Sluit [X]   
 

Radiotechnicus Pennekamp in 2015: overleden te Driebergen-Rijsenburg, Utrecht

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 29-1-2024

Donateur worden?

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam

Nieuwsbrief 346

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam
12de jaargang, nummer 346, 21 april 2010

Een nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam met informatie over militair erfgoed in de regio Groot-Amsterdam.
https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Inleiding

Beste lezer,

Heeft iedereen genoten van de echte Stilte Stelling nu er een aantal dagen geen vliegtuigen vlogen vanwege de vulkanische fall-out uit IJsland? Fietsers hoorden weer vogels en bewoners zaten gezellig buiten en praatte met wandelaars.

Maar we beginnen even met een korte herinnering voor de bijzondere rondleidingen over het unieke Hembrugterrein, voor als je nog niet eerder kon besluiten te komen!
Als tweede een verslagje van een feest op het dak van Fort bij Edam. De provincie zoekt getuigen en doet een oproep aan alle lezers. Ook in IJmuiden was een feestje vanwege uitbreiding van het Bunkermuseum. Op de Zuidermaatweg hopen we binnenkort ook vrolijker te worden als de grenspalen weer de voormalige inundatiekade markeren. En tenslotte over een bezoek aan een Koude Oorlog bunker bij de Velsertunnel. Een verslag van de opening van de Groene Stelling is nog niet binnengekomen.
Me dunkt genoeg variatie, voor ieder wat leuks!

Bekijk de nieuwsbrief op: https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/325-349/nieuwsbrief-346.htm
Overig kort nieuws op het Stelling Forum: https://forum.stelling-amsterdam.nl/nieuw/

De volgende nieuwsbrief zal waarschijnlijk op 5 of 12 mei verschijnen.

Met vriendelijke groet,
René Ros

 

Rondleiding Artillerie-Inrichtingen Zaandam (H)

Tekst: Peter de Vries (Hembrugmuseum) en Hans Konijn (Stichting Mega, Werkgroep Evenementen).

Op Pinksterzaterdag 22 mei 2010 biedt Stichting Mega in samenwerking met het Hembrugmuseum en het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf een exclusieve mogelijkheid om dit verboden gebied te bezoeken. In een ongeveer anderhalf uur durende wandeling met een deskundige gids, komt u langs gebouwen waar vroeger de wapens en bijbehorende munitie werden gemaakt. Vele daarvan zijn nu monument en wachten al jaren op herstel en hergebruik.
Na de rondleiding is er de mogelijkheid om een kijkje te nemen in het Hembrugmuseum waar foto’s, films en andere materialen de bezoekers een blik gunt in de rijke geschiedenis van het 324 jaar oude bedrijf.

Er worden drie rondleidingen gegeven, om 10.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur. De kosten voor deze unieke rondleiding zijn €7,50 per persoon, welke bij aanvang gepast betaald dient te worden. Deelname is alleen mogelijk als je je van te voren hebt aangemeld voor de rondleiding. En vol = vol!
Vanwege het achterstallig onderhoud op grote delen van het terrein is deze rondleiding niet geschikt voor minder validen en personen onder de 16 jaar. Het voormalige Defensie-terrein wordt niet bezocht tijdens de rondleiding.

Volledige tekst van aankondiging: https://forum.stelling-amsterdam.nl/viewtopic.php?f=5&t=755
Aanmelden voor de rondleidingen: http://www.stichting-mega.nl/aanmelden/
Artillerie-Inrichtingen: https://www.stelling-amsterdam.nl/kazernes/zaandam-artillerieinrichtingen/
Adres toegangspoort op Google Maps: http://maps.google.nl/maps?f=q&hl=nl&q=Hemkade+18,+1506+PR+Zaandam

 

Oplevering dakwerk Fort bij Edam

De zon brak langzaam door, in de late ochtend van vrijdag 9 april, maar uiteindelijk stond er een flinke groep op een zonnig dak van Fort bij Edam. Annemiek Roessen (regiodir. Staatsbosbeheer) moedigde zelfs aan niet naar haar te kijken maar om te draaien en van het uitzicht over de polder en het IJsselmeer te genieten.

Er werd gevierd dat het onbegroeide dak, waarop de aanwezigen stonden, geheel herbedekt was door de jongens van Stichting Herstelling. Het hele project heeft vier jaar geduurd en lokaal voor lokaal is vrijgegraven, waterdicht gemaakt en weer met zand bedekt. Joop van Burk (nieuwe directeur Stichting Herstelling) sprak zijn tevredenheid uit over de samenwerking met eigenaar Staatsbosbeheer, gebruiker Stichting Fort bij Edam en de inzet van werkmeesters en deelnemers.
Maar deze toespraken vielen in het niet bij de toespraak van werkmeester Gerard Baas. Een korte, emotionele en daardoor alleszeggende toespraak over de jaren dat hij met ongeveer 100 deelnemers aan het dak heeft gewerkt. Namens Stichting Fort bij Edam bedankte Theo Overmars alle partijen en met name Gerard Baars voor inzet.

Hierna konden alle aanwezigen genieten van een lekkere lunch van Herstelling Horeca en met elkaar in gesprek gaan - in het zonnetje. En natuurlijk ook de droge binnenzijde van het fort bekeken dat steeds meer op een echt Stellingmuseum gaat lijken met de ingerichte lokalen; de nieuwste aanwinst is een loopgraaf. Eigenaar Staatsbosbeheer laat zien dat beheer van natuur en cultureel waardevolle elementen niet ondergeschikt hoeft te zijn aan puur economische belangen.

Fort bij Edam: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/edam/
Stichting Herstelling: http://www.herstelling.nl/
Stichting Fort bij Edam: http://www.fortbijedam.nl/

 

Provincie zoekt verhalen van vroeger

Tekst: David Anker (programmabureau StvA, provincie Noord-Holland)

De Stelling van Amsterdam is een markante getuige van het verleden van de provincie Noord-Holland. Elk fort, elke loods en elke batterij heeft een eigen verhaal. De provincie Noord-Holland is op zoek naar deze historische verhalen. Door interviews kan de boeiende geschiedenis levend worden gehouden.

De provincie inventariseert waar de verhalen zich bevinden. Denk aan voormalige bewakers of fortwachters van kort na de Tweede Wereldoorlog. Of aan soldaten die op een fort gelegerd zijn geweest. Ook iemand die vroeger in een kringenwetwoning heeft gewoond, als volwassene of kind, kan een interessant verhaal hebben.

We willen deze 'mondelinge geschiedenis' op beeld en geluid vastleggen en beschikbaar stellen voor het publiek. Hebt u levendige herinneringen over de Stelling? Of kent u iemand die hierover kan vertellen? Neem dan contact op met David Anker (bv. per e-mail ankerd@noord-holland.nl).

Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met de website 'Stelling van Amsterdam, een stadsmuur van water'. Het hoofdstuk ‘Mensen’ op die website vormt een prima aanknopingspunt voor het onderzoek. Daarnaast kunnen verhalen die worden vastgelegd weer een bijdrage leveren aan de biografieën op de website. Kortom, het project biedt een mooie kans op wisselwerking!

Mensen: https://www.stelling-amsterdam.nl/mensen/
Programmabureau Stelling van Amsterdam: http://www.noord-holland.nl/.../Stelling-van-Amsterdam.htm

 

Bunkermuseum in IJmuiden

Tekst: Rob Verhoef (corr. Stichting Menno van Coehoorn en lid RvA Stichting Mega)

Afgelopen vrijdag 16 april op een prachtige zonnige maar winderige vrijdag heeft WN2000 zijn nieuwe bunkermuseum in IJmuiden geopend. Op de Badweg bij de ingang naar het Kennemerstrand waren al een aantal bunkers te bezoeken maar die waren slecht met elkaar verbonden.
Veel genodigden die in een grote legertent enigszins uit de wind de openingshandelingen konden volgen. Voorzitter Ruud Veltmeijer stond vol trots te glunderen want er is daar enorm veel werk verricht. Vorig jaar stapte men naar de aannemer met enkele schetsjes. Makkelijker gezegd dan gedaan voor een aannemer die gespecialiseerd is in het bouwen van woningen en kantoren. Het idee om te werken met zandzakjes gevuld met cement leek de aannemer niet echt handig en zou ook problemen opleveren met veiligheid en bouwvoorschriften. Dat was zeker een probleem want om instorting te voorkomen is de houten loopgraaf weer vastgezet op betonnen elementen. Allemaal zaken en voorschriften waar de oorspronkelijke bouwers, Duitsers en plaatselijke aannemers, echt geen rekening mee hoefden te houden.

De loopgraven zijn deels overdekt om een indruk te geven hoe destijds de verbindingsloopgraven tussen de diverse objecten eruit zagen. Deels gaat het om open loopgraven met houten bekisting. Bij dit deel gaat het om een reconstructie van gevechtsloopgraven, zoals die tijdens de oorlogsjaren daadwerkelijk in het gebied voorkwamen. Overigens gaat het deels om de restauratie van een stuk loopgraaf dat er al lag. Behalve de loopgraven en wandelpaden zelf, maken ook 300 meter infanterieversperring en 900 meter prikkeldraad onderdeel uit van het geheel. Prachtige informatieborden geven de bezoeker een goede indruk van de functie van de getoonde werken.

Gedeputeerde Meerhof, oud wethouder in Velsen, gaf in zijn speech nog uiting aan de gevoelens van de bevolking van IJmuiden die toch nog wel moeite heeft om iets te herstellen. De Duitsers hebben immers ook gezorgd voor zo veel vernielingen in IJmuiden. Voor veel oud-IJmuidenaren had het eigenlijk allemaal niet gehoeven. Gelukkig begint men nu toch in te zien dat we iets van onze geschiedenis moeten bewaren ook al is dat soms uit een donker verleden. De huidige wethouder Baerveldt benadrukte nu toch wel dat men er anders over begint te denken temeer omdat dit toch ook weer een toeristische trekpleister is die nog verder kan uitgroeien.

Na de openingshandelingen hebben we een wandeling gemaakt door een overdekte loopgraaf naar de gevechtsloopgraaf. Daarvoor ligt een infanterieversperring en aan het eind van deze loopgraaf is zelfs nog een stuk te zien van een oorspronkelijke loopgraaf. Op dit moment is men daar nog bezig met het toegankelijk maken van een personeelsonderkomen met nog prachtige tekeningen en opschriften.

Als ik jullie nieuwsgierig heb gemaakt dan zou ik zeker maar eens een kijkje gaan nemen. Het overzicht van de openingstijden en rondleidingen kan je vinden op de website van WN2000.

Stichting WN2000: <http://www.wn2000.nl/>

 

Weer alarm op de Zuidermaatweg

Tekst: Edwin Kapitein en René Ros (Werkgroep Grenspalen, Stichting Mega).
Foto: Edwin Kapitein.
Met dank aan: Eric ten Brummelhuis (programmabureau StvA, provincie Noord-Holland)

Als buurtbewoners bezoeken Martin Hilgers en Edwin Kapitein regelmatig de doodlopende Zuidermaatweg om de militaire 'Inundatiekering bewesten het Fort bij Veldhuis' met inundatieduiker en grenspalen in de gaten te houden.
Konden we in Nieuwsbrief 334 nog lyrisch schrijven over de opgeknapte inundatieduiker, in december bleek dat de gemeente langs de Zuidermaatweg verder gaat met het graven voor water (zie foto rechts). En wel aan de nog originele zijde waar een tiental hardstenen militaire grenspalen staan of zouden moeten staan. Drie dagen eerder had de gemeente nog beschaamd excuus aangeboden over het verdwijnen van een betonnen duiker.

Grenspaal O25 was zojuist slachtoffer geworden maar de kraanmachinist kon door Edwin overtuigd worden "dat stuk steen" even apart te leggen. De gemeente Heemskerk is de volgende dag al rechtstreeks benaderd. En ook de provincie heeft een melding ontvangen en contact gezocht met de gemeente.
De gemeente-ambtenaar reageerde geschrokken en sindsdien doet men zijn best voor de grenspalen. Grenspaal O25 is (te diep) teruggeplaatst en O20 kan niet meer terug omdat het land weg is en een korte paal niet in het water kan staan. De onderste helft van de gebroken grenspaal O21 is door Edwin met stokken en linten gemarkeerd en de door ons veiliggestelde bovenste helft kan bij eerste gelegenheid door de gemeente erop gelijmd worden.

Wellicht is het een leuke suggestie als de gemeente Heemskerk alle palen goed zet en een infopaneel erbij plaatst? Samen met het kasteel Assemburg, het archeologisch monument kasteel Oud Haerlem, de middeleeuwse dijk zelf en het nieuwe 'inundatiegebied' is een interessant en leerzaam ensemble te maken.

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Inundatiekering bewesten het Fort bij Veldhuis: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/veldhuis-kering/
'Heemskerk sloopt werelderfgoed' op Stelling Forum: https://forum.stelling-amsterdam.nl/viewtopic.php?f=2&t=690
'Ter plekke op de Zuidermaatweg' in Nieuwsbrief 324: https://www.stelling-amsterdam.nl/300-324/nieuwsbrief-324.htm
'Duiker Zuidermaatweg opgeknapt' in nieuwbrief 334: https://www.stelling-amsterdam.nl/325-349/nieuwsbrief-334.htm

 

Velsertunnel

De Velsertunnel werd in 1957 door Koningin Juliana geopend; de ventilatiegebouwen zijn nu een van de 100 genomineerde na-oorlogse monumenten. Maar werkgever Rijkswaterstaat had nog niet voorzien in een schuilplaats om het personeel in geval van oorlog te beschermen. Pas in 1974-1975 werd er een bunker met 35 cm dikke betonnen wanden gebouwd. Na een tip waren we te gast bij Rijkswaterstaat en mochten we de bunker bekijken. De exacte locatie mag echter niet bekend gemaakt worden.

Op elektra en water na is helaas alle apparatuur weggehaald. Ook de stapelbedden zijn weg. Wel zijn de drie stalen, bolle drukdeuren aanwezig. En vier spuitmonden van de douche, achter de oorlogstoegang en het luik voor besmette kleding. Er waren alleen losse toiletten met een emmer erin. En een stortkoker naar de ondergelegen vuilwaterkelder.
Naast twee technische ruimten en drie voor de verzorging, waren er drie ruimten waar een aantal stapelbedden hebben gestaan of waar een werkruimte was. Vermoedelijk konden 8 tot 12 personen schuilen in deze bunker van ongeveer 120 m2.

Na het bezoek aan deze bijzondere bunker kregen we als bonus ook nog een rondleiding achter de schermen van de Velsertunnel. Langs de ventilatoren, controlekamers, schakelkasten enz. Ook veel beton met noodvoorzieningen. Kortom, soms is dit toch wel een leuke hobby!

Schuilplaats Velsertunnel: https://www.stelling-amsterdam.nl/bunkers/velsertunnel/

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Wij hebben ons best gedaan om alle rechthebbenden op deze website / nieuwsbrief te achterhalen. Eenieder die meent dat zijn/haar materiaal zonder voorafgaande toestemming hier is gebruikt, verzoeken wij om zich tot ons te wenden. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

 

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Fort Resort Beemster herbergt een van de meest luxueuze wellnessresorts met hotel van Nederland. In de karakteristieke sfeer van het fort beleeft u wellness zoals u nog nooit heeft ervaren. (Advertentie)
 
 
 
FMTraining - Trainingen en cursussen voor gebruikers en ontwikkelaars van FileMaker (Advertentie)