Sluit [X]   
 

Adjudant van Linden Tol in 1890: stuurt telegram dat hij ernstig ziek was

© 1999-2023, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 1-12-2023

Lunetten, bunkers en crisisbeheersing - Koninklijke Marechaussee

Koninklijke MarechausseeIn de omgeving van Amsterdam zijn in een aantal perioden kazernes voor bereden brigades van de Koninklijke Marechaussee gebouwd.

Functie

In 1913 werd door de regering besloten om bij Amsterdam, Den Haag en Rotterdam een aantal brigades van 5 tot 10 man te vestigen. Voor civiele politietaken maar ook om bij onrust militaire bijstand aan de gemeentelijke politiekorpsen te verlenen. De kazernes zouden dan met grotere detachementen worden uitgebreid.
Aan weerszijden van Amsterdam werden in 1917 twee kazernes ('stakingskazernes') bij Sloterdijk en Watergraafsmeer opgeleverd. Ook Den Haag kreeg in 1920 twee kazernes maar Rotterdam uiteindelijk geen enkele.

In 1917 vond de Russische revolutie plaats en bestond er vrees voor onrust en revolutie in Nederland. Het District Amsterdam van de 3de Divisie werd opgericht met nieuwe kazernes in Wormerveer, Nieuwer-Amstel, Leusden, Beverwijk en Bussum.

Op 1 maart 1943 werden veel brigades opgeheven en de kazernes gesloten. Na 1945 zijn, t.b.v. de 5de Divisie, een aantal kazernes gesloopt en enkele werden vervangen door nieuwbouw. Tevens zijn een aantal nieuwe kazernes gebouwd zoals voor de brigade Amsterdam-Haven (Oostelijke Handelskade).
Behalve kazernes moeten er ook 'gebouwen Militaire Politie' zijn geweest.

Zie Marechaussee Sporen voor meer informatie over kazernes en brigades van de Koninklijke Marechaussee.

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Fort Resort Beemster herbergt een van de meest luxueuze wellnessresorts met hotel van Nederland. In de karakteristieke sfeer van het fort beleeft u wellness zoals u nog nooit heeft ervaren. (Advertentie)
 
 
 
Maas+deNatris verrichten militair-historisch onderzoek op het snijvlak van defensie en samenleving en vertalen dat naar gedrukte en digitale media. (Advertentie)