Sluit [X]   
 

Bureau Stellingcommandant in 1917: "Wet van 1 September 1917 Staatsblad No.578, waarbij het uitvoerverbod...

© 1999-2021, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 11-7-2021

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 285

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam
Nummer 285 (9de jaargang, 20 december 2007)

Een nieuwsbrief over militair erfgoed in de regio Groot-Amsterdam.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met illustraties, ook te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan ge-interesseerden gezonden kan worden? Of aanvullende informatie, tips e.d.? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

Hierboven staat achter de artikelen, indien van toepassing, welke gemeente het betreft.

 

Inleiding

Beste lezer,

Toch nog een korte nieuwsbrief om met een schone lei het nieuwe jaar in te gaan. Het eerste artikel is een verkapt excuus waarom er sinds september zo weinig normale nieuwsbrieven zijn verschenen, met toch een paar kleine bevindingen uit het veld. Ter illustratie dat niet elke speurtocht resultaat oplevert maar wel leuk kan zijn, een artikel over een Duits zendstation. Afsluitend een overlijdensbericht over Paul Kamps, in dankbaarheid voor wat hij aan de website heeft bijgedragen.

Nogmaals, namens de bestuursleden en medewerkers van Stichting Mega dank ik iedereen voor zijn/haar medewerking en interesse in het bijna afgelopen jaar. En wens alle lezers alvast prettige feestdagen en een goede jaarwisseling toe!

Reageren op deze nieuwsbrief kan op het Stelling Forum: <https://forum.stelling-amsterdam.nl/>
De volgende nieuwsbrief zal waarschijnlijk op 3 januari 2008 verschijnen.

René Ros

 

Drukke maanden

De afgelopen maanden waren wat betreft de Stelling nog redelijk druk. Toch slechts een paar normale nieuwsbrieven omdat er weinig nieuws was en de meeste eigen activiteiten niet interessant voor de lezers waren.
Naar het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag geweest en een interview met een ooggetuige gevoerd. Beide zijn nog niet gereed voor publicatie. Tevens de frisse buitenlucht in geweest met een tocht van Hoofddorp naar Weesp en rondleidingen op Fort bij Uithoorn voor diverse groepen beroepsmatig betrokken personen. Daarbij vernomen dat de Damsluis bij De Kwakel gerestaureerd gaat worden en gezien dat begonnen is met de herbouw van de brug van Fort bij Abcoude.

Maar ook een inspectietocht in de omgeving van Uithoorn gemaakt, waarover een paar leuke dingen zijn te melden.
Een ooggetuige meldde enige tijd geleden dat in de polder '1e Bedijking van de Mijdrechtse Droogmakerij' een Duitse installatie met zoeklicht en mitrailleur heeft gestaan. Op Google Maps leken hiervan een drietal funderingen nog aanwezig. Maar na een wandeling door de ochtendmist, was ter plekke niets te vinden. De betreffende agrarier wist er ook niet van maar wel dat hij nog ergens in de bestrating van zijn erf een grenspaal heeft liggen. Die komt van de paar honderd meter verderop gelegen (ondergewerkte) inlaatsluis langs de Amstel, de 'Inlaatsluis in de 1e Bedijking van de Mijdrechtse Droogmakerij'.

En door een toevallig gesprek met een passant bleek er een restant van de gesloopte damsluis in de Drecht (voor het Fort aan de Drecht) te bestaan. En wel de hardstenen plaat met het bouwjaar 1893 erin (zie foto).
Aan het eind van de dag deden we nog een poging in gesprek te raken met de gebruiker van Fort Waver-Amstel maar die was voor weinig rede vatbaar. Toch een paar mooie najaarsfoto's rond de spiegelgladde gracht kunnen maken.

Fort bij Abcoude: <https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/abcoude/>
Fort bij Uithoorn: <https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/uithoorn/>
Inundatiestation Uithoorn: <https://www.stelling-amsterdam.nl/inundaties/lijst-uithoorn.htm>
Fort Waver-Amstel: <https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/waver/>

 

Wandelen naar Duits zendstation

Met dank aan Ronald Vrolijk.

In het Nationaal Archief reikte mijn buurman een stukje papier uit december 1942 aan: "is dit wat voor je?". Het was een verzetsrapportje uit het archief van het Ministerie van Oorlog te Londen.
Het sprak over een zendstation van de Duitse bezetter; een gebouw van 7 bij 7 meter met een antenne. Als er wat gaande was op Schiphol, was het hier ook paniek. Volgens de situatieschets stond het gebouw achter de zuidelijkste van twee boerderijen bij een kerkje, even ten westen van Zijkanaal F.

Op een recente luchtfoto bleken de beide boerderijen niet meer te bestaan maar er staat wel iets op de plek van het Duitse gebouwtje.
Zodoende toog ik op een vrijdagmiddag met dochterlief voor een wandeling naar het dorpje Ruigoord. Stichting Herstelling werkt daar tegenwoordig ook en het dorpje wilde ik sowieso eens bezoeken.
Het voormalige eiland in het IJ is nu een bijzonder eiland in Havens West, met op elk huis een gedicht. Zijkanaal F en de (oude wegen in de) Groote IJpolder zijn nergens meer te bekennen. De nieuwe Afrikahaven loopt er op dood.

Volgens een bordje was de zuidelijkste boerderij 'Ruigoord Hoeve' en resteert er alleen een boomgaard van, die nu ook door Stichting Herstelling wordt verzorgd. Hun werkkeet (zie foto) staat zo ongeveer op de plek van het Duitse gebouw. Al dat uitzoekwerk voor niets. Toch een vermelding op de website opgenomen, gezien beschrijving en afmetingen, als Funkenstelle Ruigoord van de Luftwaffe.

Duitse Werken: <https://www.stelling-amsterdam.nl/bunkers/duits/>
Culturele Vrijhaven Ruigoord: <http://www.ruigoord.nl/>
Stichting Herstelling: <http://www.herstelling.nl/>

 

Paul Kamps overleden

Uit 'Saillant', het kwartaalblad van Stichting Menno van Coehoorn, d.d. 8-12 jl. blijkt dat Paul Kamps op 7 november jl. is overleden.

Paul heeft zich zeer lang en uitgebreid ingezet voor het militaire erfgoed. Behalve voor de verdedigingswerken is hij ook actief geweest in het Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg.

Zijn onderzoek was heel breed maar hij ging niet, als een koning op zijn centen, op de resultaten zitten. Ondanks zijn afstandelijke houding tot het Internet heeft de website Stelling van Amsterdam dankbaar gebruik mogen maken van zijn werk. Enkele jaren geleden stelde hij de concept-tekst beschikbaar van het hoofdstuk 'Het Reduit Amsterdam' uit zijn allesomvattend 'Vestingwerken in Nederland. Van de vroegste tijden tot heden'.

Vooral de resultaten van zijn onderzoek naar Koninklijke Besluiten en de Handelingen van de Tweede Kamer waren een zeer waardevolle aanvulling. Elke pagina over een fort bevat hier wel informatie uit, met name de Kringenwet classificaties.
En de namen van militaire wegen en inundatiewerken zijn afkomstig uit zijn overzichten van de begrotingen voor voltooiing van het vestingstelsel.

We spraken elkaar soms telefonisch maar meestal tijdens een correspondentendag van de Stichting Menno van Coehoorn. Omdat hij zijn einde zag naderen ontving ik dit voorjaar het gehele werk digitaal "om er iets leuks mee te doen". Die 15 megabyte is net zo veel als alle tekst op de Stelling-website. En hij was nog lang niet klaar, gezien de lege pagina's...

Militaire Wegen: <https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/kleine-werken/wegen/>
Inundatiewerken: <https://www.stelling-amsterdam.nl/inundaties/>

 

Overig

Overig kort, en meestal actueel, nieuws verschijnt op het Stelling Forum. Door je te registeren bij het forum kan je eenvoudig zien welke onderwerpen zijn geplaatst sinds je vorige bezoek en kan je zelf berichten plaatsen.
<https://forum.stelling-amsterdam.nl/>

- 'Kabinet nomineert Waddenzee als Werelderfgoed': <https://forum.stelling-amsterdam.nl/viewtopic.php?t=288>

- Het jaar 2008 wordt het jaar van het religieus erfgoed: <http://www.2008re.nl/>

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

 

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Onderzoek, studie en informatie met betrekking tot het erfgoed van de waterlinies in Nederland. (Advertentie)
 
 
 
'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam' is een gratis interactief e-book over de Stelling. (Advertentie)