Sluit [X]   
 

Fort bij Spijkerboor in 1958: 550 Signals Unit, detachement Tweede Engelse Tactische Luchtmacht voor Gee-H...

© 1999-2021, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 9-1-2021

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 194

Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 194
(7de jaargang, 31 maart 2005)

Een nieuwsbrief over militair erfgoed in de regio Groot-Amsterdam.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen en illustraties, ook te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook informatie te vinden over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Voorwoord

Een verslag van de Bijeenkomst Geniedijk die vandaag plaatsvond, laat nog even op zich wachten. Ondertussen is aanvullende informatie over de Paulus-bunker en de MEGA-Excursie vanaf heden te downloaden.
Tevens een korte impressie van een lezing met wat niet-forten, immaterieel erfgoed.

Maar deze keer vooral veel korte 'overige' punten met veel verwijzingen naar andere artikelen en websites.

 

MEGA Excursie 2005

Nog een paar weken en dan is dan eindelijk de dagexcursie. De eindsprint van aanmeldingen moet blijkbaar nog beginnen. Er zijn nog een paar plaatsen vrij.

Het informatie pakket voor de excursie kan vanaf heden als PDF-bestand (7,9 Mb) gedownload worden via de webpagina over de excursie:
<https://doccentrum.stelling-amsterdam.nl/activiteiten/dagexcursie/>

 

Bezoek aan Paulus-bunker 2

Een PDF-document van 47 pagina's over Amstelveen in de Tweede Wereldoorlog, geschreven door Stefan Toth van AmstelveenWeb, kan vanaf heden gedownload worden. Hierin ook aandacht voor de Paulus-bunker en andere inmiddels gesloopte bunkers.

De Paulus-bunker is op zondag 10 april open van 14.00 tot 16.00 uur. Meer informatie over het bezoek, het aanmelden, en het PDF-document kan je vinden op:
<http://www.stichting-mega.nl/nieuws/>
<http://www.amstelveenweb.com/>

 

Lezing Volksuniversiteit

Afgelopen dinsdag gaf onze MEGA-voorzitter Peter Schat wederom een dia-lezing over de Stelling van Amsterdam. De dia-serie was hier en daar van actuele dia's voorzien. En omdat de dia-projectoren (overvloei) niet op Windows draaien hoeft hij niet bang te zijn voor een blauw scherm!
<http://www.stichting-mega.nl/>

De lezing was georganiseerd door het Unesco Centrum Nederland en gehouden in de Volksuniversiteit Amsterdam, nabij het Waterlooplein.
Ruim 40 belangstellenden hebben met plezier de lezing gevolgd. Die duurde een uur en na een pauze was er ruimte voor vragen en discussie. Relatief weinig vragen gingen over de forten en kazematten zelf. Maar er was daarentegen opvallend meer aandacht aan monumentenzorg, de rol van de UNESCO en de werking van de Lijst van Werelderfgoed.
<http://www.unescocentrum.nl/>

Na afloop gingen de organisatoren nog even napraten in een bruin café nabij. Daar maakten we onverwachts op bijzondere wijze kennis met twee mensen die behoren tot het immateriële werelderfgoed in de Jodenbuurt van Amsterdam. De eigenaresse kwam er enigszins in hogere sferen bij zitten en liet een nieuwe ronde consumpties aanrukken. Annie en haar man Nico (zie foto) zijn de 70 levensjaren ruim gepasseerd en 52 jaar getrouwd. Het café was tot 1943 deel van een Joods weeshuis voor meisjes. Nico is half van Joodse afstamming en hij vertelde dat alle familie van moederskant 'weggehaald' is. Vrouw Annie was trots op haar man want volgens haar was dit de eerste keer dat hij het zelf aan anderen had verteld. Wij hoorden het nog eerder dan zijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.

<http://www.unesco.nl/main_2-5-5.php>

 

Het nieuwe boeren

In de documentaire-serie Docblok van Radio- Televisie Noord-Holland (RTVNH) is komende zondag aandacht voor 'het nieuwe boeren onder Schiphol'. Hierin aandacht voor Boer Bos Management van Natuurtalent die mensen laat bezinnen tussen de schapen op de Geniedijk bij Aalsmeer.
Docblok wordt zondag uitgezonden om 10.00, 12.00, 14.00 en 16.00 uur.

<http://www.rtvnh.nl/programma/programma.asp?showid=40>
<http://www.boerbos.nl/>

 

Bezoekerscentrum

Tot januari 2006 in elke nieuwsbrief een stukje over het bezoekerscentrum. Ook als er weer niets te melden is...

Je kan het hele voorstel lezen of downloaden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/diversen/bezoekerscentrum/>

 

Overig

- Er is nu een eigen website over het Fort bij Edam van de nieuwe Stichting Fort bij Edam: <http://www.fortbijedam.nl/>

- Duits bunkertje als vakantiehuisje bij Zandvoort kopen? <http://www.marktplaats.nl/index.php3?g=vakanties&u=noordholland&ID=5513>

- 'Expositie over oorlog in Bloemendaal': <http://www.hdc-i.nl/a.php?/Pagina/0,7101,11-1-6523--2504741-1488--,00> (CS)

- 'KNSF: geen bomen gekapt': <http://www.muider.nl/nieuws/nieuwsbericht.asp?Recid=1378>

- 'Terschelling Tijger' over mijn bezoek aan bunkers op Terschelling: <http://www.forten.info/reisverslagen/terschelling/>

- Fort Uitermeer is een van de twee mogelijke locaties van een nieuwe ambulance-post in de omgeving van Weesp.

- Op de website van Wanadoo een special over het Werelderfgoed in Nederland. Waaruit blijkt dat de Stelling een bezoekadres mist... <http://web.wanadoo.nl/special_38-48908-1.html>

- Lijk van timmermansknecht Jan Krom in 1903 gevonden bij Fort bij Krommeniedijk <http://members.chello.nl/krom1/7__het_zwarte_schaap_van_de_familie.htm>

- 'Velsen blijft zitten met Forteiland': <http://www.hdc-i.nl/a.php?/Pagina/0,7101,11-1-1--2515844-5-454031-,00> (CS)

- Woningbouw blijft Radarstation Seeadler bedreigen: Tweede Kamer verwerpt motie om twee derde van de Bloemendalerpolder vrij te houden. <http://www.weesper.nl/mediaplein/kkshow.asp?dag=4&nwsID=8>

- Bouwplaat van het fort in Weesp of gebouw Mercurius bestellen? <http://home.wxs.nl/~horst227/fort.html>

Met nieuwsberichten gesignaleerd door Co Stronck (CS).

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

 

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Beleef het zelf: kom ook naar de forten en waterlinies in Nederland! (Advertentie)
 
 
 
Fort Resort Beemster herbergt een van de meest luxueuze wellnessresorts met hotel van Nederland. In de karakteristieke sfeer van het fort beleeft u wellness zoals u nog nooit heeft ervaren. (Advertentie)