Sluit [X]   
 

Eerstaanwezend Officier Hioolen in 1893: benoemd tot Eerstaanwezend Ingenieur te 's-Gravenhage, Zuid-Holland

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 29-1-2024

Donateur worden?

Nieuwsbrief

Nieuwsgierig? Lees deze nieuwsbrief maar!Nieuwsbrief 394

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam
14de jaargang, nummer 394, 25 april 2012

Een nieuwsbrief van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam met informatie over militair erfgoed in de regio Groot-Amsterdam.
https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Inleiding

Beste lezer,

De bunkers bij IJmuiden gaan weer open voor een nieuw seizoen. En ook de vrijwilligers van Fort bij Spijkerboor zijn klaar voor moeilijke vragen over de Stelling! Het Muiderslot heeft er een trekpleister over waterlinies bij. En ook het culturele festival 'Op de bres' komt er weer aan.
Ook wordt hulp bij het archiveren van nieuws over de Stelling gevraagd.
Naar aanleiding van het bezoek aan Fort aan de St. Aagtendijk door een nabestaande, is er ook de nodige informatie over de moord op Georgiërs op dat fort.

Bekijk deze nieuwsbrief op: https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/2012/nieuwsbrief-394/
Overig kort nieuws op het Stelling Forum: https://forum.stelling-amsterdam.nl/
Reageren kan door het contact-formulier te gebruiken.

De volgende nieuwsbrief zal waarschijnlijk op 9 mei verschijnen. Bijdragen graag ruim van tevoren toezenden.

Veel leesplezier!
René Ros

Tip: houd de cursor boven elke afbeelding om een beschrijving te zien.

 

Dienstberichten

Een volledig nieuwe fan heeft 130 euro gedoneerd. Veel dank!
Van twee organisaties is de donatie teruggestort omdat hun houding in de praktijk niet overeen komt met wat ze met de donatie bedoelen. Netjes gezegd zo?
Grappiger zijn de lolbroeken die een donatie van 1 miljoen euro annuleren.
Doneren

Abonnees zijn nogsteeds van harte welkom! Wijs anderen gerust op deze voor hen interessante nieuwsbrief. Eenvoudig het laatste nieuws en de laatste inzichten in je brievenbus!
Nieuwsbrief

Ook belangrijk zijn links/verwijzingen naar deze website. Als je een eigen website hebt dan wordt een link naar deze website zeer gewaardeerd, indien mogelijk als linkruil. Weet je een website waar een link op zou moeten staan? Mail gerust de webmaster ervan. Er zijn bovendien mooie banners beschikbaar!
Banners

Achter de schermen: soms komen er verzoeken om het abonnement op deze nieuwsbrief te beëindigen. Te vaak is dat verzoek van een nabestaande. In één geval de ouders van een 20-jarige jongeman...

 

Bunker Museum IJmuiden vanaf mei geopend

Tekst: Ruud Pols (stichting WN2000).

Op bunkerwandeling in de duinen bij IJmuiden.Vanaf zondag 6 mei as. is het Bunker Museum weer geopend voor publiek.
Inmiddels is de collectie ook weer uitgebreid. In de onlangs gereed gekomen expositie is een imposante collectie munitie uitgestald. Dit betreft allerhande munitie, zoals dit gebruikt werd in de Atlantikwall.
Uiteraard is er ook nogsteeds de verrassende wisselexpositie. Ditmaal is er een Duits officiersverblijf nagebouwd. In het verblijf kunt u zelf achter de balie plaatsnemen, om uw soldijboekje af te laten stempelen.

Het is ook weer mogelijk om een bunkerwandeling te boeken. Eén van de gidsen van WN2000 neemt u mee op een spannende ontdekkingstocht langs en door de bunkers in de zeereep. Uiteraard worden u tijdens de tocht alle wetenswaardigheden verteld.
Het rondleidingprogramma is onlangs uitgebreid met een rondleiding over het museumterrein en door de expositiebunkers. Meer informatie, data en tijden vind u op de website.

De openingstijden zijn van 11.00 tot 16.00 uur. U vindt het Bunker Museum aan de Badweg nr. 38 in IJmuiden, tegenover Camping de Duindoorn. Toegangsprijs bedraagt € 3,00 en voor kinderen tot en met 12 jaar gratis.
Deelnamekosten bunkerwandeling: € 6,50 per persoon, ongeacht leeftijd. Vooraf inschrijven is verplicht via onze website.

Bunker Museum IJmuiden

 

Vrijwilligers van Spijkerboor bijgespijkerd

Tekst: Henk Posthumus (Vrijwilligersgroep Fort bij Spijkerboor).
Foto's: Dennis Eiking (Vrijwilligersgroep Fort bij Spijkerboor).

Spreker René Ros stelt zich voor.Op woensdagavond 21 maart jl. heeft René Ros voor de vrijwilligers van het Fort bij Spijkerboor in het fort een lezing verzorgd.
De lezing was met name bedoeld voor het grote aantal nieuwe vrijwilligers dat het fort kent, maar gezien de grote opkomst had het ook de belangstelling van de andere vrijwilligers van het fort.

De lezing begon met de verdedigingslinies die Nederland in het verleden heeft gekend toegespitst tot het vestingstelsel volgens de Vestingwet van 1874. 
De Stelling van Amsterdam stond centraal in het verhaal. Niet alleen de forten van de Stelling kwamen aan bod maar ook de werking van de inundatiegebieden en de vele andere bouwwerken die hebben gediend voor het functioneren van het verdedigingssysteem. 
Ook de inrichting van de voedsel- en watervoorziening kwamen aan bod en de personen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de tijd dat de Stelling van zich liet spreken. Duidelijk is waarom de Stelling van Amsterdam er is gekomen en wat daarvan nu de rol is.

Gezien de reacties van de vrijwilligers viel de lezing in goede aarde en was zeer leerzaam. René weet enorm veel en kan dat fantastisch overbrengen!

Vrijwilligersgroep Fort bij Spijkerboor
Fort bij Spijkerboor
Lezing Stelling van Amsterdam

Panoramafoto van de toehoorders.

Waterschild Paviljoen Muiderslot feestelijk geopend

Tekst: persbericht Rijksmuseum Muiderslot d.d. 19-4-2012.
Foto's: René G.A. Ros.

Prins Floris en CdK Remkes breken de ketting.Op 19 april heeft Z.H. Prins Floris van Oranje-Nassau, van Vollenhoven samen met de heer J. Remkes, Commissaris van de Koningin van de provincie Noord-Holland, de officiële opening verricht van het nieuwe Waterschild Paviljoen in de pruimenboomgaard van Rijksmuseum Muiderslot.

Het Muiderslot is als middeleeuwse waterburcht sluitstuk van de Hollandse Waterlinies en van de Stelling van Amsterdam. Water is naast Floris V en P.C. Hooft het derde belangrijke thema uit de geschiedenis van het Muiderslot.
“Nederland heeft een rijke historie met water, dat vaak als vijand, maar net iets vaker als onze vriend beschouwd mag worden” aldus Bert Boer, directeur van het Muiderslot.
“Het Muiderslot symboliseert deze relatie. Rond 1285 werd het strategisch gebouwd aan de monding van de rivier de Vecht en aan de Zuiderzee en ter verdediging omringd door een slotgracht. Door de eeuwen heen werd het een vesting met vestingwerken, ook weer omringd door water, en onderdeel – sluitstuk- van vier waterdefensie linies. Met dit Waterschild Paviljoen gaat een lang gekoesterde wens in vervulling”, aldus Boer.
“Wij willen bezoekers de band van het kasteel met water laten beleven”.

In het Waterschild wordt de animatiefilm bekeken.De bezoeker die afdaalt in het Waterschild paviljoen krijgt een animatie te zien die in zeven minuten negen eeuwen geschiedenis weergeeft. Daarna staat de bezoeker voor de keuze, stapt hij achter het watergordijn, of niet…

Rijksmuseum Muiderslot
Volledig persbericht op Stelling Forum
Vesting Muiden

N.B. In het Waterschild wordt de subtitel van deze website 'Een stadsmuur van water', na voorafgaand overleg, met toestemming gebruikt.

Cultureel festival Op de Bres verbindt twee Unesco Werelderfgoederen

Tekst: Geertje van Emmerik (Cultuurcompagnie Noord-Holland).
Foto's: Kenneth Stamp, Hariëtte Wijker (provincie Noord-Holland).

Artiest met publiek op Westbatterij Muiden.Waar de Stelling van Amsterdam en de Beemster elkaar ontmoeten, vindt tijdens het Pinksterweekend de tweede editie van Festival Op de Bres plaats.

Vijf forten in de Beemster bieden van zaterdag 26 t.e.m. maandag 28 mei een podium aan locatietheater, muziek, beeldende kunst en workshops voor het hele gezin. Drie forten in Zuidoostbeemster zijn bij hoge uitzondering toegankelijk voor publiek. Fort aan de Jisperweg is al decennialang gesloten en in duisternis gehuld. Grote en kleine bezoekers gaan mee op een beeldende dwaaltocht door dit fort langs installaties van beeldend kunstenaars.
Ook Fort aan de Middenweg gaat drie dagen open. In het verrassende decor van dit mysterieuze krijgsfort spelen bewoners uit de Beemster de stoere familievoorstelling Vloedgolf van Leeghzakker.
Zaterdag 26 mei is Fort benoorden Purmerend éénmalig te bezoeken. Drijvende Diva, sopraan Laura Stavinosha, drijft hier zingend door de fortgracht.

De Kickers opent zaterdag 26 mei om 14.00 uur het festival in Fort bij Spijkerboor. In hetzelfde fort speelt de theatervoorstelling HOORizon van Waterlanders en Mijn Stelling, een verhalenproject voor jong en oud. In Fort aan de Nekkerweg speelt de natte en spannende kindervoorstelling Waterwolf van de Tafel van Vijf, muziektheater over de angst en de liefde voor water.
Een oldtimer festivalbus rijdt dagelijks gratis langs de vijf festivallocaties. Bezoekers kunnen meerdere activiteiten en forten bezoeken en in- en uitstappen waar men wil. Vanaf station Purmerend vertrekt tussen 11.00 en 17.00 uur elk uur een bus.

Drijvende Diva, sopraan Laura Stavinosha, drijft hier zingend door de fortgracht.De droogmakerij van de Beemster kwam 400 jaar geleden tot stand uit behoefte aan landbouwgrond en buitenverblijven en de wil om de strijd met het water te winnen.
De Stelling van Amsterdam is tussen 1880 en 1914 gecreëerd om het land onder water te kunnen zetten (inunderen) en zo de vijand buiten te houden.
De contrasten land-water, droogleggen-inunderen en nat-droog zijn de inspiratiebron van Festival Op de Bres 2012.
De Beemster en de Stelling van Amsterdam behoren beiden tot UNESCO Werelderfgoed en vieren samen het 400-jarig bestaan van de Beemster.

De provincie Noord-Holland maakt de Stelling van Amsterdam toegankelijk voor alle bezoekers en inwoners van de provincie.
In opdracht van de provincie Noord-Holland organiseert Cultuurcompagnie Noord-Holland Festival Op de Bres in samenwerking met de eigenaren van de forten, Natuurmonumenten en ondernemersfamilie Bart.

Programma-informatie en kaartverkoop

 

Nieuws verzamelen

Sinds september 2011 wordt door mij semi-automatisch online nieuws geoogst en in een database gearchiveerd. Inmiddels zijn bijna 1.000 berichten van organisaties over verdedigingswerken of erfgoed verzameld.

Als jouw of een andere relevante organisatie een website met een nieuwsfeed (RSS/Atom/XML) of een Twitter-account heeft, dan verneem ik dat graag. Behalve als de organisatie in de onderstaande lijst voorkomt, dan volg ik die organisatie al.

Erfgoed Nederland
ErfgoedTransformatie
Fort bij Vechten
Fort Werk IV
Het Leege Land
Nationaal Archief
Nationaal Project Nieuwe Hollandse Waterlinie
Nederlands Instituut voor Militaire Historie
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
PBN forteiland
Saluut Batterij Bastion R.A.
Saluut Batterij Rijdende Artillerie Amsterdam
Stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945 (@FortVeldhuis)
Stichting Cultuurcompagnie Noord-Holland
Stichting Fort bij Edam (@fortbijedam)
Stichting Fort Penningsveer (@FortPenningsvee)
Stichting Forteiland (@Fortijmuiden)
Stichting Forteiland Pampus (@Fortpampus)
Stichting Herstelling
Stichting Kunstfort Vijfhuizen (@Kunstfort)
Stichting Menno van Coehoorn
Stichting Militair Erfgoed
Stichting Natuurbehoud Fort Benoorden Spaarndam
Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog
Stichting Werkgroep Onderzoek Verdedigingswerken IJmuiden
Vestingmuseum Naarden
Werkgroep Fort bij Krommeniedijk Fort bij Krommeniedijk

 

Kinderen van het ereveld

Tekst: Remco Reiding (Stichting Russisch Ereveld).
Foto's: Bert Prinsen en collectie Stichting Russisch Ereveld.

Een nabestaande bij het graf op het Russisch Ereveld in Amersfoort.De afgelopen dertien jaar heb ik met succes geprobeerd om, met grondig onderzoek in Nederland, Duitsland, Rusland en Georgië, de nabestaanden van de 865 in Leusden begraven Sovjetsoldaten te traceren. En hen te informeren over het lot van hun al die jaren vermist gebleven familielid.
Inmiddels heb ik van 187 slachtoffers de familie kunnen informeren. Voordien was er nooit ook maar één nabestaande gevonden, mede door het IJzeren Gordijn dat Europa tijdens de Koude Oorlog verdeelde. Het verhaal over de zoektocht is beschreven in het onlangs verschenen boek 'Kinderen van het ereveld'.

Dankzij aanvullende gegevens ben ik erin geslaagd ook de families van vier op Fort aan de St. Aagtendijk vermoorde Georgiërs op te sporen: een dochter van Arsen Asanisjvili, een neef van Gabro Nanobasjvili, een kleinzoon van Severian Kankia en een zoon van Pido Tsjoliasjvili.
De nabestaanden zijn begrijpelijkerwijs bijzonder emotioneel en dankbaar dat zij eindelijk weten waar hun vader, oom of grootvader begraven ligt.

Voor kinderen en broers/zussen van soldaten probeert de Stichting Russisch Ereveld, waarin mijn opsporingsactiviteiten sinds januari 2010 zijn ondergebracht, grafbezoek mogelijk te maken. Op onze wachtlijst staan nog vijftien van deze nabestaanden, die over onvoldoende middelen beschikken om de reis naar Nederland op eigen kosten te maken.

Om de nagedachtenis aan de soldaten levend te houden heeft de Stichting Russisch Ereveld grafadoptie geïntroduceerd. Inmiddels hebben meer dan 180 mensen zich aangemeld. De jaarlijkse bijdrage van 50 euro per graf gebruikt de stichting om de reis van nabestaanden mogelijk te maken. Maar de tijd dringt, aangezien de kinderen van de soldaten inmiddels ver in de zeventig jaar zijn.

Arsen AsanisjviliDe, naar het Nederlands vertaalde, namen van de op 20 april 1945 op het Fort aan de Sint Aagtendijk in Beverwijk vermoorde en begraven Georgiërs zijn:

  • Asanisjvili, Arsen
  • Beroeasjvili, Ilja
  • Gogia, Georgi
  • Gognadze, Sjalva
  • Gviniasjvili, Anton
  • Kankia, Severian
  • Mekoedisjvili, Karp (?)
  • Nanobasjvili, Gabo
  • Oeroesjadze, Valerian
  • Schirtladze, Konstantin
  • Schirtladze, Vachtang óf David óf Oesjangi
  • Sioekaev, Platon
  • Tchelidze, Akaki (buiten het fort)
  • Tsjoemboeridze, Michail
  • Tsjoliasjvili, Pido
  • Vanisjvili, Semjon

Van drie Georgiërs is niet bekend waar ze zijn overleden en begraven:

  • Beroeasjvili (voornaam onbekend)
  • Bolkvadze, Joesoep
  • Gviniasjvili, Ioram

Slechts drie van de 22 Georgiërs zijn teruggekeerd naar hun vaderland:

  • Gvalia, Sjalva
  • Mesjvelisjvili, Sjalva
  • Mgvdeladze, Sjamsje

Onzekerheid blijft bestaan over een aantal voornamen. Bovendien kan niet worden vastgesteld, behalve door middel van een eventuele DNA-analyse, wie in welk van de vijftien graven een laatste rustplaats heeft gekregen.

Stichting Russisch Ereveld
Boek 'Kind van het Ereveld' bestellen bij bruna.nl
Remco Reiding bij Pauw en Witteman d.d. 11-4-2012
Oorlogsslachtoffers IJmond
Fort aan de St. Aagtendijk

 

Herdenking Georgiërs: stilstaan naast de snelweg

Met dank aan: Cor Bart, gemeente Beverwijk en Remco Reiding (Stichting Russisch Ereveld).

Het is eind van de middag en het fort is bijna verlaten.
Een 70-jarige vrouw praat in een vreemde taal.

Het wordt vertaald tot 'stond deze boom er toen mijn vader hier was'?
Een paar omstanders kijken elkaar aan en knikken.

Ondersteund doet ze een paar passen in het gras,
en zwijgend drukt ze even haar hand tegen de knotwilg.

Mw. Dali Asanisjvili plaatst een bloemstuk.Op 20 april jl. was het op de dag af 67 jaar geleden dat haar vader Arsen Asanisjvili met veertien lotgenoten op het Fort aan de St. Aagtendijk door de Duitse bezetter werd vermoord.
Drie jaar geleden had Remco Reiding haar in Georgië gevonden en hoorde Dali Asanisjvili voor het eerst wat haar vader in de Tweede Wereldoorlog was overkomen en waar hij begraven ligt.
Voor het eerst nam ze een vliegtuig en ging naar die vreemde plek langs snelweg A9. Haar komst was voor de gemeente Beverwijk de aanleiding voor een heuse herdenking op het linker terreplein van het fort.

Burgemeester Han van Leeuwen hield een toespraak waarin hij onder andere aangaf dat nu in bredere kring bekend wordt wat er op het fort is gebeurd en dat nu de namen bekend zijn.
De ambassadeur van Georgië, Shota Gvineria, sprak zijn waardering uit voor de ontvangst en over hoe moeilijk het nu is om keuzes en omstandigheden van destijds te begrijpen.
Tenslotte sprak Remco Reiding kort over de zoektocht en hoe waardevol het voor Dali Asanisjvili is om te weten wat er gebeurd is en een bezoek aan dit fort en het Russisch Ereveld in Leusden te kunnen brengen.

De aanwezigen houden een minuut stilte bij de vlaggen.Na het gezongen 'Otse nasj', het Onze Vader in het Russisch, werd een aantal bloemstukken gelegd bij de masten met de Georgische, Nederlandse en Beverwijkse vlaggen op de vermoedelijke eerste graflocatie. En onder het noemen van de namen, werd door de aanwezigen voor elk slachtoffer een witte roos geplaatst.

Na de Last Post een minuut stilte, gevolgd door de volksliederen van Georgië en Nederland.
Onvermijdelijk denk je aan het bizarre menselijke leed dat de reden is om bij elkaar te komen.

Fort aan de St. Aagtendijk
Persbericht en krantenartikel op Stelling Forum
'"1 sandaal van hout met lederen band" - Moord op Georgische soldaten' in Nieuwsbrief 229

In rust overpeinzen bij de vlaggen en bloemen.

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Wij hebben ons best gedaan om alle rechthebbenden op deze website / nieuwsbrief te achterhalen. Eenieder die meent dat zijn/haar materiaal zonder voorafgaande toestemming hier is gebruikt, verzoeken wij om zich tot ons te wenden. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

 

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam' is een gratis interactief e-book over de Stelling. (Advertentie)
 
 
 
'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam' is een gratis interactief e-book over de Stelling. (Advertentie)