Sluit [X]   
 

Soldaat van de Vrande in 1910: uitstel van eerste oefening

Donateur worden?

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 7-5-2024

Sector Ouderkerk

Voorstelling langs de Drecht

Tevens:

Stelling bij Leijmuiden

Stelling langs de Drecht

Stelling bij Vrouwenakker

LuchtfotoLocatie:

"loopende van het pontveer bewesten Leymuiden, langs de Drecht tot Bilderdam; verder langs de Z.O. kade van den Zuider-Legmeerpolder tot het Fort bij De Kwakel" en ten zuiden van Vrouwenakker.

Doel:

Verdedigen van niet geïnundeerd voorterrein en het opnemen van troepen: "troepen die van den Ouden Rijn op de Stelling van Amsterdam terugtrekken vinden eene zeer goede opnamestelling langs de Drecht".
Zie ook Fortmanoeuvres 1912.

Bezetting:

2 Bataljons Infanterie (á 570?), waarvan enkele compagnieën in reserve, en gesteund door Artillerie.

Historie:

Zie Historische kalender.

Omschrijving:

De voorstelling (praktisch een opnamestelling) bestond uit een groot aantal steunpunten, tijdelijke verdedigingswerken, onder andere bij bruggen, huizen, boerderijen en een gemaal. Het strekte zich uit over een strook van circa tien kilometer op drie tot zeven kilometer afstand voor de hoofdverdedigingslijn (de Linie Kudelstaart - Uithoorn). Het is niet met zekerheid bekend of tijdens de mobilisatie van de Eerste Wereldoorlog de voorstelling was ingericht. Wel was de voorstelling onderdeel van de Fortmanoeuvres 1912.

De voorstelling bestond uit drie delen, namelijk de Stelling bij Leijmuiden, de Stelling langs de Drecht en de Stelling bij Vrouwenakker.

Stelling bij Leijmuiden

De steunpunten bevonden zich ten westen en ten oosten van de brug over de Drecht bij Leimuiden met op de zuidoever van de Drecht de eerste linie en een voorbereide tweede linie op de noordoever om op terug te trekken. Bij de brug van Leimuiden waren twee kanonnen van 6 c.m en twee mitrailleurs opgesteld. Tevens waren er gevechtsstellingen op vaartuigen. Deze stelling viel onder de Sector Sloten.

Stelling langs de Drecht

De steunpunten van deze stelling sloten aan op de Stelling bij Leimuiden met langs de Drecht eenzelfde eerste en tweede linie tot en met Bilderdam alwaar vier mitrailleurs opgesteld waren. Oostelijk van Bilderdam verschafte de zuidoostelijke dijk van de Zuider-Legmeerpolder beschutting voor infanterie opstellingen en vier batterijen á twee of drie stukken veldartillerie. Één compagnie moest zo lang mogelijk de sluis bij Huis ten Drecht behouden. Deze stelling viel onder de Sector Ouderkerk of het teruggetrokken Veldleger.

 

Overzicht

Overzicht van de voorstelling en de achterliggende hoofdverdedigingslijn met de forten, de sector- en groepsgrenzen (dikke en dunne rode lijn) en hoofdschootsrichtingen (gele pijl).

 

Stelling bij Vrouwenakker

De stelling omvatte een steunpunt langs de Drecht om deze af te sluiten en een uitgebreide "Gevechtstelling voor Infanterie" met loopgraven ten zuiden en achter de brug van Vrouwenakker. Ten zuiden van Vrouwenakker gebruikte de stelling de dijk van de Polder Zevenhoven voor infanterieopstellingen met versperringen, trapgranaten, vier mitrailleurs en twee kanonnen van 6 c.m. Deze stelling viel onder de Sector Ouderkerk, Groep De Nes en werd ondersteund door de frontbatterijen van Fort bij De Kwakel in dezelfde groep.

Omgeving:

De originele situatie rond de voorstelling is behouden: open polderlandschap.

Eigenaar:

-

Gebruiker:

-

Gebruik:

-

Monument status:

Geen

Gemaal

Het stoomgemaal tussen Leimuiden en Bilderdam bezat ook een gevechtsstelling voor Infanterie.
(Foto: © René Ros, 2017)

Aardwerk

Een deel van de dijk van de Zuider Legmeerpolder nabij Bilderdam, de geplande locatie van een infanterie-compagnie en een artillerie-batterij van 3 stukken.
(Foto: © René Ros, 2010)

Leimuiden

Brug in Bilderdam

Engeland Hoeve

Vrouwenakker

Het riviertje de Drecht in Leimuiden (boven). De Engeland Hoeve bestaat nog, de omringende gevechtsstelling niet meer (onder).
(Foto's: © René Ros, boven 2010, onder 2017)
De bruggen over de Drecht zijn niet meer origineel, zoals de brug in Bilderdam (boven). De dijken bij Vrouwenakker vormden een prachtige hinderlaag voor de vijand: beschieting van drie kanten was mogelijk. Onder andere vanuit loopgraven in de dijk (onder).
(Foto's: © René Ros, boven 2017, onder 2010)
Fort bij De Kwakel Fort bij Kudelstaart

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Reizend restaurant SterkWater strijkt neer langs de Hollandse Waterlinies. In de grootste, oudste en prachtigste forten genieten haar gasten van een bijzondere avond uit, met een heerlijk 5-gangen diner en meeslepende verhalen. (Advertentie)
 
 
 
'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam' is een gratis interactief e-book over de Stelling. (Advertentie)