Sluit [X]   
 

Militaire Drinkwatervoorziening in 1943: "hebben de Duitsers de installatie beproefd onder toezicht van het...

Donateur worden?

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 23-7-2024

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam

Nieuwsbrief 304

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam
Nummer 304 (10de jaargang, 24 september 2008)

Een nieuwsbrief over militair erfgoed in de regio Amsterdam.
https://www.stelling-amsterdam.nl/

Deze nieuwsbrief is, met illustraties, ook te vinden op:
https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Inleiding

Beste lezer,

Wederom een niet te lange nieuwsbrief met eerst aandacht voor aanstaande Stellingmaand activiteiten.
En, alhoewel uw veldwerker onlangs al eenmaal teveel met de uitvaartbranche in contact kwam, werd op een miezerige augustus-ochtend gezocht naar het graf van Stellingcommandant Ophorst. Het tweede artikel gaat over het speurtochtje naar graf en informatie van de commandant die vandaag 151 jaar geleden werd geboren.
Vervolgens over de restauratie van de Damsluis bij De Kwakel en de herbouw van de brug van Fort bij Abcoude. Tenslotte over stadsdeel-ambtenaren die (terecht) enthousiast zijn over een bijzondere fietserstunnel.

De volgende nieuwsbrief zal waarschijnlijk op 8 oktober verschijnen.

René Ros

P.S. Langs deze weg hartelijk dank aan allen die een verjaardagsfelicitatie stuurden. Het werd zeer gewaardeerd.

 

Stellingmaand 2008

Komend weekeind is maar liefst 2/3 van de forten, die aan de Stellingmaand deelnemen, (nogmaals) open. Bijvoorbeeld alle zichtbare verdedigingswerken in de Geniedijk Haarlemmermeer. Uw redacteur loopt zaterdag op Fort bij Hoofddorp rond voor een praatje. En het lijkt goed weer te worden.
http://www.stellingmaand.nl/fortbijhoofddorp.html

De avondwandeling op Fort bij Spijkerboor op 27 september is vervangen door een verhalenverteller met het verhaal "De Oude Generaal" over de Trojaanse Oorlog.
http://www.fortspijkerboor.nl/

Afgelopen zaterdag is het grappige bouwkunstbord op Kustbatterij bij Diemerdam onthuld. Bovendien is het het eerste duidelijke gebruik van de namenlijst maar dan in de eigen SMS-versie. 'frt b dm' zal echter niet in de website opgenomen worden!
http://www.stichting-mega.nl/publicaties/namenlijst/

Op Fort aan het Pampus kan je tot het eind van het seizoen een bijzondere speurtocht doen. Bij de bar kan je een UV-lamp (7,50 euro borg) en een plattegrond meekrijgen. Loop de route en zoek met de lamp de normaal niet zichtbare letters op de muren (zie foto rechts).
Als je alle elf letters vindt krijg je een prijsje ofzo maar dat is uw redacteur niet gelukt. Zwaaiend met de lamp, tot verbazing van andere bezoekers, werden er maar vier gevonden. Maar het was leuk!!!
http://www.pampus.nl/

Stellingmaand 2008: http://www.stellingmaand.nl/
Nieuws over Stellingmaand 2008 op Stelling Forum: https://forum.stelling-amsterdam.nl/viewtopic.php?f=1&t=414

 

Adrianus Rutger Ophorst

Met dank aan: begraafplaats Zorgvlied, gemeente Amstelveen.

Bij de voorbereidingen voor Nieuwsbrief 300 werden online foto's van Stellingcommandant Ophorst gevonden. Hij was van 1913 tot 1918 de commandant van de Stelling van Amsterdam en daarmee de commandant met de meeste manschappen onder zijn bevel, vanwege de mobilisatie van 1914-1919. Hij moet bovendien een bekende Amsterdammer zijn geweest als beschermheer van vele sportverenigingen en als gemeenteraadslid (zie foto rechts). Met de nog geringe informatie over hem is een korte biografie op de website geplaatst.

Drie van de gevonden foto's tonen de begrafenis van Adrianus Rutger Ophorst (1857-1928) en het onderschrift meldt dat het op begraafplaats Zorgvlied plaatsvond. Door annexatie behoort het gebied nu tot de gemeente Amsterdam maar de gemeente Amstelveen (vh. Nieuwer-Amstel) is nog de eigenaar van de begraafplaats.
Verrassend genoeg blijkt het graf met zerk nog aanwezig, met eeuwigdurend grafrecht. Er liggen nog drie andere personen in het graf; waarschijnlijk zijn moeder en dochter (overl. 1955), maar in ieder geval zijn vrouw.

En alhoewel het lijkt alsof we leven om te werken, wordt daar op de grafstenen bijna nooit gewag van gemaakt. Behalve bij die ene grafsteen uit 1918 tegenover het graf van Ophorst. Op de deksteen staan alleen namen en data maar de extra hoofdsteen bevat de opmerkelijke tekst "Ter nagedachtenis aan Kapitein A.J. Uiterwijk. Hoofd v/h Centraal Magazijn van Militaire Kleeding en Uitrusting te Amsterdam. van het personeel en vrienden".

Stellingcommandant Ophorst: https://www.stelling-amsterdam.nl/mensen/ophorst/
'A.R. Ophorst' in Beeldbank Stadsarchief Amsterdam: http://beeldbank.amsterdam.nl/index.php?&qasked=1&view=2&q=A.R.+Ophorst
'A.R. Ophorst' in Geheugen van Nederland: http://www.geheugenvannederland.nl/?/nl/zoekresultaten/pagina/1/Ophorst,%20A.R./(Ophorst%20%20A%20R%20%20*)

 

Damsluis en Brug

Eigenaar Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (c.q. Waternet) is op 22 september begonnen met de restauratie van de Damsluis bij De Kwakel in de Linie Kudelstaart-Uithoorn. De bakstenen muren worden momenteel met een graafmachine ontdaan van grond (zie foto rechts). Helaas nog geen persbericht o.i.d. gezien dus meer informatie is nu niet beschikbaar.

De vervangende toegangsbrug van het Fort bij Abcoude vordert inmiddels ook. Het brugdek met wegneembaar deel (handig voor de ijsclub) ligt er al doch de reling en het toegangshek ontbreken nog. Het lijkt er echter op dat de brug verkeerd om wordt gebouwd, van buitenaf hoort eerst het toegangshek en dan het wegneembare brugdeel te komen. Maar daar is nu nog redelijk eenvoudig wat aan te doen.

Linie Kudelstaart-Uithoorn: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/thamer/
Fort bij Abcoude: https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/abcoude/

 

Schuilplaats Leeuwendalersweg

Met dank aan: Robert Cornelisse, stadsdeel Bos en Lommer, gemeente Amsterdam
Foto: Marcel Hessels

Onder de A10-west, door Amsterdam-West, loopt een vreemde fietserstunnel voor de Leeuwendalersweg. De dak-openingen tussen de rijstroken zijn ook dicht en er zijn twee betonnen muren die kunnen rollen. Met een tip over deze fietserstunnel begon in 2004 de zoektocht naar alle Amsterdamse schuilplaatsen uit de Koude Oorlog, waarvoor Marcel Hessels het meeste veldwerk heeft gedaan.

Robert Cornelisse, een medewerker van het stadsdeel Bos en Lommer, liet enthousiast weten dat er archiefstukken over de schuilplaats in hun archief aanwezig zijn.
De tunnel kan nog steeds aan beide zijden afgesloten worden door het dichtrollen van de verrolbare betonnen wanden (zie foto rechts). Na verwijdering van de betonnen afdekplaten op de rails zijn de 30 cm dikke wanden met takels en staalkabels dicht te trekken. Achter de schuifdeuren komen dan de deuren naar de luchtsluis vrij, die toegang tot de schuilkelder geven.
De in een afzonderlijke ruimte aanwezige luchtverversingsinstallatie aan de westzijde is intact, inclusief vier trapfietsen voor gebruik bij stroomuitval. Het is niet bekend of de installatie aan de oostzijde nog aanwezig is.
In de afgesloten fietserstunnel van 7 bij 39 meter zouden 100 stuks houten 8-persoonszitbanken geplaatst worden.

Gisteren is het betegelen van de oostelijke toegang voltooid waarbij de roldeur en aanhaakpunten zichtbaar zijn gehouden.
Stel je voor dat er inderdaad een atoombom op Amsterdam terecht was gekomen en stel dat de 800 mensen na een tijdje heelhuids uit die schuilkelder konden komen. Het uitzicht op de stad zou anders geweest zijn dan de vogeltjes en konijntjes die in 2004 op de westelijke toegang zijn geschilderd.

Openbare Schuilplaatsen Amsterdam: https://www.stelling-amsterdam.nl/bunkers/schuilplaatsen/

 

Overig

Overig kort, en meestal actueel, nieuws verschijnt op het Stelling Forum. Gebruik deze link voor een overzicht van de nieuwste berichten:
https://forum.stelling-amsterdam.nl/nieuw/

Sinds januari 2008 wordt hier niet meer verwezen naar berichten op het Stelling Forum. Gebruik de link hierboven om de nieuwe berichten te zien.
Door je te registeren bij het Stelling Forum kan je eenvoudig zien welke onderwerpen zijn geplaatst sinds je vorige bezoek, krijg je een melding per e-mail als je je abonneert op een forum en kan je zelf berichten plaatsen.

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Wij hebben ons best gedaan om alle rechthebbenden op deze website / nieuwsbrief te achterhalen. Eenieder die meent dat zijn/haar materiaal zonder voorafgaande toestemming hier is gebruikt, verzoeken wij om zich tot ons te wenden. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

Stelling van Amsterdam op X / Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam' is een gratis interactief e-book over de Stelling. (Advertentie)
 
 
 
Reizend restaurant SterkWater strijkt neer langs de Hollandse Waterlinies. In de grootste, oudste en prachtigste forten genieten haar gasten van een bijzondere avond uit, met een heerlijk 5-gangen diner en meeslepende verhalen. (Advertentie)