Sluit [X]   
 

Sectorpark Ilpendam, Afdeling Munitie in 1953: "grote uitslaande brand ... opslagloods ... met voertuigen en militaire uitrusting"

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 29-1-2024

Donateur worden?

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 43

E-Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 43
(10 juli 2001)

Beste lezer,

Bij deze een nieuwe e-nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen, te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook meer informatie over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief te vinden.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

Stuur de nieuwsbrief door aan anderen!

HEMBRUGTERREIN ZAANDAM
Nu het Hembrugterrein grotendeels wordt overgedragen van het Ministerie van Defensie aan het Ministerie van Financieën, Dienst der Domeinen moet ik nieuwe contacten opdoen om het terrein te bezoeken. Dat lijkt aardig te lukken en levert ook wat informatie op. Zo schijnt de Gemeente Zaanstad het deel aan de Voorzaan voorgedragen te hebben als Rijksmonument en wordt dat waarschijnlijk toegekend. Dat betekent dat een grote groep gebouwen behouden blijft. Het andere deel met de kleine bunkers voor de munitie-beproevingen zal waarschijnlijk geheel gesloopt worden. Waaronder helaas de schietbanen uit de jaren 1930. Is er geen schietvereniging die nog een ruimte om op te knappen zoekt???
Op het terrein van Eurometaal (vm. Artillerie-Inrichtingen) is geen bezoek en fotograferen toegestaan.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/zaandam/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/zaandam-ai/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/zaandam-avp/>

NIEUWE KAZEMAT MUIDEN
De lokale krantjes heb ik er (nog) niet over gehoord, maar in het nieuwe boek "De Hollandse Waterlinie" (http://www.waanders.nl/) las ik dat er in de Vesting Muiden een kazemat is herbouwd. In 1955 werden de kazematten A en B op het terrein van het Muiderslot gesloopt. Dit jaar is blijkbaar de kazemat B herbouwd met tevens een eenvoudige stenen tribune voor het publiek van de valkenier. Ik wilde toch al eens het Muiderslot (http://www.muiderslot.nl/) bezoeken...
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/muiden/>

DAMSLUIS WAVER-BOTSHOL
Het damsluisje in de Waver nabij het Fort in de Botshol blijkt te zijn gewijzigd. Vergelijking van nieuwe en oude foto's leert dat:
- de drie schuiven vervangen zijn door een ander model;
- de schuiven niet meer gestapeld zijn maar in een speciaal rek rechtop staan;
- de gereedschapskist verdwenen is.
Kleine doch redelijke wijzigingen van het aangezicht.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/werk-inundatie/>

FORT IN DE LAANDER- EN WESTBIJLMERPOLDER
(Ik probeer zo veel mogelijk de formele naamgeving aan te houden, maar deze kost me steeds weer moeite... :-) )
Vanuit de trein kan je zien dat bij Station Bijlmer, tegenover de Amsterdam Arena, begonnen is met de bouw van kantoren op het voormalige terrein van het Fort in de Laander en Westbijlmerpolder (a.k.a. Sectorpark Ouderkerk, afd. Munitie). Ook nu zijn er weer houten funderingspalen boven de grond gekomen. Omdat ik geen gedetailleerde kaart heb van de gebouwen op het fort kan ik helaas niet zeggen van welk gebouw de fundering was. Vermoedelijk gaat het om een langwerpige loods op de oostelijke helft van het fort welke op foto's uit 1968 te zien is. Het is niet duidelijk of het een houten of bakstenen loods is. In het laatste geval zou het de zoeklichtenloods kunnen zijn zoals die nog in Ouderkerk als kerk dienst doet.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/bijmerpolder/>

INUNDATIEKADE OUDERKERK
Als onderdeel van de Posten van Kraijenhoff/Posten van Kraijenhoff, de voorloper van de Stelling, was er een inundatiekade tussen Ouderkerk aan de Amstel en het huidige Amsterdam Arena gebied. Er schenen nog enkele restanten van te bestaan. Maar ik vermoed dat deze restanten dit jaar zijn verdwenen bij de verbreding van de Burgemeester Stramanweg.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/posten/>

OVERIG
- De zichtbare resten, de vleugelmuren, van een stenen beer bij de kruitfabriek in Ouderkerk gevonden en gefotografeerd! Deze beer behoort bij een post van de Posten van Kraijenhoff en is grotendeels met aarde bedekt.
- nogsteeds ben ik de foto's aan het uitzoeken van Zeeland en de Sector Ilpendam. Van Fort bij Edam viel me nu pas op een foto op dat er in de rechter frontwal de aarden traversen goed te herkennen zijn.
- Mooi op tijd die nieuwe 60 Gb harde schijf besteld en ontvangen! De 4 Gb harde schijf voor het fotoarchief is vol terwijl Zeeland er nog niet helemaal op staat. Het foto-archief van de Stelling beslaat al ruim 1 Gigabyte...
- Eens kijken naar de plannen van het bezoekerscentrum-dat-niet-doorgaat? Zie <http://www.driedee-bna.nl/stelling.html>.
- Een column in Het Parool van John Jansen van Galen is te vinden op: <http://www.parool.nl/991222507100.html>

Met vriendelijke groet,
René Ros

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam' is een gratis interactief e-book over de Stelling. (Advertentie)
 
 
 
Fort Resort Beemster herbergt een van de meest luxueuze wellnessresorts met hotel van Nederland. In de karakteristieke sfeer van het fort beleeft u wellness zoals u nog nooit heeft ervaren. (Advertentie)