Sluit [X]   
 

Sergeant Olie in 1899: benoemd tot reserve-korporaal

© 1999-2020, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 20-9-2020

Mensen

Soldaat? Vlaanderen

Naam voluit:

Cornelis André Vlaanderen (André)

Geboren:

1 september 1881, Amsterdam (Noord-Holland)

Overleden:

5 augustus 1955, Brugge (België)

Levensloop:

De vader van André was onbekend en door vroeg overlijden van zijn moeder Anna Louisa Laura Agneta Vlaanderen (†10 juli 1883 Nieuwer-Amstel) verbleef hij van zijn 2e tot 18e levensjaar in het Waalsch Gereformeerd Weeshuis ("Hospice Wallon") te Amsterdam.

Op 20-jarige leeftijd werd André op 12 maart 1901 ingelijfd bij het 7e Regiment Infanterie.
Met onbekende rang en gedurende een onbekende periode in de Eerste Wereldoorlog was hij gelegerd in het Fort bij Velsen.

Volgens een prentbriefkaart uit 1914 heeft hij in de als schouwburgzaal ingerichte bergloods decoratieve panelen geschilderd, waaronder "The Prikkeldraad Girl".

Groepsfoto Soldaat Warmer
Een prentbriefkaart met een "reproductie naar een decoratief paneel, zooals er door den teekenaar André Vlaanderen verschillende geschilderd zijn in de, in een schouwburgzaal herschapen, loods van het Fort "Velsen" bij Beverwijk". (Afbeelding: collectie Frans Dekker)
 

Voor de mobilisatie was hij al reclametekenaar hetgeen hij na de mobilisatie voortzette en vooral voor rijwielfabrikant Gazelle werkte.
Ook ontwierp hij het logo voor de omroep AVRO, opgericht 28 december 1927. De gevel van het AVRO kantoor (Keizersgracht 107, Amsterdam, toont vermoedelijk dit logo dat voorzien is van een Nederlandse Leeuw.
Voor de Koninklijke Weverij Van Dijk te Eindhoven, waarbij hij vermoedelijk Fortcommandant Hospers als directeur ontmoette, ontwierp hij tafelgoed.

Bron:

-

Foto's:

-

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Maas+deNatris verrichten militair-historisch onderzoek op het snijvlak van defensie en samenleving en vertalen dat naar gedrukte en digitale media. (Advertentie)
 
 
 
'Kennismaken met de Stelling van Amsterdam' is een gratis interactief e-book over de Stelling. (Advertentie)