Sluit [X]   
 

Milicien-Korporaal Bander in 1895: geboren te Amsterdam, Noord-Holland

Donateur worden?

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 7-6-2024

Mensen

Radiotechnicus Pennekamp

Naam voluit:

Petrus Theodorus Pennekamp (Piet)

Geboren:

5 april 1930, Venhuizen (Noord-Holland)

Overleden:

19 april 2015, Driebergen-Rijsenburg (Utrecht)

Levensloop:

Piet Pennekamp werd in 1930 geboren als vierde kind van de tuinder Gerrit Pennekamp (1898-1975) en Greet Thomas (1901-1969). Zijn ouders waren op 14 mei 1924 getrouwd en zouden uiteindelijk twaalf kinderen krijgen.

De lagere school maakte hij vanwege de Tweede Wereldoorlog niet af en hij ging werken in de tuinderij van zijn vader.
Na de oorlog bezocht hij de tuinbouwschool in Grootebroek maar de elektrotechniek had meer zijn interesse. Hij volgde avondcursussen en deed praktijkervaring bij diverse installatiebedrijven op.

In 1947 werd Piet afgekeurd voor de militaire dienstplicht. Ongeveer vier jaar later solliciteerde hij bij de Koninklijke Luchtmacht waar hij op 18 oktober 1954 een zevenjarig dienstverband kreeg.

Hij begong op de LIMOS in Nijmegen voor drie maanden basistraining. Onder andere op Schietkamp Harskamp oefenen met het UZI-machinegeweer om die "dikke konten lager dan het gras te krijgen".
Daarna twee tot drie jaar intern op de Luchtmacht Elektronische en Technische School (LETS) in Schaarsbergen. En om het weekeind van zaterdagmiddag tot zondagavond naar huis en vriendin. In de andere weekeinden, als de MULO- en HBS'ers film zaten te kijken, studeerde Piet op formules over radiobuizen.
In 1956 of 1957 studeerde hij met mooie cijfers af als radiotechnicus straalverbindingen met de rang van sergeant.

Portret uit 1957 van sergeant Pennekamp.
Portret uit 1957 van sergeant Pennekamp.

Zijn actieve werk begon bij de straalverbindingsmasten van:

  • Commando Luchtverdediging nabij Zeist (Swagerman-kamp bij Villa Wulperhorst),
  • Navigatiestation Groningen nabij Appingedam,
  • Navigatiestation Noord nabij Den Helder (Deibelkamp).

Eind 1958 werd Piet overgeplaatst naar het Fort bij Spijkerboor waarop een 80 meter hoge mast als relaystation stond om spraak en (radar)beeldverbindingen door te geven tussen Den Helder en Hilversum.
Op 10 januari 1958 was Piet voor de wet getrouwd met Afra Tecla Maria Kuin (*26-12-1935). Ze konden, na het kerkelijk huwelijk, begin 1959 een woning in de barak betrekken.

Piet en Afra Pennekamp proosten op hun trouwfeest.
Piet en Afra Pennekamp proosten op hun trouwfeest.

Net als op de andere locaties werd de elektrische apparatuur bediend en storingen verholpen. De zendsterkte moest bijna dagelijks afgestemd worden: "een pegel opzetten" d.w.z. een patroon op de oscilloscoop.
Samen met collega Hans Pothoven had Piet als beroepskracht de dagdiensten. Ook waren ze mentoren van de twee dienstplichtigen, zoals Gerard Kuiper, die de avond- en nachtdiensten draaiden.
Tijdens luchtmacht-oefeningen zaten alle manschappen aan de apparatuur. Maar normaal was er weinig te doen en werd er aan de motorfietsen gesleuteld terwijl het geluid van de zender door de gangen galmde.

Het leven van Afra en Piet op het fort kenmerkte zich door veel vrijheid en mooi wonen. Bovendien was Piet snel thuis voor koffie, lunch en diner. Afra had weinig werk aan huis en geen groene vingers zoals haar man, dus las ze veel en deed handwerk. In juli 1963 en maart 1965 werden hun dochters geboren: "we konden ons geluk niet op".
Over de Koude Oorlog maakten ze zich niet zo druk, daar moest je maar niet te veel bij stil staan. De Cuba-crisis in oktober 1962 was wel een spannende tijd en Piet keek even naar een civiele baan. Maar die bleken minder leuk en uitdagend en betaalden maar de helft.

Het Fort bij Spijkerboor met de straalzendermast.

Het Fort bij Spijkerboor met de straalzendermast.
(Foto: © Hans Pothoven, z.j.)

 

Eind 1966 werd Spijkerboor als locatie opgeheven en overgenomen door een nieuwe locatie bij Schellinkhout. Stationering in Amerika of Duitsland leek het jonge gezin niet geschikt zodat in Schellinkhout een stolpboerderij aan de Dorpsstraat werd gekocht.
Na zeven jaar gewerkt te hebben in de wat primitieve bunker werd een nieuwe mast met gebouw op het Industrieterrein 'Hoorn 80' gebouwd.

Na overplaatsing, in 1977, naar Soesterberg ging het gezin in Werkhoven wonen. Aanvankelijk werkte Piet bij de straalverbindingsmast van de vliegbasis en later in een magazijn. Maar na jaren zelfstandigheid viel het werken in groepsverband hem te zwaar en kreeg hij diverse lichte functies.
Als hobby is Piet in totaal 13 jaar lid geweest van het Luchtmachtkoor en ging hij mee naar veel optredens in binnen- en buitenland.

Voor zijn inzet ontving Piet op 18 oktober 1966 de bronzen medaille voor langdurige, eerlijke en trouwe dienst. In 1973 kreeg hij de eremedaille verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau opgespeld.

Afra en Piet Pennekamp bezochten in augustus 2010 het Fort bij Spijkerboor weer.
Afra en Piet Pennekamp bezochten in augustus 2010 het Fort bij Spijkerboor weer. Op deze foto lopen ze langs hun vroegere woning.
(Foto: © Erna Pennekamp, 2010)

Op 1 mei 1985 ging Piet Pennekamp, op 55 jarige leeftijd, als adjudant-onderofficier met pensioen. Het echtpaar was actief in het verenigingsleven en deed veel vrijwilligerswerk. Anno 2011 woonden ze vlakbij de eerste, maar niet meer aanwezige, mastlocatie waar Piet begon: de cirkel is rond.
Op 6 november 2014 is Afra op 78-jarige leeftijd overleden. Een half jaar later, 19 april 2015, overleed Piet op 85-jarige leeftijd. Ze zijn beide begraven op de R.K. Begraafplaats in Driebergen-Rijsenburg.

Bron:

Afra en Piet Pennekamp

Foto's: Afra en Piet Pennekamp, Erna Pennekamp (dochter) en Hans Pothoven (collega)

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam' is een gratis interactief e-book over de Stelling. (Advertentie)
 
 
 
Het Kenniscentrum Waterlinies (KCW) verzamelt, onderzoekt, borgt en verspreidt kennis over de Hollandse Waterlinies: de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. (Advertentie)