Sluit [X]   
 

Soldaat? van Boordt in 1918: "in onderhoud te fort Liebrug" op Fort bij de Liebrug

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 29-1-2024

Donateur worden?

Mensen

Genieofficier Van Oldenborgh

Naam voluit:

Johannes van Oldenborgh jr.

Geboren:

24 december 1875, Benkoelen (Nederlands-Indië)

Overleden:

26 april 1940, Haarlem (Noord-Holland)

Levensloop:

Johannes van Oldenborgh jr. werd geboren in Benkoelen, in de toenmalige kolonie Nederlands-Indië. Zijn vader was Johannes van Oldenborgh sr. en moeder was Odilia Clemence Alexandra Hekmeyer.
Hij trouwde op onbekende datum in 1900 met Johanne Catharina Hermina IJssel de Schepper (1878-1956) met wie hij vier kinderen kreeg.

Na het Instituut van den Briel in Amsterdam bezocht hij de Koninklijke Militaire Academie in Breda. In 1895 werd hij benoemd tot 2de Luitenant der Genie. Tijdens zijn diensttijd verzorgde hij bij het Korps Genietroepen voornamelijk militair onderwijs.
Bij de Staf der Genie, vanaf 1904 kapitein, werkte hij mee aan de bouw van verschillende bouwwerken zoals het Fort Zuidwijkermeer en de Infanterie-kazerne in Nijmegen.

Vanaf 1909, als hij de militaire dienst verlaat, is hij tot 1912 leraar Genie-wetenschappen aan de Hogere Krijgsschool in Den Haag.

Hierna begon hij een carrière in de drinkwatervoorziening. Onder andere werd hij in 1919 directeur van de Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland (PWN) waarvan tot de oprichting was besloten.
Met onder andere Genieofficier Van Roijen (dir. Gemeentelijke Waterleidingen Amsterdam) zat hij in de Centrale Commissie voor Drinkwatervoorziening, benoemd door de Minister van Arbeid, Handel en Nijverheid.

Over zijn verdere levensloop is helaas niets bekend, hij is in 1940 te Haarlem overleden. De Van Oldenborghweg in Wijk aan Zee, naar een pompstation van PWN, zou naar hem vernoemd zijn.

Bron & foto:

Persoonlijkheden in het Koninkrijk der Nederlanden in woord en beeld.

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
FMTraining - Trainingen en cursussen voor gebruikers en ontwikkelaars van FileMaker (Advertentie)
 
 
 
Het Kenniscentrum Waterlinies (KCW) verzamelt, onderzoekt, borgt en verspreidt kennis over de Hollandse Waterlinies: de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. (Advertentie)