Sluit [X]   
 

Marinevliegkamp Schellingwoude in 1940: 3./906 K├╝stenfliegergruppe te Amsterdam

© 1999-2021, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 11-7-2021

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 29

E-Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 29
(11 december 2000)

Beste lezer,

Bij deze een nieuwe e-nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

GRENSPALEN ZUIDERMAATWEG
De gemeente Heemskerk heeft een aanvang gemaakt met het project Assemburg Oud Haarlem, de aanleg van een park. Door het geprojecteerde gebied, in het schootsveld van het Fort bij Veldhuis, loopt de Zuidermaatweg als inundatie scheiding. Deze weg is in 1892 opgehoogd op kosten van de Staat der Nederlanden. Hopelijk blijven zowel de verhoogde weg, de grenspalen en twee gietijzeren duikers uit 1898 behouden. Voor meer informatie en eventuele Eerste Hulp bij Monumentenwet Schendingen kan je contact opnemen met Kees Bruins.
<http://www.heemskerk.nl/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/veldhuis/>

GROEPSEXCURSIES FORTEN NOORDHOLLANDS LANDSCHAP
Sectorcommandant Kees Bruins zal vanaf februari 2001 groepen rondleiden in de forten Krommeniedijk en Zuidwijkermeer. Voor informatie en bespreking moet je bellen met Het Noord-Hollands Landschap (0251 - 362 762).
Fort bij Krommeniedijk heeft veel geschilderde tabellen in de keelkazematten en zelfs een geschilderde kleuren panorama. Fort Zuidwijkermeer is vooral beroemd om zijn kelders onder de keelkazematten en de vooruitgeschoven waterkelders. Beide forten zijn in goede staat.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/krommeniedijk/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/zuidwijkermeer/>

LINIE KUDELSTAART - UITHOORN
In Nieuwsbrief 26 werd al vermeldt dat Jeroen van Doorn informatie had geleverd over de werking rond De Kwakel. Er is nu eindelijk wat tijd genomen om een deel van deze informatie te verwerken. Niet alles kan opgenomen worden maar er zijn een paar mooie correcties en aanvullingen die op de diverse informatie pagina's zijn terecht gekomen.
De belangrijkste kwestie betreft de Linie Kudelstaart - Uithoorn. Hierin is nog een damsluis te vinden maar er blijkt meer bij Uithoorn een tweede geweest te zijn. Deze is ergens in de jaren 1930 verdwenen toen de provinciale weg werd aangelegd. Volgens informatie van Jeroen zijn de schotbalken van deze verdwenen damsluis naar de Linie Zuidwijkermeer overgebracht. En niet die van de nog bestaande damsluis.
In 1984 was de schotbalkenloods van deze nog bestaande damsluis zodanig door de tand des tijds en stormschade vervallen dat deze door de Gemeente Uithoorn is gesloopt. De schotbalken hiervan moeten dus allemaal in de damsluis ingelaten zijn. Echter zonder de waterstroom te blokkeren.
De wijzigingen zullen later, in versie 1.3, op de website opgenomen worden.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/thamer/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/zuidwijkermeer-linie/>

KERSTKAART
De feestdagen zijn of gaan weer beginnen. Net als vorig jaar staat onze wenskaart op de kaft van de website. Zie https://www.stelling-amsterdam.nl/
Nieuw is dat je zelf - aan iedereen met een e-mail adres, b.v. auteur@stelling-amsterdam.nl - een electronische kaart kan versturen met een afbeelding van een fort of ander object van de Stelling van Amsterdam. Daarvoor surf je naar https://www.stelling-amsterdam.nl/ecards/ en maak je een keuze uit zestien foto's waaronder enkele met sneeuw voor een passende kerstwens!

RONDZENDLIJST SVA-FOTO
Er is nu een aparte rondzendlijst voor personen die de objecten in de Stelling fotograferen. Hierdoor kan informatie uitgewisseld worden en afspraken gemaakt worden om gezamenlijk forten te bezoeken. Maar ook kunnen anderen een verzoek doen als zij op zoek zijn naar foto's.
Als fotografie je hobby is en een favoriet onderwerp is de Stelling dan kan je je aanmelden op: http://www.egroups.com/subscribe/sva-foto/

OVERIG
- Stichting Herstelling, bekend van de werkervaringsprojecten op de forten van de Stelling, gaat nu ook op de forten van de Stelling van Den Helder aan de slag. <http://www.herstelling.nl/nieuws/2000-05/>
- In de Rail Hobby (jrg. 23, 2000/12) <http://www.railhobby.nl/> staat een artikel over de Velserspoorbrug met daarin aandacht voor de kazematten in de beveiligingspijlers. Helaas geheel gesloopt en verdwenen. Zie ook <https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/velserbrug/> (m.m.v. Ewolt Wolters)
- Fort bij Spijkerboor <https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/spijkerboor/> heeft een nieuwe beheerder in de woning. Hoe ik dat weet? Zijn zoontje is een schoolvriendje van het zoontje van mijn neef... :-)
- Het projectbureau van de Stichting Stelling van Amsterdam is nu ook per e-mail bereikbaar.
- de Bloemendalerpolder, tussen Muiden en Weesp, is onderwerp van gesprek tussen beide gemeenten. Mogelijk worden er woningen gebouwd. In de polder zijn nog restanten van een Duits radar installatie.<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/duits/>
- Enkele studenten van de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft <http://www.tudelft.nl/> buigen zich momenteel over de Stelling. Een van de studenten houdt zich bezig met de vraag "welke rol de stelling als ruimtelijk organiserend principe kan spelen in de regio", de anderen houden zich bezig met enkele specifieke forten (Abcoude en IJmuiden).

 

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

Informatie over deze nieuwsbrief, het aanmelden en het archief van de nieuwsbrieven is te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>

Met vriendelijke groet,
René Ros

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Maas+deNatris verrichten militair-historisch onderzoek op het snijvlak van defensie en samenleving en vertalen dat naar gedrukte en digitale media. (Advertentie)
 
 
 
ReneRos.biz voor ontwikkeling, advies & expertise en opleidingen voor Filemaker database-toepassingen. (Advertentie)