Sluit [X]   
 

Radiotechnicus Pennekamp in 2015: overleden te Driebergen-Rijsenburg, Utrecht

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 29-1-2024

Donateur worden?

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam

Nieuwsbrief 132

Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 132
(6de jaargang, 27 februari 2004)

Een nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam (StvA); een onafhankelijk particulier initiatief zonder winst-oogmerk.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen en illustraties, ook te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook informatie te vinden over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Bezoek Kustbatterij bij Durgerdam

Op het afgelegen en bijna onbereikbare Vuurtoreneiland bij Durgerdam ligt een open kustbatterij van de Stelling van Amsterdam. De vuurtoren, een bomvrij gebouw, woning en open emplacementen met muntieruimten vormen een absoluut uniek en verborgen stukje Nederland.

De excursie van Stichting Militair Erfgoed begint op zaterdag 3 april om 13.30 bij de haven van Durgerdam. Daarvandaan wandelen we 1,5 kilometer (30 minuten?) over de dijk van het natuurgebied Polder IJdoorn. Via een strekdam betreden we dan het Vuurtoreneiland met de Kustbatterij bij Durgerdam.
Gedurende ruim een uur is er een rondleiding en worden er consumpties geschonken. Na afloop wandelen we op dezelfde wijze terug.

Per auto is Durgerdam te bereiken via de snelweg A10 Noord, afslag Schellingwoude/Nieuwendam/Durgerdam. Volg de richting Durgerdam tot je bij een rotonde komt, neem die driekwart en rijdt daar rechtdoor richting Ransdorp om eenvoudig aan de andere kant van Durgerdam te komen. Bij de klapbrug van Ransdorp aangekomen, blijf rechtdoor gaan de Durgerdammergouw richting Durgerdam. (Na de bocht zie je links een gebouwtje van een Duits radiostation.)
Zodra je bij de zeedijk bent kan je daar parkeren. Loop richting het dorp Durgerdam totdat je voor de haven een hek 'Polder IJdoorn' ziet. Aldaar verzamelen we.

Kosten € 7,50. Niet-donateurs betalen € 10,-. De consumpties zijn inbegrepen. Maximaal 40 deelnemers.

<http://www.militair-erfgoed.nl/programma/> (met informatie over aanmelden)
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/durgerdam/>

 

Junior

Al een zestal maanden ben ik er mee bezig, maar het schiet nog niet erg op. Ik heb het over een aparte website over de Stelling voor jongeren (13-18 jaar). Codenaam 'Junior'.
Deze dagen werd ik wat verder geïnspireerd door stukken over de Stellingmaand maar dat betekent niet dat het af is. Maar het is wel een reden om het voor september af te hebben.

Wie wil er mee helpen? Ideeën? Onderwerpen bepalen? Teksten schrijven? Wellicht een onderwijspakket (af)maken?
Een memory en puzzel spelletje met toepasselijke foto's zijn al af...

 

Overig

- Voor het Fort aan de Nekkerweg zijn plannen om het in te richten als kantoor voor een natuur/landschapsorganisatie of als hotel. Volgens anonieme intimi zou het plan voor het hotel het meest serieus en vergevorderd zijn.

- Veel nieuws in Noordhollands Dagblad en IJmuider Courant over een van de gebruikers van het Fort aan de St. Aagtendijk en mogelijk verhuizing naar de Schnellbootbunker in IJmuiden. (CS)
DGM wil langer blijven in fort
<http://www.hdc-i.nl/a.php?/Pagina/0,7106,15-1-4710--1852657-1322-723605-,00>
Reptielenopvang in fort St. Aagtendijk
<http://www.hdc-i.nl/a.php?/Pagina/0,7106,15-1-4710--1849850-1322-723605-,00>
Bunker in beeld als explosievenopslag
<http://www.hdc-i.nl/a.php?/Pagina/0,7101,11-1-6520--1853610-1488--,00>

- Fortwachters Eric en Nanette, van Fort aan het Pampus, zijn terug van hun sponsormotortocht naar Nepal. Door zware sneeuwval in Turkije is dat plan echter gedwarsboomd en hebben ze Nepal nooit bereikt. Ze hebben maar kilometers in het Midden-Oosten gemaakt. <http://www.muider.nl/nieuws/nieuwsbericht.asp?Recid=847>

- Het gaat op een conglomeraat lijken want er komt een derde samenwerkingsverband volgens de methode-Herstelling: Stichting Herstelling Gooi en Vechtstreek. <http://www.herstelling.nl/gooi/>

Met nieuwsberichten gesignaleerd in de media door Co Stronck (CS) en Stichting Stelling van Amsterdam (SSVA).

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Wij hebben ons best gedaan om alle rechthebbenden op deze website / nieuwsbrief te achterhalen. Eenieder die meent dat zijn/haar materiaal zonder voorafgaande toestemming hier is gebruikt, verzoeken wij om zich tot ons te wenden. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

 

 

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Bureau Meerzijdig let op meerdere zijden bij support, mediation, procesbegeleiding en trainingen. (Advertentie)
 
 
 
Het Kenniscentrum Waterlinies (KCW) verzamelt, onderzoekt, borgt en verspreidt kennis over de Hollandse Waterlinies: de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. (Advertentie)