelling voor een van de munitiemagazijnen alwaar ik tegen het eind in kwam vallen. De reacties van het publiek waren enthousiast en er werd, gezien de lachende gezichten, veel plezier aan beleefd.

De kustbatterij was alle weekeinden open, hetgeen nogal ambitieus is voor een eerste openstelling. Maar veel passerende fietsers zullen er de afgelopen maand de ogen zijn geopend.

Kustbatterij bij Diemerdam: <https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/diemerdam/>

 

Stellingmaand 2007 afgesloten

Foto: Michel van Best

Het lijkt wel eens vergeten maar er waren eerdere Stellingmaanden en dit jaar was zelfs de vijfde. En hadden we de 100.000ste Stellingmaand bezoeker op de forten.
Volgens een eigen telling op basis van door de fortbeheerders aangeleverde cijfers, zijn er circa 25.760 bezoeken aan de 27 (+2) deelnemende forten gebracht die bij elkaar 76 (-4) dagen waren geopend. Dat varieerde van 20 tot 7.500 bezoeken. Gemiddeld zijn er 954 bezoeken per fort gebracht en 339 per dag.

De bezoeken aan de Stelling van Amsterdam website was wederom een maandrecord met bijna 7.500 bezoeken, 1.500 meer dan vorig jaar. Het Stelling Forum had ook een topmaand maar vooral om de berichten te lezen, er is helaas weinig op geschreven. Wel zijn er 50(!) nieuwsbrief-abonnees bij gekomen zodat er nu ruim 670 zijn. En de landelijk gerichte website Forten Info ging zelfs voor de eerste keer ruim door de grens van 10.000 bezoeken/maand.
De officieuze Stellingmaand website heeft ruim 3.000 bezoeken mogen verwerken. Aanvankelijk leek het alsof het aantal van vorig jaar gehaald zou worden maar ik was even vergeten dat het bezoek elke week een stuk inzakt. Desalniettemin een prima resultaat en boven de doelstelling.

Het enige vervelende was de werkwijze van de Stichting Cultureel Erfgoed Noord-Holland (CENH) en dat al hun promotionele activiteiten te laat waren.

Tenslotte blijf ik pleiten voor een Stellingmaand in april of mei (de op een na drukste maand op de websites). Omdat de kans op mooi weer groter is, maar ook omdat dan promotie gemaakt kan worden voor het hele seizoen. En niet voor die ene maand voordat de meeste forten in winterslaap gaan.

Stellingmaand: <http://www.stellingmaand.nl/>
Top 10 van meest bezochte Stellingmaand pagina's: <http://www.stellingmaand.nl/nieuws.html>

 

Leven in en om het Fort bij Krommeniedijk

Bron: persbericht Vrijwilligersgroep Fort bij Krommeniedijk
Foto: J. van Harlingen

Op zaterdag 13 oktober tussen 10.30 en 16.00 uur krijgen de mensen die ooit rond het Fort bij Krommeniedijk leefden weer even een gezicht. In het kader van de Week van de Geschiedenis verzorgt de werkgroep Fort bij Krommeniedijk rondleidingen met als thema 'leven in en om het fort'. Aan de hand van foto's en verhalen vertellen gidsen de geschiedenis van de duizenden mensen die tussen 1892 en 1983 bij het fort betrokken waren.

U kunt het fort ook zelfstandig bezoeken. Er is een doorlopende diapresentatie over de mensen van de Stelling van Amsterdam. Bij de verschillende tentoonstellingen die u tegenkomt, is er onder meer aandacht voor de eerste bewoners van de omgeving en de geschiedenis van Krommenie en Krommeniedijk. Ook planten en dieren, de huidige bewoners van het fortterrein, komen aan bod.

Tevens kunt u een bijzondere expositie van de Quiltjoffers bezoeken. Deze dames, die de eeuwenoude kunst van het quilten beoefenen, tonen hun werk alleen op deze dag in het fort.

De toegang bedraagt 1 euro, inclusief rondleiding en toegang tot de exposities. Kinderen mogen gratis naar binnen. U vindt het Fort bij Krommeniedijk aan de Lagendijk 22, even ten westen van het kerkje van Krommeniedijk. Kijk voor meer informatie op onze website.

Vrijwilligersgroep Fort bij Krommeniedijk: <http://www.fortbijkrommeniedijk.nl/>
Fort bij Krommeniedijk: <https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/krommeniedijk/>

 

Lezing Stelling van Amsterdam

Een lezing over de Stelling van Amsterdam is onderdeel van de cyclus 'De Schoonheid na het Werk', die plaatsvindt in het bijzondere gebouw De Burcht in Amsterdam. Dit vakbondsmuseum is het voormalige onderkomen van de diamantwerkersvakbond en staat in de Henri Polaklaan 9 te Amsterdam – vlak bij Artis en tegenover de woning van Stellingcommandant Fabius.

Peter Schat, voorzitter van Stichting Mega, spreekt over de Stelling op zondag 28 oktober, aanvang 14 uur. Reserveren via 020-6241166. Entree kost vijf euro. Schat ondersteunt zijn verhaal met een authentieke diaprojectie in overvloei. Hij laat beelden zien van de verschillende stellingonderdelen en licht toe hoe en waarom de Stelling van Amsterdam is aangelegd. Tevens is er gelegenheid tot vragen stellen en discussie.

De Burcht: <http://www.deburcht.org/>
Stichting Mega Lezingen: <http://www.stichting-mega.nl/lezingen.html>

 

Ruitersportwinkel in Fort bij de Liebrug

Door DS Ruitersport (samengevat).

DS Ruitersport is een nieuw bedrijf in ruitersportproducten. Op dit moment wordt er hard gewerkt om het publiek binnenkort optimaal van dienst te kunnen zijn.
Wij hebben voor ons bedrijf een gedeelte van het Fort bij de Liebrug gehuurd. Deze unieke locatie bevindt zich in het dorp Haarlemmerliede, gelegen in het paardvriendelijke recreatiegebied Spaarnwoude. Parkeergelegenheid genoeg, al neemt u uw paard mee!!

Fort bij de Liebrug: <https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/liebrug/>
DS Ruitersport: <http://www.ds-ruitersport.nl>

 

Investeringsbudget Landelijk Gebied

Uit een overzicht van de subsidieregeling Investeringsbudget Landelijk Gebied blijkt dat er subsidies zijn aangevraagd voor projecten die betrekking hebben op de Stelling. De projecten worden tesamen begroot op 15 miljoen euro. Met de volgende projecten boven de 60.000 euro-grens:
- sanitaire voorziening Bomvrije Kazerne Muiden
- bezoekerscentrum Fort aan het Pampus
- bezoekerscentrum Fort aan de Nekkerweg
- bezoekerscentrum Vesting Naarden
- wandelroute over liniedijken en alle forten (Stichting LAW)
- fietsverbinding Geniedijk Haarlemmermeer
- dakrenovatie Fort bij Penningsveer
- restauratie Fort bij Krommeniedijk (Stadsherstel Amsterdam)
- restauratie en reconstructie Kustbatterij bij Diemerdam (idem)
- herinrichting bij Fort benoorden Spaarndam (met munitiemagazijncomplex?)

 

Overig

Overig kort, en meestal actueel, nieuws verschijnt op het Stelling Forum. Door je te registeren bij het forum kan je eenvoudig zien welke onderwerpen zijn geplaatst sinds je vorige bezoek en kan je zelf berichten plaatsen.
https://forum.stelling-amsterdam.nl/

- Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen aan de website kan je vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/colofon/website/>

- Rectificatie: in Nieuwsbrief 278 kwam in het artikel 'Rondkijken in het Fort aan de Sint Aagtendijk' een verwarrende typfout voor. Er stond dat in de caponniere '2x2 7cm' geschut stond, dat moet '2x2 6cm' zijn.

- Op zondag 28 oktober verzorgt MEGA-voorzitter Peter Schat een lezing over de Stelling van Amsterdam in De Burcht te Amsterdam: <https://forum.stelling-amsterdam.nl/viewtopic.php?t=259>

- 'Bruggetjes en boerenpaden voor Stellingroute': <https://forum.stelling-amsterdam.nl/viewtopic.php?t=267>

- 'Piraten veroveren Pampus!': <https://forum.stelling-amsterdam.nl/viewtopic.php?t=269>

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Wij hebben ons best gedaan om alle rechthebbenden op deze website / nieuwsbrief te achterhalen. Eenieder die meent dat zijn/haar materiaal zonder voorafgaande toestemming hier is gebruikt, verzoeken wij om zich tot ons te wenden. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

 

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Reizend restaurant SterkWater strijkt neer langs de Hollandse Waterlinies. In de grootste, oudste en prachtigste forten genieten haar gasten van een bijzondere avond uit, met een heerlijk 5-gangen diner en meeslepende verhalen. (Advertentie)
 
 
 
Bureau Meerzijdig let op meerdere zijden bij support, mediation, procesbegeleiding en trainingen. (Advertentie)