Sluit [X]   
 

Korporaal Lüsschen in 1899: benoemd tot Korporaal

Donateur worden?

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 23-7-2024

Mensen

Fortcommandant Scholten

Naam voluit:

Reinhard Lodewijk Scholten

Geboren:

25 maart 1875, Amsterdam (Noord-Holland)

Overleden:

26 februari 1944, Bloemendaal (Noord-Holland)

Levensloop:

Rienhard Lodewijk werd in Amsterdam geboren als zoon van de in 1874 met elkaar getrouwde Joan Reinhard Scholten (1849-1940, makelaar) en Charlotte Henriette Georgine de Vos (1851-1938). Vanuit Bussum ging hij in 1890 in Oosterhout wonen en daarna in Breda.

Als 16-jarige begon hij in september 1891 als cadet "bij de Koninklijke Militaire Academie voor het Wapen der Infanterie hier te lande". In juli 1893 werd hij "Cadet-Korporaal". Woonachtig in Bussum werd hij in 1894 vrijgesteld van de militie, omdat hij al in vrijwillige dienst was.

Na vier jaar had hij de opleiding voltooid en werd per 26 juli 1895 benoemd tot Tweede Luitenant bij het 3e Regiment Infanterie. Dit ondanks een klein voetprobleem en bijziendheid waardoor hij een bril moest dragen. Een jaar later werd hij op zijn verzoek overgeplaatst naar het Amsterdamse 7e Regiment Infanterie (7RI).

Van half juli tot en met september 1900 was hij te gast bij oefeningen van het Russische leger. In ieder geval van 17-23 juli was hij bij het 3e Narfskische Infanterieregiment in de omgeving van Smolensk en Roslavl. Inmiddels Eerste Luitenant, beschrijft hij in zijn verslag uit 1901 de kampementen, logistiek en oefeningen.

Op 12 september 1902 werd hij "voor zes maanden gedetacheerd naar Rusland ten einde dien tijd aan een der Russische regimenten te worden toegevoegd". Vermoedelijk startte dit in december, toen hij werd benoemd tot Luitenant voor speciale diensten en daarmee uit 7RI trad. De detachering moet dan tot juli 1903 hebben geduurd.
In augustus 1905 kreeg hij toestemming om de door de Russische keizer geschonken "Ordeteekenen van Ridder 3de Klasse der Orde van St. Stanislaus" te dragen.
Door deze reizen en de onderscheiding droeg hij sindsdien de bijnaam “de ouwe Rus”. Hij heeft met een boekje en artikelen in de Militaire Spectator de ervaringen van zijn reizen gedeeld.

Zijn militaire promotie ging verder met Adjudant (1906) en Kapitein (1912). Tussendoor ontving hij in 1910 het onderscheidingsteken "voor langdurigen Nederlandschen dienst als officier". Als Kapitein diende hij bij het 2e Regiment Infanterie dat in garnizoen lag in de plaatsen 's-Hertogenbosch, Roermond en Maastricht. Hij vroeg in 1913 ontslag aan en kreeg een pensioen toegekend. Hij werd Reserve-officier, binnen een jaar achtereenvolgens bij 20e Landweerdistrict, 40e Landweerdistrict, 23e Landweerdistrict en Landweerdistrict Amsterdam II. In juni 1914 had hij een herhalingsopkomst van een maand bij 7RI.

Tussen 1912 en 1914 ging hij wonen aan de Prinsessekade in Haarlem. In 1914 trouwde hij in Breda met Leonarda Arnolda Utermark (1878-1956).

Kort na zijn ontslag als beroeps-officier werd hij in augustus 1914 als reserve-officier gemobiliseerd. Waar hij gelegerd was is niet bekend, maar in ieder geval was hij van voor juli 1915 commandant van Fort benoorden Spaarndam, met Luitenant Rang als tweede in rang. Uit een door hem opgelegde straf is bekend dat ook Soldaat? Van Boordt, maker van twee muurschilderingen, er gelegerd was.

Kapitein Scholten (zittend rechtsmidden) met Luitenant Rang (rechtsvoor) met de afzwaaiers van Fort benoorden Spaarndam in 1915.

Kapitein Scholten (zittend rechtsmidden) met Luitenant Rang (rechtsvoor) met de afzwaaiers van Fort benoorden Spaarndam in 1915.
(Foto: collectie Greetje Witte-Rang)

Enkele maanden na de wapenstilstand kreeg hij in februari 1919 klein verlof, in oktober groot verlof en daarmee gedemobiliseerd.

In juni 1920 werd hij met Jan Benedict Govers vennoot in het opgerichte bedrijf Govers & Co. En registreerde hij zich als makelaar in vezelstoffen, teer en pek.

Als reserve-officier werd hij in 1922 door reorganisatie nog overgeplaatst naar 7RI. Maar drie jaar later kreeg hij wegens lichaamsgebreken eervol ontslag.

Hij woonde aan de Clematislaan te Aerdenhout toen hij op 68-jarige leeftijd in Bloemendaal overleed. Zijn laatste rustplaats kreeg hij op de Algemene Begraafplaats Heemstede. In 2021 waren de grafrechten verlopen en het monument verwijderd maar het graf nog niet geruimd.

Bron:

Nationaal Archief, Nationaal Militair Museum, WieWasWie en diverse archieven.

Foto's: Biografieën van Nederlandse ondernemers IISG.

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
ReneRos.biz voor ontwikkeling, advies & expertise en opleidingen voor Filemaker database-toepassingen. (Advertentie)
 
 
 
Het Kenniscentrum Waterlinies (KCW) verzamelt, onderzoekt, borgt en verspreidt kennis over de Hollandse Waterlinies: de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. (Advertentie)