|
InhoudIn dit thema-nummer van de nieuwsbrief over het bezoekerscentrum:
In de volgende nieuwsbrief onder andere:
En in voorbereiding:
|
Inleiding
Om de mening te peilen en de gedachten te prikkelen start er ook een opinie-peiling over het bezoekerscentrum.
|
Keuze voor bezoekerscentrumIn november 2001 nam de Stichting Stelling van Amsterdam een besluit over het officiële bezoekerscentrum. Op basis van een rapport van CBE Consultants werd gekozen voor Fort aan het Pampus. Daarvoor had men al gewerkt aan een plan voor een bezoekerscentrum in Fort bij Vijfhuizen maar daar weet ik het fijne niet van. Dat fort was door de provincie aangekocht om er het informatiecentrum onder te brengen en tevens voor huisvesting van de Stichting Steling van Amsterdam en Haarlemmermeer Groen. Een provinciale projectgroep kwam met een ambitieus plan dat financieel niet haalbaar bleek. Daarna heeft de provincie het initatief neergelegd bij de Stichting Steling van Amsterdam met Pampus als suggestie. Het zwakke aan het rapport, vind ik, is dat niet gekeken is naar alle forten. Slechts een vijftal forten die door de stichting waren voorgedragen, die al een bezoekersstroom hadden, werden onderzocht. Terwijl ik me afvraag waarom een bezoekerscentrum niet zelf voldoende potentie kan hebben om een eigen stroom te genereren. Wellicht dat de belangstelling voor de Stelling in die tijd daar nog geen aanleiding toe gaf? Daarnaast is er de afgelopen tijd ook wel wat verandert in gebruik en eigendom van de forten.
Van mezelf weet ik dat ik een mopperkont ben maar na twee jaar mopperen over de beslissing voor Pampus kwam ik tot de conclusie dat het niet opschiet. Niemand hoort mijn gemopper en na twee jaar was het bezoekerscentrum geen stap verder gekomen. Daarom besloot ik om iets te gaan doen om de discussie weer eens op gang te krijgen, ongeacht of het zoden aan de dijk zou zetten.
|
Plan PampusPampus is een mooie ruïne op een mooie locatie. Daar zullen weinig mensen aan twijfelen die er ooit zijn geweest. In de afgelopen jaren is het Stichting Pampus gelukt om er een attractie van te maken met een grote stroom bezoekers en een gezonde exploitatie. Voorwaar een prestatie!
Stichting Pampus heeft een omvangrijk plan opgesteld voor de consolidatie en exploitatie van het fort waarbij ook een bezoekerscentrum een plek zou krijgen. De financieringsmogelijkheden zijn echter de afgelopen jaren van 'moeilijk' naar 'onmogelijk' gewijzigd. Het grote plan is nu in zeven deelplannen opgedeeld. En het bezoekerscentrum heeft dan niet de hoogste prioriteit.
|
Waarom een bezoekerscentrum?...omdat de belangstelling voor de Stelling op een peil is om meer belangstelling te gaan genereren. De website en het boek zijn zeer succesvol en hebben een bepaald percentage van een onbekende groep bereikt. Om andere groepen te bereiken en bestaande groepen een andere manier van informatievoorziening te geven heb je een andere methode nodig. Een video-documentaire en een compleet bezoekerscentrum/museum is wat er nog aan de Stelling ontbreekt. Voor de documentaire loopt al een plan, nu dat voor het bezoekerscentrum weer op gang krijgen.
Maar daarnaast kan een bezoekerscentrum nog meer functies krijgen, waarbij vooral de ondersteuning voor de dagrecreant opvalt. Een plek waar mensen van auto en trein kunnen overstappen op fiets en benenwagen (zgn. transferium). En bovendien kan het bezoekerscentrum dan het begin- en eindpunt van hun tochten zijn met respectievelijk verkoop van fietsroutes en de mogelijkheid tot uitrusten en consumpties.
|
Planvorming
Omdat een standaard Stelling-fort symmetrisch van bouw is kwam ik op het idee om een helft van een fort origineel in te richten als publiekstrekker. En de andere helft met hedendaagse functies zoals entree, tentoonstelling, bibliotheek en kantoor. Daarnaast ben ik in detail gaan kijken op welke locatie een bezoekerscentrum het beste gevestigd zou kunnen worden en daarbij nam ik alle forten in beschouwing. Op suggestie van de deskundigen is een korter document opgesteld dat alleen de gewenste functies en de locatie keuze van een bezoekerscentrum omvat. Dit stuk is per e-mail aan de deskundigen voorgelegd en door hen van commentaar voorzien.
|
Reacties
De Stichting Stelling van Amsterdam heeft het voorstel inmiddels in het dagelijks bestuur behandeld. Zij voeren binnenkort een gesprek met Stichting Pampus over het bezoekerscentrum. De Stichting Pampus heeft over hun plannen een brief geschreven aan de betreffende staatssecretaris en hopelijk is daar dan een antwoord op ontvangen. Half maart zal het Algemeen Bestuur van de Stichting Stelling van Amsterdam spreken over het bezoekerscentrum. Inhoudelijk kan men niet op het voorstel en mogelijke keuzes ingaan maar het is te verwachten dat er binnenkort duidelijkheid wordt gegeven of de eerdere keuze voor Pampus nog aan de orde is.
|
Voorstel en peiling Je kan het hele voorstel lezen of downloaden op: De opinie-peiling over een bezoekerscentrum is te vinden op:
|
Overig- In contact gekomen met een oud-Defensie medewerker (Genie) die alles te maken had met alle forten en magazijnen rond Amsterdam. Ik verklap nog niets maar dat heeft al leuke informatie opgeleverd! - In de maand februari waren er nog meer bezoekers dan in januari. Met bijna 3600 bezoeken was het te vergelijken met augustus (3700) en oktober (3400) tijdens de zeer drukke periode rond Stellingmaand vorig jaar. - Behalve het Nationaal Archief en het Rijksarchief Noordholland heb ik nu ook toestemming ontvangen om, zonder kosten maar onder bepaalde voorwaarden, archiefstukken van het Instituut Militaire Geschiedenis op de website te plaatsen. Een website waar ze overigens vaak mensen met vragen over de Stelling naar verwijzen. <http://www.landmacht.nl/img/> - Nog meer over de Schnellbootbunker IJmuiden: 'DGM ziet veel kansen in IJmuidense bunker' <http://www.hdc-i.nl/a.php?/Pagina/0,7101,11-1-6520--1860738-1488--,00> (CS) - Stuk Duitse loopgraaf op Forteiland IJmuiden blootgelegd. Uitleg en foto's op: <http://www.forteiland.nl/submenu/bunkers/loopgraaf/frame.htm> Met nieuwsberichten gesignaleerd in de media door Co Stronck (CS) en Stichting Stelling van Amsterdam (SSVA).
|
Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. De redacteurs en auteurs aanvaarden geen aansprakelijkheid, op welke wijze ontstaan, door het gebruik van de inhoud van de website, nieuwsbrief of andere publicatie, door welke persoon en voor welk doel dan ook. Wij hebben ons best gedaan om alle rechthebbenden op deze website / nieuwsbrief te achterhalen. Eenieder die meent dat zijn/haar materiaal zonder voorafgaande toestemming hier is gebruikt, verzoeken wij om zich tot ons te wenden. Bij gebruik als bron voor publicaties en andere uitingen is bronvermelding verplicht en tevens wordt deskundige begeleiding, door bijvoorbeeld de redacteur of auteur, aanbevolen. In de nieuwsbrieven weergegeven meningen zijn een deel van een column of strikt persoonlijk tenzij expliciet anders is aangegeven. 'Majoor Van Hall' en 'Soldaat Troelstra' zijn fictieve militairen uit het verleden die dienen als pseudoniemen voor verschillende personen. Activiteiten zoals rondleidingen worden mogelijk door andere partijen georganiseerd en de verantwoordelijkheid voor inhoud, uitvoering e.d. ligt geheel bij de betreffende partij. De inhoud van een nieuwsbrief wordt na publicatie niet meer gewijzigd en kan later onjuist zijn gebleken of niet meer van toepassing zijn. De auteursrechten berusten bij René G.A. Ros tenzij anders is aangegeven.
|