Sluit [X]   
 

Peuter Hioolen in 1875: legt eerste steen van de bomvrije kazerne te Muiden op...

© 1999-2021, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 15-9-2021

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 12

E-NIEUWSBRIEF WEB-SITE STELLING VAN AMSTERDAM, nummer 12
(6 februari 2000)

Beste lezers,

Bij deze een nieuwe e-nieuwsbrief over de web-site Stelling van Amsterdam.

EERSTE ELECTRISCHE SMALSPOORLOCOMOTIEF
De eerste electrische smalspoorlocomotief in Nederland blijkt voor de bouw van Fort aan de Nekkerweg gebruikt te zijn. Waarschijnlijk vanwege de uitzonderlijk grote afstand tussen het fort en de loskade aan het Noordhollands Kanaal werd de circa 2 km. lange smalspoorlijn gereden met een electrische locomotief met een bovenleiding. Het is aangelegd in 1896 en was in 1913 nog in gebruik. Wellicht is die mysterieuze loods niet (alleen) voor schotbalken gebruikt maar voor de stalling van het spoormaterieel. En waar stond de stoommachine en dynamo???
Ewolt Wolters vond deze informatie in twee boeken en gaf het ons per e-mail door, waarvoor dank! We hopen meer informatie hierover te vinden o.a. via de auteurs van de boeken waar we contact mee hebben opgenomen. Indien er iemand in de omgeving van de Beemster/Purmerend woont en de archieven daar in wil, we horen graag van je!
https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/nekkerweg/

ARBEIDER VERHOEVEN
Één van de nieuwe biografieën gaat over landarbeider Verhoeven. De informatie over hem is nog wat beknopt, tot ongenoegen van zijn kleinzoon Henk Verhoeven. Door het vinden van informatie over de eerste electrische smalspoorlocomotief is het echter in een versnelling gekomen. De naam van een aannemer is nu bekend, Henk heeft in de door ons aangegeven ARA archieven lopen neuzen en hij gaat het bevolkingsregister in. Het zal een lange zoektocht worden maar we denken dat Henk hier nog leuke zaken gaat tegenkomen die je bij een puur genealogisch onderzoek niet tegenkomt. Het kan nog wel even duren maar we houden u op de hoogte! Via het Internet is het mogelijk om verschillende mensen te koppelen en informatie te delen waarvan niet-Internetters jammer genoeg nog geen idee hebben...
https://www.stelling-amsterdam.nl/stelling/mensen/

ENQUETE
De Nedstat Rating knop en pagina zijn vervangen door een eigen pagina waarop de rapportcijfers ingevuld kunnen worden. Er staan nu ook enkele vragen over excursies en CD-ROM op. Indien je je mening over de website kwijt wilt en wilt helpen inventariseren welke wensen er bij de bezoekers leven: ga dan naar de volgende pagina en vul het enquete-formulier in:
https://www.stelling-amsterdam.nl/algemeen/vragen/

BEZOEKERS
Half januari waren er volgens de webserver zo'n 7600 bezoekers op de website geweest, waarvan ca. 1800 op de Engelse versie. Dat is circa 1000 meer dan volgens de Nedstat teller die op de pagina's zelf te zien is.
Op 22 januari begon er een piek van bezoekers met per dag resp. 88, 159 (drukste dag ooit), 135 en 118 bezoekers doordat Planet Internet een special op zijn website had over Wereld Monumenten. Sindsdien is het bezoekersaantal nauwelijks onder de 25/dag gekomen.
Van alle bezoekers zijn er ook enkele mensen geweest die de rapportcijfers invulden, over het algemeen zeer hoog. Door iemand in de leeftijdsgroep 10-14 zijn echter allemaal vijfjes gegeven zodat het gemiddelde is gezakt naar 7,9. Overigens heeft deze mailinglijst nu 76 abonnees.
http://viewstat.nedstat.nl/cgi-bin/viewstat?name=inundaties
http://www.planet.nl/specials/wereldmonumenten/

URL
Alhoewel de URL "https://www.stelling-amsterdam.nl/" de officiële blijft, is het niet de enige meer. Vooral voor het mondeling doorgeven is de volgende makkelijker:
http://go.to/stelling/ of http://go.to/stelling-amsterdam/

TERMINOLOGIE VERDEDIGINGSWERKEN
De Stichting Menno van Coehoorn heeft de lijst van vestingbouwkundige termen geheel herzien. Niet alleen de vestingbouw komt in deze versie aan bod, maar praktisch alles over "inrichting, aanval en verdediging" zoals de ondertitel aangeeft.
Tachtig pagina's met termen, woordenlijsten in vreemde talen en een index. Ruim voorzien van duidelijke tekeningen. Voor fl. 12,50 af te halen in Utrecht, voor fl. 2,50 meer wordt het per post toegezonden.
Natuurlijk kan je wachten totdat t.z.t. de lijst ook op hun website te vinden is, maar (we moeten bekennen) een boek is handiger als je bij de hoofdgracht van de Vesting Naarden naar de courtines, flanken, ravelijnen en bastions volgens het Nieuw-Nederlands stelsel staat te kijken!
Mariaplaats 51, 3511 LM Utrecht, tel. 030 - 231 22 30, fax. 030 - 231 20 30
http://www.coehoorn.nl/

VRIENDENKRING STICHTING STELLING VAN AMSTERDAM
Voor minimaal 50 gulden / 23 euro per jaar kan je je aansluiten bij de Vriendenkring van de Stichting Stelling van Amsterdam. Je ontvangt dan het kwartaalblaadje Stellingkoerier en je kan, met mogelijk een bijbetaling, mee op een excursie tijdens de jaarlijkse Vriendendag in de Stelling. De volgende is op donderdagmiddag 15 juni maar het programma is nog onbekend.

OVERIG
- Hebben jullie ook Pampus herkend in het Postbus 51 spotje met de wasmachine in de roeiboot?
http://www.postbus51.nl/
http://www.duurzame-energie.nl/
- Gemeente Haarlemmermeer, eigenaar van diverse werken, is op Internet te vinden:
http://www.haarlemmermeer.nl/
- het Gemeentearchief Amsterdam heeft een geheel nieuwe website. Zoeken in de bibliotheek-catalogus (wij staan er ook in!), aanschaf boeken, foto's Jacob Olie, etc. Bij de reproductie- en gebruikskosten wordt nu zelfs rekening gehouden met websites. Een hele vooruitgang!
http://www.gemeentearchief.amsterdam.nl/
- De Rijksdienst voor de Monumentenzorg heeft de tekst van een brochure over de Stelling op hun website geplaatst:
http://www.monumentenzorg.nl/archsted/
- Meer weten over de verdedigingswerken bij de Grebbeberg en de gevechten daar in mei 1940?
http://www.grebbeberg.nl/

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gegeven kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

Met vriendelijke groet,
Jurgen Lamers en René Ros

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
FMTraining - Trainingen en cursussen voor gebruikers en ontwikkelaars van FileMaker (Advertentie)
 
 
 
Maas+deNatris verrichten militair-historisch onderzoek op het snijvlak van defensie en samenleving en vertalen dat naar gedrukte en digitale media. (Advertentie)