Sluit [X]   
 

Fortcommandant Bloijs van Treslong in 1916: fortcommandant op Fort bij Spijkerboor

Donateur worden?

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 7-6-2024

Mensen

Funker Goritzki

Naam voluit:

Klaus Goritzki

Geboren:

24 oktober 1924, Sensburg (D.) / Mrągowski (Pl.)

Overleden:

26 juli 2019, Norden (D.)

Levensloop:

Klaus werkte van maart 1942 tot april 1943 als Marinesoldat bij Norddeich Radio, voor radiotelegrafieverbindingen met de Duitse marineschepen. En wel in de functie van 'Funker der deutschen Kriegsmarine' (Radio-operator van de Duitse Marine).

Klaus Goritzki voor fortwachterswoning.
Klaus Goritzki als jonge Marinesoldat.
(Foto: © Klaus Goritzki, 1942)

Het radiostation bestond uit een zendstation bij Norddeich en een ontvangstation bij Utlandshörn, ten noordwesten van Emden aan de Waddensee-kust. Dit radiostation werd door zowel personeel van de Deutsche Kriegsmarine als Deutsche Reichspost bediend.

Het personeel werd ook tijdelijk in Muiderberg en Kootwijk gestationeerd die als reserve dienden voor respectievelijk Utlandshörn en Norddeich.
Zodoende heeft Klaas in augustus en september 1942 gedurende vier weken in Empfangsfunkstelle Muiderberg als radio-operator gewerkt.

Groepsfoto bezoek Muiderberg.
Bezoek van Klaus Goritzki (tweede van rechts) in 2004 aan de voormalige locatie van het radiostation, tussen de huizen van Muiderberg.
(Foto: © René Ros, 2004)
 

Tijdens het verblijf hoefde de 10 man bediendend personeel en ca. 20 Marine-Landesschützen bewaking, zich niet te vervelen omdat vlakbij een Dorfkneipe (Hotel Het Rechthuis) was. Klaus heeft daar leren biljarten. Hij vond het verblijf in Muiderberg een genoegen en ver weg van de oorlog.
Alleen in geval van een technische storing of als oefening werden de zenders en ontvangers in de Nederlandse loods uit 1936 werkelijke gebruikt.

Klaus Goritzki voor fortwachterswoning.
Klaus Goritzki voor de oorspronkelijke fortwachterswoning van het Fort bij Muiderberg.
(Foto: © René Ros, 2004)

In een poging om als verbindingsman op de Duitse ambassade in Tokio te komen kwam Klaus terecht op het eerste Duitse radarschip dat op de Middellandse Zee zou gaan varen.
Op 21 september 1943 was het Nachtjagdleitschiff 'Kreta' met haar eerste reis bezig toen het door de Engelse onderzeeboot Unseen met torpedo's tot zinken werd gebracht.
Klaus behoorde tot het personeel dat de Würzburg-Riese radar moest bedienen, maar ze waren niet getraind en moesten de handleidingen lezen.
Toen ze voor de tweede keer de radar aanzette hoorden ze het draaien van een radar van een onderzeeboot harder dan de eerste keer. De kapitein nam de waarschuwing van die "luitjes met hun nieuwe spullen" niet serieus waarna honderden opvarenden het leven lieten.

Na de oorlog heeft hij nog vele jaren in de Funkbetriebsdienst (radio-onderhoud) van Norddeich Radio gewerkt. In 2019 overleed hij op 94-jarige leeftijd.

Bron:

Klaus Goritzki† en Hans-Jörg Pust.

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Het Kenniscentrum Waterlinies (KCW) verzamelt, onderzoekt, borgt en verspreidt kennis over de Hollandse Waterlinies: de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. (Advertentie)
 
 
 
'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam' is een gratis interactief e-book over de Stelling. (Advertentie)