Sluit [X]   
 

Milicien de Waart in 1912: ingelijfd bij 10e Regiment Infanterie (4CIIIB) 3e Bataljon

© 1999-2021, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 9-1-2021

Nieuwsbrief

Fort bij SpijkerboorNieuwsbrief 76

Nieuwsbrief Website Stelling van Amsterdam, nummer 76
(4 december 2002)

Beste lezer,

Bij deze een nieuwe nieuwsbrief over de website Stelling van Amsterdam; een onafhankelijk particulier initiatief zonder winst-oogmerk.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/>

Deze nieuwsbrief is, met meer verwijzingen, ook te vinden op: <https://www.stelling-amsterdam.nl/nieuwsbrief/>
Daar is ook meer informatie over deze nieuwsbrieven, het aanmelden en het archief te vinden.

Heb jij informatie die via deze nieuwsbrief aan geïnteresseerden gezonden kan worden? Stuur de informatie dan aan <e-mail adres vervangen door formulier>.

Tip: stuur de nieuwsbrief door aan anderen en vraag ze ook abonnee te worden.

Inhoud

In deze nieuwsbrief:

Verslag Lezing Nicolaas Matsier

Ik had mijn laatste voorraad promotiekaartjes meegenomen naar de lezing op 25 november. Uit eerder contact met de organisatie was gebleken dat ik niet met de draagbare computer een voorlichtingsstand mocht beginnen omdat het "gezien het karakter van het gebouw (de kerk van de Lutherse gemeenschap in Amsterdam) niet mogelijk [is] om promotionele activiteiten te ontplooien". Maar ik mocht wel kaartjes op de balie bij de kaartverkoop neerleggen, na zelf eerst € 4,50 betaald te hebben.

Tijdens de lezing met wetenschappelijke en literaire pretentie zaten aanwezigen de kaartjes te bestuderen en in de vragenronde werd zelfs, verwijzend naar het kaartje, een vraag over de boomkwekerij gesteld.
Na afloop van de lezing bleek dat alle kaartjes op de balie op waren en gezien de uitstroom ben ik de rest van de kaartjes bij de deur gaan uitdelen! Zonder aggresieve verkoopmethoden is de hele voorraad van circa 150 kaartjes op gegaan. Onder de ontvangers waren professor Geert Mak, ex-burgemeester Patijn en de spreker van de avond. Helaas waren de personen die aankwamen voordat de deuren open gingen, misleid door een bordje aan het hek over een andere lezing op een andere locatie en kon ik hen geen kaartje geven...

Dat dit verslagje geen aandacht besteedt aan de inhoud is geheel in stijl met de lezing. Deze ging namelijk ook helemaal niet over de Stelling maar over de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Er is echter één groot verschil tussen dit verslagje en de lezing: de feiten in dit verslagje kloppen.
<https://www.stelling-amsterdam.nl/forten/vijfhuizen-kwekerij/>

Boeing 777 (2)

Binnen enkele dagen na het verschijnen van de vorige nieuwsbrief hing er een journalist aan de telefoon om wat vragen te stellen. Hij zag wel mogelijkheden voor een artikel met het saaie persbericht van de KLM en als vrolijke noot de 'eis' om een vliegtuig de naam 'Stelling van Amsterdam' te noemen.
Het blijkt dat het Haarlems Dagblad abonnee is van deze nieuwsbrief. Het is toch wel eng om te ontdekken dat deze nieuwsbrief serieus wordt genomen! Nog even en ik ga oppassen met wat ik schrijf... :-)

Op 2 december is het artikel ook daadwerkelijk gepubliceerd - zie verwijzing hieronder voor de volledige tekst. Vroeger geloofde ik politici nooit als ze een pikant citaat afdeden als 'uit context gehaald' en 'verkeerd geciteerd', maar tegenwoordig wel. Zo ben ik helemaal niet teleurgesteld over het feit dat de Stelling niet op een vliegtuig zal verschijnen want het was nog helemaal niet bekend welke namen er wel of niet gebruikt zouden gaan worden. Ook begin ik geen algemene e-mail campagne, ik vroeg alleen aan KLM-medewerkers of ze intern wat willen gaan 'porren'.

Volgens het artikel ziet ook de KLM-voorlichter problemen met de onuitlegbare naam 'Stelling van Amsterdam'. Maar hij nodigt uit om er een artikel over in de Holland Herald, het boordtijdschrift van de KLM, aan te wijden.
Maar de vluchtsimulator moet ook nog een naam krijgen en ik ken iemand die daar werkt...
<https://www.stelling-amsterdam.nl/colofon/media/>
<https://www.stelling-amsterdam.nl/stelling/extra/luchtvaart/>

Linke links

In elke nieuwsbrief twee verwijzingen naar andere interessante en mooie websites:

- Stichting Historie Koninklijke Nederlandse Veldartillerie <http://www.xs4all.nl/~noorenjj/shknv/>
- Kampementen & Legerplaatsen & Kazernes <http://www.legerplaats.nl/>

Meer verwijzingen zijn te vinden op Forten Info <http://www.forten.info/>.

Overig

- De 'Wereld van Bouwewijn Buch' was een van de weinige programma's waarvoor ik tijd vrijmaakte. Vooral de fascinerende eerste series over eilanden met zijn verbazing over afgelegen oorden en de geschiedenis ervan. Alle vijf boeken die hij over het onderwerp schreef - vol met weetfeitjes - heb ik gelezen. Helaas is hij op 23 november jl. op 53-jarige leeftijd overleden en heeft hij nooit Pitcairn Islands kunnen bezoeken. <http://www.boudewijnbuch.net/> <http://www.government.pn/>
- Als ik het goed begrijp is ook de Militaire Bloedbank uit Amsterdam vertrokken. <http://www.militairebloedbank.nl/>
- Wegens technische problemen met de oude versie was op 2 en 3 december de nieuwe versie van de website even toegankelijk. Als je het gemist hebt moet je toch nog heel even wachten.

 

Met vriendelijke groet,
René Ros

RSS Feed met nieuws over de Stelling Stelling van Amsterdam Twitter Stelling van Amsterdam op sociaal netwerk Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
Fort Resort Beemster herbergt een van de meest luxueuze wellnessresorts met hotel van Nederland. In de karakteristieke sfeer van het fort beleeft u wellness zoals u nog nooit heeft ervaren. (Advertentie)
 
 
 
Het Fort bij Edam kan een groot deel van het jaar bezocht worden. (Advertentie)