Sluit [X]   
 

Garnizoen Kleding Magazijn in 1988: ontruiming kraakpanden

Donateur worden?

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 7-6-2024

Mensen

Magazijnbeheerder Buchel

Magazijnbeheerder Buchel

Naam voluit:

Jacobus Leonardus Pieter Buchel (Koos)

Geboren:

23 februari 1892, Hof van Delft (Zuid-Holland)

Overleden:

22 februari 1980, Amstelveen (Noord-Holland)

Levensloop:

Koos Buchel werd geboren in de gemeente Hof van Delft, net buiten de plaats Delft. Zijn vader Jacobus Buchel (*14-8-1869) werkte als instrumentmaker bij de Artillerie-Inrichtingen in Delft en was rond 1900 een van de personeelsleden die met het bedrijf naar Zaandam verhuisde.
Op 15-jarige leeftijd (ca. 1907) zou Koos een opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie zijn begonnen. In ieder geval was hij in 1923 pyrotechnisch medewerker in Naarden.

Catharina Gerdina (Toos) Bosveld (*17-3-1895 Arnhem, †27-12-1991 Amstelveen) trouwde op 8 augustus 1918 met Koos. Uit dit huwelijk zouden in 1919 en 1923 twee dochters geboren worden.
Na de geboorte van de jongste dochter verhuisde het gezin naar een dienstwoning op het Fort aan het Schiphol, de voormalige fortwachterswoning.

Koos werkte, in de rang van sergeant-majoor en later adjudant, als magazijnbeheerder of opzichter bij het Munitiepark. De voormalige fortwachter Harm Alberts was een van zijn collega's.
Onder zijn beheer vielen enkele munitiemagazijnen, met de daar werkende knechten, zoals het Munitiemagazijn Amstelveen (tegenover het fort) en Magazijn Naaldzicht. Ook kwam hij vaak op de Artillerie-Inrichtingen.

De woning had geen gas of elektriciteit en in de keuken brandde altijd het fornuis voor de warmte. Het torenfort was geheel leeg behalve de potten zuurkool die zijn vrouw er koel bewaarde. De waterkelder werkte nog en bevatte helder drinkwater.
Zijn kinderen speelden met de kinderen van militair personeel van het Vliegkamp Schiphol en KLM-personeel.
Van nabij maakte het gezin de volksspektakels van de eerste vluchten naar Indië mee. En tijdens de Olympische Spelen van 1928 waren sporters gehuisvest in de nabijgelegen kazerne voor de Luchtvaartafdeling.
Vanaf het dak van het torenfort bekeken ze op Koninginnedag (31 augustus) het vuurwerk op het "zandland", nu Amsterdam-Zuid.

Twee jaar voordat het fort gesloopt werd, verhuisde het gezin in 1932 naar een woning in de wijk Keizer Karelpark in Amstelveen. Dit tot vreugde van zijn vrouw omdat er wel gas en elektriciteit beschikbaar was.

Groepsfoto Munitiepark
Groepsfoto van het personeel van het Munitiepark, vermoedelijk van voor 1940.
Koos Buchel staat op de achterste rij, uiterst rechts.

 

Bij de Duitse inval in mei 1940 was Koos aan het werk gegaan maar meer er is niet over bekend.
Op aanraden van kennissen verliet hij het leger en ging bij het gerechtshof aan de Prinsengracht in Amsterdam werken. Op die manier kwam hij zonder problemen de gehele oorlog door.

Na de oorlog trad Koos weer in militaire dienst en was onder andere betrokken bij het opruimen van mijnen en munitie. Over militair en burgerlijk pensioen is helaas geen informatie bekend.

Tevreden met zijn leven overleed Koos één dag voor zijn 88ste verjaardag.

Bron:

Mevr. H.C. Buchel† (dochter), boek "Munitievoorziening door de eeuwen heen" van Majoor J.A. van Wiechen.
Met dank aan: Gerlof Langerijs en Hans Dolman.

Foto:

idem

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Reizend restaurant SterkWater strijkt neer langs de Hollandse Waterlinies. In de grootste, oudste en prachtigste forten genieten haar gasten van een bijzondere avond uit, met een heerlijk 5-gangen diner en meeslepende verhalen. (Advertentie)
 
 
 
'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam' is een gratis interactief e-book over de Stelling. (Advertentie)