Sluit [X]   
 

Kanonnier Gaveel in 1915: kwartierarrest wegens ontbreken op appél op Fort bij Uithoorn

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 29-1-2024

Donateur worden?

Lunetten, bunkers en crisisbeheersing

Tulpkazerne

(Schalkhaarderskazerne)

Tevens

Marechaussee Kazerne Ferdinand Bolstraat?

LuchtfotoLocatie:

Het gehele bebouwde gebied begrenst door de Ferdinand Bolstraat, Van Hillegaertstraat en het Cornelis Troostplein te Amsterdam.

Doel:

-

Personeel:

Sybren Tulpcompagnie Politietroepen (1941), 100 man Landstorm en General Kommisssar für Sicherheitswesen (januari 1945), 80 man SS Polizei (april 1945)

Historie:

Zie Historische kalender.

Omschrijving:

Oorspronkelijk een klooster- en scholencomplex behorende bij de Vredeskerk.
Aan de Van Hillegaertstraat zat het broederklooster en aan het Cornelis Troostplein het nonnenklooster. Ertussen zaten de gebouwen voor kleuterschool en lagere school met een grote binnenplaats als speelplaats.

Vanaf 15 mei 1941 werd de school en vanaf 16 maart 1942 werden de beide kloostergebouwen door de Duitse bezetter gevorderd en kreeg het de naam "Tulpkazerne". Het complex is naar de N.S.B.-er en toenmalige hoofdcommissaris van Politie vernoemd: Sybren Tulp.
De kazerne werd gebruikt voor de legering van het Amsterdamse Politie-bataljon, de zogenoemde 'Schalkhaarders'. Ze waren hulppolitie maar waren onderdeel van de N.S.B. en voerden razzia's uit tegen joden en mannen voor de arbeidsinzet.

De binnenplaats diende als parkeerplaats. Doordat er slechts twee wachtposten waren, hoek Ferdinand Bolstraat-Cornelis Troostplein en bij de ingang van de binnenplaats, was het complex nauwelijks herkenbaar.

Op Dolle Dinsdag, 5 september 1944, was de politie gevlucht en daarna werden de landwacht, Hollandse SS en de SD (Sicherheidsdienst) in de Tulpkazerne gehuisvest. Eind september 1944 werd de kelder onder het priesterkoor van de kerk ontruimd en ingericht als schuilkelder voor de Duitsers. Er werd een uitgang naar buiten uitgehakt en er werd zelfs elektrisch licht en een waterleiding aangelegd.

Direct na de capitulatie in mei 1945 is een deel van het complex in gebruik genomen door de Koninklijke Marechaussee. Het is onbekend tot wanneer het als zodanig in gebruik is gebleven. Tevens vond de politie er huisvesting en anno 2001 zijn de voormalige schoolgebouwen gedeeltelijk nog als politiebureau in gebruik.

Zie ook Stadtverteidigung Amsterdam en Duitse Werken.

Omgeving:

De originele situatie rond het gebouw is behouden met uitzondering van het terrein aan de overzijde van de Ferdinand Bolstraat waar de RAI was en momenteel o.a. het Okura Hotel staat.

Eigenaar:

Diversen?

Gebruiker:

o.a. Parochie van Onze Lieve Vrouw Koningin van de Vrede, Arbeidsbureau en Politie Amsterdam-Amstelland

Gebruik:

kerk, restaurant, kantoor en politiebureau

Monument status:

Onbekend

Zuid

De Vredeskerk en het broederklooster aan de Van Hillegaertstraat.
(Foto: © René Ros, 2001)

Noord

Het voormalige zusterklooster op de noordpunt van het complex.
(Foto: © René Ros, 2001)

Politie

Oost

De ingang van het politiebureau aan de Ferdinand Bolstraat.
(Foto: © René Ros, 2001)
De schoolgebouwen aan de Ferdinand Bolstraat.
(Foto: © René Ros, 2001)

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Reizend restaurant SterkWater strijkt neer langs de Hollandse Waterlinies. In de grootste, oudste en prachtigste forten genieten haar gasten van een bijzondere avond uit, met een heerlijk 5-gangen diner en meeslepende verhalen. (Advertentie)
 
 
 
Reizend restaurant SterkWater strijkt neer langs de Hollandse Waterlinies. In de grootste, oudste en prachtigste forten genieten haar gasten van een bijzondere avond uit, met een heerlijk 5-gangen diner en meeslepende verhalen. (Advertentie)