Sluit [X]   
 

Fort bij Edam in 1918: krantenbericht over Spaanse Griep, 30 zieken te Edam

© 1999-2021, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 11-7-2021

Nieuwsbrief

InundatiesluisNieuwsbrief 87

Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 87
(1 april 2003)

Een nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam (StvA); een onafhankelijk particulier initiatief zonder winst-oogmerk.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen en illustraties, ook te vinden op:
<https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook informatie te vinden over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

 

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

In de volgende nieuwsbrief, verschijnt vrijdag 4 of maandag 7 april (onder voorbehoud):

  • Moderne Opzichter der Fortificatiën
  • Gereserveerde Erebegraafplaats
  • Olie in de Koude Oorlog
  • Damsluizen in de Koude Oorlog
  • Posten van Kraijenhoff in Amstelveen

 

Feestje!

Sinds 18 november zijn er weer 10.000 bezoeken aan de website gebracht. Dat betekent dat op 23 maart jongstleden de teller het klokje rond is gegaan op 100.000 bezoeken!
De afgelopen drie maanden werden er gemiddeld 82 bezoeken per dag gebracht. De verwachting is dat over geheel 2003 ongeveer net zo veel bezoeken worden gebracht als in 2002: rond de 31.000.
Het is de afgelopen twee weken wel te merken dat het mooier weer wordt...

 

Enquete Oproep

Om inzicht te krijgen in de verspreiding en bereikbaarheid via het Internet van begunstigers en vrienden van stichtingen is er gedurende een week een aparte enquete.
Als de abonnees van deze nieuwsbrief de tien vragen (meeste met ja/nee) zouden willen beantwoorden helpt mij dat mogelijk bij het doen van voorstellen aan die stichtingen. Bijvoorbeeld om hen meer gebruik te laten maken van die rondzendlijsten.

Iedereen die de enquete invult blijft (ook voor mij) anoniem.
Wil je even tijd nemen om de enquete in te vullen? Hartelijk dank!

<http://www.forten.info/enquete/>

 

Japanners

Recent heb ik een free-lance gids een theoretische introductie gegeven over de Stelling. Zij verzorgd excursies in en rond Amsterdam aan Japanse toeristen voor diverse tour-operators. Als het toerisme weer aantrekt hopen we dat regelmatig toeristen een of meer forten van de Stelling zullen gaan bezoeken. De mogelijkheden daarvoor hebben we ook besproken en de komende tijd gaat de gids de situatie ter plekke bekijken en mogelijk contact opnemen met de betreffende eigenaren en gebruikers.

 

Beton bij Assendelft

In de weilanden tussen Assendelft en Westzaan heeft Emiel Schurink een groot betonnen object gevonden waarvan we vermoeden dat het door de Duitse bezetter is gebouwd. De vorm is niet bekend bij diverse personen die het zouden kunnen weten en dus ook de functie niet.
Ik heb vier foto's op de Forten Info website gezet. Als je wilt kan je die bekijken. Mocht je meer informatie hebben over dit object dan horen we dat graag. En misschien is er iemand die weet welke Duitse eenheden er in deze omgeving gelegerd zijn geweest?
<http://www.forten.info/rondzendlijst/foto/>

 

ICOMOS Lezing over Forten rond Amsterdam en Lissabon

Het International Council on Monuments and Sites (ICOMOS) Netherlands organiseert een lezing over de forten rond Amsterdam en Lissabon.

Caroline Smook (provincie Noord-Holland) geeft een beeld van de problemen van het zichtbaar maken van de Stelling van Amsterdam, het inbedden van bepaalde hedendaagse functies en de rol die de provincie daarin speelt. Een boeiend samenspel van beleid, overleg, uitvoering, maatschappelijke verantwoordelijkheid en participatie.

De Stelling van Lissabon (Linhas de Torres Vedras) is een vergelijkbare serie fortificaties, maar dan van een eeuw eerder, aangelegd als verdediging tegen de Napoleontische legers. De forten zijn op landschappelijk opvallende plaatsen gesitueerd maar behoud op alleen die basis is economisch gezien niet verantwoord. In combinatie met natuurbeheer blijkt er echter veel meer mogelijk. Ana Quinta Wevers werkte voor het Instituto Português do Património Arquitectónico aan een beheersplan.

De lezing vindt plaats op woensdag 16 april 2003, 19.30 tot 21.30 uur, in het Erfgoedhuis, Herengracht 474 te Amsterdam. Vanaf 17.30 uur is er een borrel en om 18.30 uur een informele Indische maaltijd. Aanmelding vooraf, zowel voor de lezing als de borrel en maaltijd, gaarne uiterlijk 14 april 2001. De borrel en maaltijd kosten 12 euro en de lezing 5 euro (voor ICOMOS leden is de lezing gratis).
Er zijn slechts 30 plaatsen!

Meer informatie en aanmelden: icomos@erfgoedhuis.nl

 

Lezing Peter Schat - Verslag

(door J. Wies)

Via de aankondiging in de vorige nieuwsbrief heb ik de lezing over de Stelling van Peter Schat bezocht.
Door het bestuur van de Vereniging Historisch Amstelveen werd een ieder ontvangen met een kopje koffie en was ik, ook als niet-lid van deze vereniging, van harte welkom. Rond 14.00 uur was het zaaltje vol gelopen met circa 75 belangstellenden.

Door de Heer Schat werd in aanvang gewezen op het recent verschenen boek over de Stelling en dit door hem warm aanbevolen. Tevens attendeerde hij op de diverse web-sites inzake de Stelling.
Ondersteund door een prachtige serie dia 's werd een heldere toelichting gegeven op de geschiedkundige achtergrond en het ontstaan van de Stelling als geheel, waarna aansluitend op een aantal diverse afzonderlijke onderdelen werd ingegaan.
De lezing duurde ruim 1 uur en 3 kwartier met aansluitend een gelegenheid tot stellen van vragen.
De Heer Schat viel ruim twee uur lang een zeer geboeid gehoor ten deel. Kortom een zeer geslaagde middag.

N.B. van de redactie:
De rivaliteit tussen Amstelveen en Haarlemmermeer werd verwoord in een verslagje van de Haarlemmermeerders over de lezing:
"Grappig detail: Amstelveen is geen onderdeel van de Stelling. Fort Schiphol lag echter oorspronkelijk in de gemeente Nieuwer-Amstel (A'veen), maar t.g.v. de droogmaking kwam het bij de gemeente Haarlemmermeer. Over deze annexatie was nog wel enige verontwaardiging te bespeuren bij de Amstelveners!"

Peter Schat was vergeten te vragen wie van de lezing wist via deze nieuwsbrief. Maar, schreef hij "het kunnen er best veel geweest zijn, want de vereniging had nog nooit zoveel mensen op een lezing gehad".

Voor boekingen van Peter Schat kunt u terecht bij Impressariaat Ros. :-)

 

Linke links

In elke nieuwsbrief twee verwijzingen naar andere interessante websites:

- De kanonnenpagina <http://kanonnen.flamestrike.nl/>
- 1 april <http://www.meertens.knaw.nl/feesten/1april.html>

Meer verwijzingen zijn te vinden op Forten Info <http://www.forten.info/>.

 

Overig

- Defensie gaat een nieuw gebouw plaatsen op het Marine-etablissement Kattenburg. Daarmee lijkt de wens van de Gemeente Amsterdam om er woningen te bouwen indirect afgewezen. En de krijgsmacht toch in de hoofdstad blijft...

- Herstelling gaat de Kringenwetboerderij Zeehoeve opknappen en mogelijk gebruiken. <http://www.herstelling.nl/werkgever/nieuws/20030328/>

- De verkoop van het boek schijnt naar tevredenheid te gaan. Bij een onderzoekje door het Noord-Hollands Dagblad tijdens de boekenweek werd door diverse boekhandelaren opgemerkt dat dit boek ook erg goed liep. Aan de webpagina erover zijn inmiddels 1.000 bezoeken gebracht. <http://www.stelling-van-amsterdam.nl/boek/>

 

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Fort Resort Beemster herbergt een van de meest luxueuze wellnessresorts met hotel van Nederland. In de karakteristieke sfeer van het fort beleeft u wellness zoals u nog nooit heeft ervaren. (Advertentie)
 
 
 
Het Fort bij Edam kan een groot deel van het jaar bezocht worden. (Advertentie)