Sluit [X]   
 

Kapitein-ingenieur Genie van Rijsbergen in 1887: cadet te Koninklijke Militaire Academie, Breda, Noord-Brabant

© 1999-2021, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 9-6-2021

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 51

E-Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 51
(24 oktober 2001)

Beste lezer,

Bij deze een nieuwe e-nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen, te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook meer informatie over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief te vinden.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

En stuur de nieuwsbrief door aan anderen!

INHOUD
In deze nieuwsbrief:

In de volgende nieuwsbrief o.a.:

OPROEPEN
Enkele van de onderwerpen die voor deze nieuwsbrief waren toegezegd zijn nog niet gereed maar zijn wel veelbelovend. En mede omdat ik morgen weer geopereerd word komt dat allemaal de volgende keer. Over twee van de onderwerpen waar ik mee bezig ben zoek ik nog wel nadere informatie, dus als je meer weet over deze zaken dan hoor ik dat graag:
- de luchtafweerbatterijen rond Amsterdam gebouwd in 1916 en 1927
- de vondst van skeletten, waarschijnlijk uit de Tweede Wereldoorlog, in 1993 naast een schuilplaats in de Positie van Spaarndam.

EXPLOSIEVEN BAGGEREN
(Bron: o.a. Rijn en Gouwe van 3 oktober jl.; m.m.v. Hans Baas)
De Gemeente De Ronde Venen gaat de Amstel uitbaggeren en wel het stuk tussen Nessersluis (bij Fort Waver-Amstel) en de Irenebrug in Uithoorn. Dit gedeelte lag namelijk in de aanvliegroute die in de Tweede Wereldoorlog is gebruikt door bommenwerpers tijdens het aanvliegen op Vliegkamp Schiphol. De gemeente gaat op zoek naar bureaus en aannemers die deze klus willen doen met extra veiligheidsvoorzieningen aan het baggermaterieel. In november moet een keuze gemaakt zijn en zal de gekozen methode en tijdpas bekend zijn.
De onontplofte bommen zullen waarschijnlijk op zo'n zeven meter diepte zitten. Voor het baggeren is dat niet zo'n probleem maar voor bijvoorbeeld de aanleg van een toekomstige brug of aquaduct van de N201 en de remwerken is dat wel een probleem. De gemeenten Uithoorn en Amstelveen (westelijke helft van de Amstel) laten dan ook eventuele blindgangers in kaart brengen. Ook op de wal zijn drie mogelijke locaties van blindgangers vastgesteld. En tijdens het onderzoek zijn ook locaties buiten het interesse gebied gevonden waar mogelijk munitie in de Amstel is terecht gekomen: de steigers mij magazijnen en de kruitfabriek dichterbij de bebouwde kom van Amstelveen. Ondergetekende zag zijn bijdrage terug in de krant...
<http://www.derondevenen.nl/>
<http://www.uithoorn.nl/
<http://www.amstelveen.nl/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/waver-amstel/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/schiphol-vliegkamp/>

EXCURSIES FORT BIJ IJMUIDEN
(Bron: EUROZINE (www.at-europe.com), nummer 18/2001, editie Nederland; m.m.v. Dhr. C. Stronck)
Tijdens het najaar en de wintermaanden is het weer mogelijk om het bijzondere Forteiland IJmuiden te bezoeken. Met zijn in het zand verzonken gangen, trappen en zalen is dit een excursie om geen spijt van te krijgen.
Het Kustfort IJmuiden is aangelegd in de jaren 1880 tot 1887 aan de noordzijde van de monding van het Noordzeekanaal. Tijdens een twee uur durende rondleiding is het Forteiland, met o.a. indrukwekkende ondergrondse kamers, nu onder leiding van een ervaren gids te bezoeken. Er zijn nog rondleidingen op zondag 4 november en zondag 2 december. De boot vertrekt om 12.00 vanaf de Seinpostweg in IJmuiden. De prijs is Euro 11,15,- per persoon, kinderen tot 12 jaar betalen Euro 8,18. Inlichtingen & reserveringen: VVV Zuid-Kemmerland, tel. +31 / 23 571 22 62,internet: www.vvvzk.nl e-mail: pr@vvvzk.nl
<http://www.vvvzk.nl/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/ijmuiden/>

OVERIG
- Correctie op het bericht van het sluiten van de Kolonel Six Kazerne: De Militaire Bloedbank zit nog in Amsterdam. Ook zit de Marine nog op Kattenburg (nu ook landmacht?) en de Marechaussee in Badhoevedorp en Watergraafsmeer.
- Het geplande asielzoekerscentrum, hier al eens aan de orde geweest, op "Fort Noord" (Fort benoorden Spaarndam) is niet in het fort gedacht, maar op een helft van het munitiemagazijncomplex ervoor.

Met vriendelijke groet,
René Ros

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Maas+deNatris verrichten militair-historisch onderzoek op het snijvlak van defensie en samenleving en vertalen dat naar gedrukte en digitale media. (Advertentie)
 
 
 
Onderzoek, studie en informatie met betrekking tot het erfgoed van de waterlinies in Nederland. (Advertentie)