Sluit [X]   
 

Kapitein-ingenieur Genie van Rijsbergen in 1887: cadet te Koninklijke Militaire Academie, Breda, Noord-Brabant

© 1999-2021, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 9-6-2021

Nieuwsbrief

Nieuwsgierig? Lees deze nieuwsbrief maar!Nieuwsbrief 441

Nieuwsbrief Stelling van Amsterdam
Een nieuwsbrief over militair erfgoed in de regio Groot-Amsterdam.
18de jaargang, nummer 441, 19 oktober 2016

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

 

Inleiding

Beste lezer,

Na een paar 'dienstberichten' besteedt deze nieuwsbrief aandacht aan een lezing over de Stelling, die binnenkort gegeven zal worden en waar u uiteraard van harte welkom bent!
Onlangs konden we weer een StellingUitje groepsexcursie verzorgen en daarover ontvingen we een reactie. We verzorgen deze groepsexcursie natuurlijk ook graag voor andere groepen. "Zegt het voort!"
Ook twee artikelen over publicaties die de moeite waard zijn, namelijk een heuse 'Koude Oorlog in de USSR' kalender en een roman over iemand die als politieke delinquent in een fort gevangen zat.
Tenslotte een verslagje over onze geslaagde Open Dag die zeker naar meer smaakte.

Lees deze nieuwsbrief op: https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/2016/nieuwsbrief-441/
Overig kort nieuws op het Stelling Forum: https://forum.stelling-amsterdam.nl/

De volgende nieuwsbrief zal waarschijnlijk op 16 november verschijnen.

Veel leesplezier!
René Ros
https://doccentrum.stelling-amsterdam.nl/

Tip: houd de cursor boven elke afbeelding om een beschrijving te zien.

 

Dienstberichten

- De afgelopen maanden zijn er met verschillende personen veldtochten gemaakt om te inspecteren en te fotograferen. Zoals het noordwestfront, het noordfront, kruitfabriek De Krijgsman en een uitstap naar het Lekkanaal bij Nieuwegein. Ook opleveringen van verbouwde forten mogen bijwonen, namelijk Kustbatterij bij Durgerdam, Fort aan de St. Aagtendijk en Fort Uitermeer.
De bevindingen worden vastgelegd in een database maar de tijd om er artikelen over te schrijven is er tegenwoordig niet meer. Het gebrek aan reacties en aanvullingen op deze nieuwsbrief draagt daar ook aan bij.

- De verlegging van snelweg A1 bij Muiden met de bouw van een aquaduct is vrijwel gereed. Zou de kringenwetboerderij Vechthoeve weer terug kunnen keren? Wat is er eigenlijk mee gebeurd? Hoe gaat de groepsschuilplaats in de inmiddels afgedankte op/afrit Muiden-Oost weer zichtbaar worden? En worden onder de op te ruimen oude snelweg nog restanten van twee kazematten aangetroffen?

- Er is een nieuwe (korte) biografie over Soldaat Johann te Nijenhuis naar aanleiding van een aangekochte prentbriefkaart. De tekst daarvan is ontcijferd en vertaald door Nicky Schuurman en Jan Vos.

 

Lezing Stelling van Amsterdam

Tekst: Ruud Schouten (Historische Vereniging Koedijk).
Foto's: Otto Bodemeijer (Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam).

Luchtfoto Fort bij Krommeniedijk.Op maandagavond 31 oktober as. organiseert de Historische Vereniging Koedijk een lezing over de Stelling van Amsterdam die gegeven zal worden door een autoriteit op dit gebied.

De Stelling van Amsterdam was bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog het modernste verdedigingswerk ter wereld. Tegelijkertijd bleek het concept van een cirkel van forten, dat achter een watervlakte middels flankerend granaatvuur een ondoordringbare 'muur' van vuur en staal konden optrekken, verouderd. Het verhaal achter de kringstelling wordt toegelicht met archieffoto's, tekeningen en foto's van de huidige situatie.

De verscheidenheid aan stellingonderdelen -variërend van de forten tot kruitmagazijnen, kazernes en drinkwaterinstallaties- is groter dan op het eerste gezicht lijkt. De onbekendheid met de historie van deze objecten vormt een bedreiging voor het behoud. Niet alleen de forten zijn in 1996 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst, maar ook verbindende elementen als liniedijken, opstelpunten voor geschut, sluizen, duikers en andere vergeten of minder zichtbare bouwwerken maken deel uit van dit monument van wereldallure.
René Ros doet al jaren onderzoek naar de geschiedenis van verdedigingswerken en in het bijzonder de Stelling van Amsterdam. Hij mag dan ook een autoriteit genoemd worden op dit gebied.

René Ros geeft lezing over de Stelling van Amsterdam.Locatie van de lezing is "De Molenschuur", Kanaaldijk 236 Koedijk. De zaal is open om 19.30 uur en de lezing begint om 20.00 uur.
In verband met de beschikbare ruimte is vooraanmelding verplicht. U kunt een plaats reserveren bij: Ruud Schouten, telefoon: 072-5612877 (na 19.00 uur) of e-mail: hvkevenementen@gmail.com.
De lezing is voor iedereen toegankelijk maar leden van de vereniging krijgen voorrang bij verdeling van de beschikbare plaatsen. Toegang is gratis.

Historische Vereniging Koedijk
Lezingen Stelling van Amsterdam

StellingUitje met Ons Amsterdam

Tekst: Jan Dijk (Vereniging Ons Amsterdam)
Foto's: René Ros.

Deelnemers aan de lunch op Fort bij Abcoude.Uit voorzorg jegens de drie grootmachten, maar vooral uit angst voor de steeds sterker wordende grootmacht Pruisen werd in 1874 de Vestingwet aangenomen. De Nieuwe Hollandse Waterlinie hadden we al. Rond Amsterdam ging nu een solide ring van forten komen, nog iets meer aangepast aan de militaire mogelijkheden van die jaren. 'n Kolossale investering!

De ring kwam net niet helemaal op tijd klaar voor de Eerste Wereldoorlog; toen is die een paar jaar vol in bedrijf geweest. Maar alle forten zijn nog compleet in het landschap te zien. Daarom werd het UNESCO Werelderfgoed. En dáárom moet iedere Amsterdammer er eens in zijn leven kennis van nemen.
Dan is het StellingUitje de ideale manier. Bedenk, je krijgt drie volledige rondleidingen met een groot aantal gidsen, een tourbus met chauffeur (anders gaat het niet) en een lunch die er wezen mag.

Deelnemers op Fort bij Spijkerboor.Wij van de Vereniging Ons Amsterdam, leerden er dat Amsterdam het minstens zes maanden had kunnen uithouden. Je krijgt namelijk ook te zien, hoe binnen die ring een eigen drinkwaterproductie tot stand kwam. Voor een binnenvallend leger was het zeker geen walk-over geweest.
Je ziet in de forten grote gangen, allerlei ruimten, sommige met allerlei expositiemateriaal, en geschut dat zo weer gebruikt kan worden. Vervaarlijk.

En René Ros, die er alles van weet, is de ideale gids en reisleider. Onderweg wijst hij de forten overal aan.
Wellicht iets voor jouw bedrijf of organisatie? Zegt het voort!

StellingUitje

 

Geniet heel 2017 van prachtige Koude Oorlog fotografie!

Tekst: Arnold Pronk en Martin Bruining ('Remnants of Deterrence').

Remnants of Deterrence kalenderDe afgelopen jaren hebben wij voor het 'Remnants of Deterrence' project vele voormalige Sovjet raketlanceerbases bezocht. Dé locaties waar gedurende de Koude Oorlog de Sovjet-Unie haar nucleaire dreiging liet uitgaan. Het eerste resultaat van deze bezoeken kan komend jaar ook bij u aan de muur te zien zijn!

'Remnants of Deterrence' is een historisch documentair fotografie project van historicus Arnold Pronk en fotograaf Martin Bruining. Voor dit project bezoeken zij de locaties achter het IJzeren Gordijn, waar kernraketten stonden opgesteld die gericht waren op West-Europa.
Deze bases liggen verspreid van Moermansk in het noorden van Rusland, de Baltische landen, Wit-Rusland en Oekraïne tot op De Krim. Omdat het project zo omvangrijk is qua aantal te bezoeken locaties en de geografische uitgestrekte ligging daarvan, zullen wij nog een aantal reizen moeten maken om het geheel tot een goed einde te brengen en de eindpublicatie en tentoonstelling van het project te kunnen verzorgen.

Komend jaar willen wij u toch laten genieten van een aantal van de foto's uit onze serie. Speciaal hiervoor hebben we de 'Remnants 2017' kalender ontworpen. Een kalender speciaal ontworpen en gedrukt op hoogwaardig fotopapier. De 14 pagina's tellende kalender op groot B2 formaat (50x70cm) zorgt ervoor dat er een waar kunstwerk aan uw muur komt te hangen.

Tot 14 oktober krijgen de eerste inschrijvers korting op de verkoopprijs. Daardoor is de kalender voor de vroege bestellers slechts €34,95. (excl. €6,95 verzendkosten binnen Nederland).
Abonnees van deze Nieuwbrief Stelling van Amsterdam betalen slechts €34,95 wanneer zij bestellen en zitten niet vast aan de kortingstermijn tot 14 oktober. Als u bij het bestellen invult 'via de Stelling van Amsterdam' krijgt u de korting.

'Remnants of Deterrence' kalender

 

Roman over het leven van haar grootouders

Tekst: Monique Bronkhorst.

Roman Lena door Monique Bronkhorst.In haar debuutroman 'Lena' publiceert Monique Bronkhorst de lang verborgen gebleven belevenissen van haar grootouders in het Edam van voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Voor de totstandkoming van de roman interviewde de schrijfster alle nog in leven zijnde familieleden en deed zij uitvoerig onderzoek naar de wegenbouw in het begin van de 20e eeuw en de bestraffing van collaboratie. Het resultaat is een roman die niet alleen een persoonlijk portret schetst van Lena, maar ook een zeer realistisch beeld oproept van het Edam van 1930-1950.

'Over mijn grootvader, die redelijk jong stierf, gingen de wildste verhalen', zegt Monique. 'Hij werd bewonderd, maar ook veroordeeld om zijn keuzes. Informatie uit historische archieven zette me op het spoor van een wegenbouwer met goede en minder goede kanten. Mijn grootmoeder, met wie ik een goede band had, vertelde nooit iets over hem, terwijl zijn keuzes grote invloed hadden op haar en het gezin. Deze roman is een eerbetoon aan haar en haar onvoorwaardelijke liefde voor mijn grootvader.'

Tegen de achtergrond van historisch Edam ontvouwt zich het verhaal van Lena en haar eigengereide echtgenoot. Hij is een avontuurlijke aannemer die zijn gezin in moeilijkheden brengt met zijn keuzes. Zo werkt hij tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de bezetter om tewerkstelling in Duitsland te voorkomen. Daar moet hij na de Bevrijding een hoge prijs voor betalen. Drie maanden brengt hij in gevangenschap door in Fort benoorden Purmerend.

'In het Fort bij Edam kreeg ik een goed beeld van de omstandigheden waaronder mijn grootvader gevangen werd gehouden,' zegt Monique. 'De vrijwilligers van Fort bij Edam hebben me enorm geholpen bij het vergaren van informatie. Zij wezen me de weg naar de historische website van de Stelling van Amsterdam. De uitgebreide informatie die ik daar vond, is van groot belang geweest voor een realistische weergave van de gebeurtenissen.'

'Lena' is een verhaal over trouw en ontrouw, over hulpverlening aan de vijand en over de bestraffing van collaborateurs, maar vooral over de standvastigheid en het doorzettingsvermogen van een vrouw die weigert haar droom over een eigen gezin op te geven.

'Lena' verscheen bij uitgeverij Paris Books en werd feestelijk gepresenteerd in Fort bij Edam op 8 oktober. Het boek is in elke boekwinkel verkrijgbaar of te bestellen via de onderstaande website. Wie benieuwd is naar wat er allemaal komt kijken bij het schrijven van een roman, kan op deze site ook de ervaringen van de schrijfster volgen in haar blog.

N.B. Deze roman is gedeeltelijk op waarheid gebaseerd maar komt zeer geloofwaardig over en is prettig om te lezen. Een aanrader!

Website 'Boekje Open over Schrijven'

 

Geslaagde Open Dag

Medewerkers: Hans Baas, Otto Bodemeijer, Lambert Koeter, Wim de Natris en René Ros.
Foto: Bram Kap (Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis).
Met dank aan: Dick Corver, Mirjam Jansen-Schaap.

Op zaterdag 24 september jl. hield het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam weer een Open Dag op het Fort bij Uithoorn waar de collectie grote voorwerpen te zien is. Deze openstellingen worden al sinds 2010 gehouden maar de laatste was alweer in 2013.

Donateurs en mensen die de afgelopen jaren geholpen hebben, waren uitgenodigd bij wijze van dank voor hun steun. Ook relaties waren uitgenodigd maar vanwege kosten en capaciteit beperkt tot een selectie.
De ruim 60 deelnemers konden vrij wandelen maar ook met een aantal zeer ervaren en enthousiaste gidsen op het fort rondlopen. Nieuw was dat in de bergloods tijd en ruimte was om met ons en andere deelnemers bij te praten.

Een deelnemer schreef: "er waren ook rondleiders en geïnteresseerden van andere forten aanwezig, zodat er spontaan vergelijkende en beschouwende discussies m.b.t. de forten onderling ontstonden". Ook in de bergloods waren er interessante kennismakingen en inspirerende gesprekken tussen deelnemers onderling.

We kijken met tevredenheid terug op deze Open Dag en zeer waarschijnlijk zal er volgend jaar wederom een plaatsvinden, wellicht op een andere locatie en met nog meer aandacht voor de onderlinge contacten.

Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam
- Museum
- Doneren

 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.

 

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Het Fort bij Edam kan een groot deel van het jaar bezocht worden. (Advertentie)
 
 
 
Maas+deNatris verrichten militair-historisch onderzoek op het snijvlak van defensie en samenleving en vertalen dat naar gedrukte en digitale media. (Advertentie)