Sluit [X]   
 

Fort bij Velsen in 1980: verkoop bij openbare inschrijving door Domeinen

Donateur worden?

© 1999-2024, René G.A. Ros
Laatst gewijzigd 7-6-2024

Mensen

Overste-zanger Speenhoff

Naam voluit:

Jacobus Hendricus Speenhoff (Koos) geb. De Jager

Geboren:

23 oktober 1869, Kralingen (Zuid-Holland)

Overleden:

3 maart 1945, Den Haag (Zuid-Holland)

Levensloop:

Koos Speenhoff werd in 1869 geboren als zoon van Magdalena de Jager (*17 januari 1845 Rotterdam, †2 mei 1905 Rotterdam), een ongetrouwde vrouw. De achternaam is die van zijn stiefvader Jacob Speenhoff (*16 juli 1841 Rotterdam, †5 maart 1914) met wie zijn moeder op 12 juli 1872 trouwde.

Als jongeman trad hij kort in dienst bij de Koninklijke Marine als leerling-machinist in Hellevoetsluis.
Hij brak in 1902 door als dichter-zanger die op beleefde wijze openhartige liedjes zong over het volkse leven. Vooral de katholieke bevolking had bezwaren tegen zijn teksten.

Op 24 augustus 1905 trouwde hij met Alexandrina Cesarina Julia (Cesarina) Prinz (*20 december 1893 Antwerpen, †22 maart 1946 Leidschendam) met wie hij één zoon en twee dochters kreeg.
In 1914 maakte hij met zijn vrouw een tournee met optredens op een twaalftal forten, vestingen en legerplaatsen in het land.
Waaronder met grote waarschijnlijkheid Fort bij Nigtevecht (waar hij Sergeant Overduin ontmoette), Fort bij IJmuiden en Fort bij Kwadijk. Daarbij werd hem de rang 'Overste' informeel door bewonderende officieren toegekend.
In een serie artikelen in het dagblad De Telegraaf publiceerde hij over deze tournee, hetgeen later gebundeld werd uitgegeven.

Standbeeld
Het hoofd van het beeld van Koos Speenhoff in Rotterdam.
(Foto: © René Ros, 2013)

Vanaf 1915-1920 daalde zijn populariteit en in de jaren 1930 werd gedacht dat hij N.S.B.-er was geworden door enkele antisemitische uitspraken en doordat zijn dochter Ceesje zijn naam regelmatig noemde in haar pro-Duitse radioprogramma.

Op 3 maart 1945 kwam hij om het leven bij het Engelse vergissingsbombardement op de Haagse wijk Bezuidenhout. Zijn vrouw raakte er bij gewond en overleed een jaar later. Beiden liggen met zijn moeder en stiefvader begraven op begraafplaats Crooswijk te Rotterdam.

Graf
Het graf van Koos Speenhoff, zijn vrouw, moeder en stiefvader.
(Foto: © René Ros, 2013)

N.B. Op de grafsteen staat 1870 als geboortejaar aangegeven. In veel publicaties en op de sokkel van zijn standbeeld wordt 1869 genoemd.

Bron:

Diverse websites.

Stelling van Amsterdam op Twitter Stelling van Amsterdam op Facebook Doc.centrum Stelling van Amsterdam op LinkedIn
Stelling van Amsterdam op foto-site Instagram Stelling van Amsterdam op video netwerk YouTube

Deze website wordt verzorgd door particuliere experts en is geen website van een overheid.
Alle rechten voorbehouden, o.a. gebruik door commerciële partijen alleen met voorafgaande toestemming.
Stelling van Amsterdam. Een stadsmuur van water.
UNESCO Werelderfgoed sinds 1996
FMTraining - Trainingen en cursussen voor gebruikers en ontwikkelaars van FileMaker (Advertentie)
 
 
 
Reizend restaurant SterkWater strijkt neer langs de Hollandse Waterlinies. In de grootste, oudste en prachtigste forten genieten haar gasten van een bijzondere avond uit, met een heerlijk 5-gangen diner en meeslepende verhalen. (Advertentie)