Sluit [X]   
 

Marine-etablissement Kattenburg in 1905: oprichting en vestiging Dienst der Draadloze Telegrafie

Donateur worden?

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 14-9-2024

Mensen

Polderwerker Verhoeven

Naam voluit:

Adrianus Verhoeven

Geboren:

14 december 1864, Hedel (Gelderland)

Overleden:

10 maart 1949, Hillegom (Zuid-Holland)

Levensloop:

Adrianus Verhoeven werkte volgens de familie-overlevering als polderwerker in de Haarlemmermeer (Fort bij Vijfhuizen), Heemskerk (Fort bij Veldhuis), Beemster, Jisp en Kudelstaart.
Zeer waarschijnlijk was hij betrokken bij de aanleg van de verdedigbare aardwerken van "het Kleine Plan" en verrichtte daarvoor grondverzet met schep en kruiwagen.

Hij woonde met zekerheid van 29 april tot 16 december 1895 met zijn vrouw en kinderen op "Zuiddijk B, fort" in de gemeente Beemster. Dit kan zowel bij het Fort aan de Middenweg als Fort aan de Jisperweg als Fort bij Spijkerboor zijn geweest. Door het ontbreken van een huisnummer is het deel tussen Fort bij Spijkerboor en Fort aan de Jisperweg het meest aannemelijk.
Van 23 december 1895 tot 30 juli 1896 woonde hij in Spijkerboor, gemeente Jisp. De gemeentegrens liep zodanig dat een buitendijkse strook van de Beemster, langs de Zuiddijk nabij Fort bij Spijkerboor, tot de gemeente Jisp behoorde. Mogelijk verhuisde hij maar enkele tientallen meters?
Het is daarom mogelijk dat hij werkte aan de vergraving van het Fort bij Spijkerboor waarover Genieofficier Van Rijsbergen de directie voerde.
In juli 1896 verhuisde hij naar Aalsmeer waartoe ook Kudelstaart behoorde.

Fort bij Veldhuis
Fort bij Veldhuis.

Steeds woonde hij in de onmiddellijke omgeving van het fort. In Kudelstaart werd in 1896 het "sluiswerk" verricht en hij verbleef daar totdat hij op 8 februari 1897 vertrok naar Wunseradriel (Friesland). Hij was landarbeider en kon noch lezen noch schrijven.

Zijn vrouw (Wilhelmina Verhoeven - van Loon, 1873-1922) en gezin vergezelde hem en de overlevering vermeldt dat zijn vrouw voor de groep kookte en waste. In Heemskerk was op een gegeven moment een hele groep uit Hedel aan het werk waaronder twee broers van hem.

Eerder heeft hij ook gewerkt in Franseveer (Schansche Veer?) en later bij de waterleidingen van Amsterdam. Één van zijn zonen werd in de duinen bij Zandvoort geboren. Uiteindelijk vestigde hij zich in 1901 definitief in Hillegom.

Bron & foto:

Henk Verhoeven (zijn kleinzoon)

Stelling van Amsterdam op Bluesky Stelling van Amsterdam op Facebook Stelling van Amsterdam op X / Twitter Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
ReneRos.biz voor ontwikkeling, advies & expertise en opleidingen voor Filemaker database-toepassingen. (Advertentie)
 
 
 
Bureau Meerzijdig let op meerdere zijden bij support, mediation, procesbegeleiding en trainingen. (Advertentie)